Behoud biodiversiteit
Klimaatverandering en biodiversiteit zijn innig met elkaar verwikkeld. Veel bezoekers van ‘Energy Junkies’ hebben dat door, afgaande op hun tekeningen over uitstervende soorten.
Klimaatverandering en biodiversiteit zijn innig met elkaar verwikkeld. Veel bezoekers van ‘Energy Junkies’ hebben dat door, afgaande op hun tekeningen over uitstervende soorten.
Wonen in hutjes hoog in de bomen, niet vechten tegen de rivier en overal bomen. Is een terugkeer naar de natuur de oplossing van het klimaatprobleem? “We zien natuur nu als iets ver weg van ons, met een hek eromheen.”
Voor een wetenschappelijk experiment werden acht mensen opgesloten in een enorme kas. Hier bleken ze uiteindelijk alleen maar bezig te zijn met overleven.
Wat gebeurt er met een ecosysteem als het grootste roofdier wegvalt? Amerikaanse biologen ontdekten hoe de zevenkieuwshaai in de wateren rond Kaapstad de plek innam van de witte haai.
Vrijwel alle planeten, sterren en andere ruimtebrokken die we kennen of nieuw ontdekken zijn compleet ongeschikt om op te leven. De wet van de grote getallen laat zien dat er ongetwijfeld op meerdere plaatsen in het heelal leven kan zijn ontstaan, maar de zoektocht daarnaar heeft nog niets con...
Volgens een rapport van het IPBES gaat de biodiversiteit op aarde achteruit door invloed van de mens. Wat is biodiversiteit, en waarom zou een afname zo desastreus zijn?
De helft van alle diersoorten op aarde is in 2100 mogelijk uitgestorven. Uit wanhoop om de wereldwijde achteruitgang van de biodiversiteit tot stilstand te brengen, startte National Geographic-fotograaf Joel Sartore ‘Photo Ark’, dat in het Museon te zien is.
Door de komst van DNA-technologie krijgen we steeds meer zicht op de samenstelling van het microbioom en welk micro-organisme welke functie heeft en wanneer. Modellen helpen om dit complexe ecosysteem te begrijpen, te bestuderen en zelfs om te voorspellen hoe het microbioom zal reageren op een...
Gezonde landschappen met een goed functionerend bodem- en watersysteem vormen een belangrijke basis onder ons bestaan. Toch hebben we met z’n allen nu al ongeveer een kwart van het landoppervlak op aarde ernstig aangetast door eeuwen van menselijk gebruik. Naar schatting vertegenwoordigt dit w...
De Stichting Commonland heeft een systeem van landschapsherstel ontwikkeld dat uitgaat van vier verschillende vormen van winst. Dit systeem is inmiddels via het merkenrecht geregistreerd als het ‘4 returns®’ model. Landschapsherstel zorgt voor herstel van inspiratie, en herstel van so...
Gezonde bodems hebben door hun natuurlijke weerbaarheid de capaciteit om plantenziekten buiten de deur te houden. Maar hoe kan een boer praktisch gebruikmaken van deze kennis? De praktijk blijkt weerbarstig.
De mest van landbouwhuisdieren als koeien, paarden en schapen zit vol met meer en minder verteerde plantenresten. Mest is dan ook een belangrijke bron van voedingsstoffen in de landbouw. Een gezonde mestfauna is dus van groot belang voor het natuurlijk verloop van de mestafbraak in de bodem en...
Landbouw leidt vaak tot achteruitgang van de bodemkwaliteit. Toch zijn er wel degelijk manieren om de kwaliteit van de bodem te beschermen of te herstellen; zelfs door middel van landbouw, waardoor we overgaan naar een duurzamere vorm van landbouw en bodembeheer.
Vaak lijken natuur en economische ontwikkeling tegenover elkaar te staan. Die tegenstelling tussen natuurbehoud en ontwikkeling is niet terecht. Duurzame ontwikkeling is juist gebaat bij behoud van natuurlijke ecosystemen.
