Een pilletje tegen mentale luiheid
Soms is zelfs denken te vermoeiend. Neurowetenschapper Monja Froböse onderzocht waarom we er meestal voor kiezen om mentale inspanning te vermijden.
Soms is zelfs denken te vermoeiend. Neurowetenschapper Monja Froböse onderzocht waarom we er meestal voor kiezen om mentale inspanning te vermijden.
De kleine hersenen coördineren onze bewegingen, zo staan ze bekend. Deze vuistgrote structuur net boven onze nek vervult echter ook een meer verfijnde rol, ontdekten Amerikaanse neurowetenschappers. In muizen sturen de kleine hersenen sociaal gedrag aan.
Pepernoten, speculaas, kerstkransjes: als je niet oppast stap je na het feestseizoen een kilo zwaarder het nieuwe jaar in. De beschuldigende vinger wijst naar suiker als verslavende dikmaker. Is dat terecht?
“Mobiel bellen en internetten in andere EU-lidstaten is sinds 15 juni vrij van extra kosten. Hoe gebruik jij je telefoon op vakantie? Eerder schreef NEMO Kennislink al over de groeiende gedragsverslaving aan onze smartphones.”
Een recente techniek, waarbij specifieke cellen in het brein door designerdrugs extra actief worden, helpt onderzoek naar psychiatrische ziekten. Dat laat neurobioloog Linde Boekhoudt zien aan de hand van studies met ratten. Ze promoveerde deze week aan de Universiteit Utrecht.
Door autistische muizen op een speciaal dieet te zetten, verbetert hun gedrag. Dat komt doordat er een belangrijke interactie is tussen de hersenen en de darmen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Caroline de Theije. Zij promoveerde vorige week aan de Universiteit Utrecht.
Waarom kan de één jarenlang recreatief drugs gebruiken, en wordt de ander verslaafd? Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat het beloningssysteem van verslavingsgevoelige ratten na langdurig drugsgebruik ongevoelig wordt, en dat van stabiele gebruikers niet.
Bij recreatieve gebruikers van xtc of speed functioneren bepaalde neurotransmitters in de hersenen anders dan bij mensen die nooit aan de drugs hebben gezeten. Dit ontdekte Marieke Schouw, door de veelbelovende techniek farmacologische MRI te gebruiken.
Anders dan altijd gedacht, zijn in de hersenen van mensen met de ziekte van Parkinson wel degelijk stamcellen aanwezig. Die stamcellen zijn bovendien in staat uit te groeien tot verschillende soorten hersencellen. Dat is de conclusie van onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Neurowete...
Overproductie van het eiwit Nrf-2 vermindert symptomen van Parkinson bij muizen. Nrf-2 beschermt zenuwcellen in de hersenen (neuronen) tegen de effecten van schadelijke stoffen. Ook mensen produceren het Nrf-2 eiwit. Vandaar dat verschillende laboratoria al op zoek zijn naar medicijnen die de...
Rokers nemen op een andere manier beslissingen dan niet-rokers. In een beleggingsspel leren ze niet van hun eerdere ervaringen: ‘wat had kunnen zijn’ nemen ze niet mee in hun volgende beslissingen. Hoe dit komt, weten de onderzoekers niet, maar het is in ieder geval niet zo dat de hersenen van...
Het lichaam speelt een dominerende rol bij het flirten. Niet voor niks zeggen we dat ons hart sneller klopt en dat we vlinders in onze buik krijgen. Hormonen en neurotransmitters zetten ons in vuur en vlam als we verliefd zijn, en lichaamstaal blijkt doorslaggevend bij het versieren van je nie...
Michael J. Fox heeft het, en wijlen Prins Claus en paus Johannes Paulus II hadden het: de ziekte van Parkinson. Deze neurologische aandoening zorgt ervoor dat je geen goede controle meer hebt over je spieren. Het resultaat is dat je handen en armen trillen zonder dat je iets doet, lopen wordt ...
De oorzaak van de ziekte van Parkinson is niet bekend. Eén theorie is dat schadelijke stoffen in groente en fruit en in de lucht een belangrijke rol spelen. Is het wel gezond om veel fruit te eten?
Eén procent van de oudere mensen in Nederland heeft trillende handen en stijve spieren. Zij hebben de ziekte van Parkinson, maar hoe komen ze daaraan? Komt het omdat ze oud zijn, zit het in de familie of hebben ze teveel giftige stoffen binnen gekregen?
De ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt door het langzaam afsterven van zenuwcellen in de hersenen. Het gevolg is een tekort aan de signaalstof dopamine waardoor allerlei bewegings- en houdingsstoornissen ontstaan. Het stimuleren van de dopamineproductie met medicijnen helpt in de eerste fas...