Wetenschapsjournalist Gemma Venhuizen vaart van 19 maart tot en met 16 april de Atlantische Oceaan over op het onderzoeksschip RRS James Cook, van het Caribische eiland Antigua tot het Canarische eiland Tenerife. Daar doet ze verslag van de NWO-expeditie ‘Dust Traffic – Transatlant...
De verandering van het poolklimaat heeft niet alleen consequenties voor de smelt van ijskappen en zeeijs, inclusief de daarbij behorende terugkoppelingsmechanismen. Ook het ecosysteem op de noordelijke toendra’s merkt de gevolgen. Onder invloed van de wereldwijde klimaatverandering is de...
Planten, dieren, mensen… alle organismen moeten zich steeds aanpassen aan hun omgeving. Als die omgeving sterk verandert, kunnen organismen dat soms lang opvangen, totdat de omgeving te veel is veranderd. Een veranderend klimaat kan er uiteindelijk ook voor zorgen dat bijvoorbeeld het voedsel ...
Volgens biologen duurt het niet lang voordat de wolf naar Nederland komt. Natuurbeschermingsorganisaties en wolvenliefhebbers zijn enthousiast. Maar is dat terecht? Kunnen wolven en mensen wel samenleven?
Het is er donker, heel erg zout en de druk is onmenselijk hoog. Toch staan bedrijven te trappelen om af te dalen naar de diepzee. Niet onterecht, diep in de zee liggen namelijk de schatten voor het oprapen.
Een blauwe vinvis weegt ongeveer 150 ton en is daarmee het grootste en zwaarste dier op aarde. De tong van de vinvis weegt alleen al 3000 kilo, zoveel als een Indische olifant.
In het boek ‘Kroonjuwelen van de Kaap’ stelt de journalist Liesbeth Sluiter aan velen de vraag hoe belangrijk het is om de biodiversiteit te behouden. Het boek handelt over de mensen en de natuur van het Zuid-Afrikaanse fynbos, een van de heetste hotspots van biodiversiteit in de w...
Het begrip biodiversiteit is relatief jong. Het stamt uit 1985, toen het probleem van het uitsterven van soorten in de belangstelling kwam.
De moderne intensieve en op industriële leest geschoeide landbouwpraktijk heeft het aanzien van het agrarisch cultuurlandschap aanzienlijk veranderd.
Gericht natuurbeheer en natuurontwikkeling moeten natuurgebieden weer geschikt maken voor soorten die er vroeger voorkwamen. Als de soort niet vanzelf terugkomt, wordt deze soms opnieuw geïntroduceerd.
Diverse onderzoekers vragen zich af hoeveel biodiversiteit in een ecosysteem nodig is om bepaalde functies uit te kunnen voeren. Als blijkt dat die functies ook met minder soorten goed verlopen, is het dan erg als de biodiversiteit afneemt?
Zo’n 15 jaar geleden schatten onderzoekers in het gezaghebbende tijdschrift Nature de waarde van de diensten die de natuur wereldwijd levert op 33 biljoen dollar per jaar. Wat betekent zo’n geldbedrag eigenlijk en wat kun je ermee doen?
De Madagaskische maagdenpalm is een altijd groene plant met schattige roze bloemetjes. Hij groeit op het eiland Madagaskar en bevat tientallen chemische verbindingen, die farmaceutische eigenschappen hebben.
Nederland heeft een bijzondere natuur, met speciale, soms zeldzame planten en dieren. Op een relatief kleine oppervlakte komen veel verschillende soorten natuur voor: duingebieden, bossen, polders, rivieren, heuvellandschap en zee.
Internationale regelgeving en verdragen hebben de laatste decennia steeds meer invloed gekregen op het natuurbeleid van individuele landen.
De ligging van Nederland aan de kust, in de delta van grote rivieren, is de belangrijkste verklaring voor de rijke en gevarieerde natuur van kustlandschappen en laagveengebieden achter die kuststrook. Welke praktische mogelijkheden hebben de beheerders om de flora en fauna in Nederland te hers...