Oude donornieren voor oude patiënten
Oudere patiënten komen sinds enige tijd in aanmerking voor een nier van een oudere donor, zodat de donorwachtlijst korter wordt. Is dit een goede oplossing?
Oudere patiënten komen sinds enige tijd in aanmerking voor een nier van een oudere donor, zodat de donorwachtlijst korter wordt. Is dit een goede oplossing?
In Nederland worden alle donornieren bewaard met behulp van machineperfusie, een methode waarbij het orgaan is aangesloten op een pompsysteem en constant gevoed blijft met voedingsstoffen. De hoop is dat op die manier steeds meer afgekeurde nieren toch geschikt zijn voor transplantatie.
Bij transplantatie komt een orgaan in bijna alle gevallen van een donor en is daarmee lichaamsvreemd. Het afweersysteem van de ontvanger zal zich daartegen richten. Deze ongewenste afweerreacties veroorzaken vervolgens de afstoting van het orgaan.
Wanneer een beschadigde lever zichzelf niet meer repareert, is transplantatie de enige optie. Maar er zijn veel te weinig donoren beschikbaar. Hoogleraar Moleculaire genetica Hans Clevers werkt aan een manier om met stamcellen minilevers te kweken die het orgaan zo goed als nieuw kunnen maken....
In de ijszeeën rond Antarctica zwemmen vissen die niet bevriezen. Hun geheime wapen? Antivries in het bloed. Hoe dit natuurlijke antivries werkt op moleculair niveau is nog een mysterie. Chemicus Ilja Voets van de Technische Universiteit Eindhoven zoekt het uit.
Iedereen weet wel dat water bevriest als het kouder is dan 0 graden Celsius. Maar onder bepaalde omstandigheden gebeurt dat niet. Onderzoekers van het Massachusetts General Hospital in Boston gebruikten dit verschijnsel, superkoeling genoemd, om rattenlevers drie keer langer te kunnen bewaren ...
Ondanks loodzware dialyse en lange wachttijden voor een nier van een overleden donor maken veel nierpatiënten geen gebruik van een levende donor. Het probleem: het is moeilijk om over te praten met je naasten. Want 80% van de naasten blijkt open te staan voor het idee om donor te zijn.
Xenotransplantatie heeft de toekomst. Dat is de mening van Patrick Vriens die op 9 november promoveerde op dit onderwerp. Dat was de dag voor de start van het nationale debat in Nederland over xenotransplantatie en daags na het xenotransplantie-symposium op het LUMC. Bij een reguliere transpla...
In de loop van dit jaar zal in Leiden voor de eerste maal een transplantatie van zogeheten eilandjes van Langerhans plaatsvinden. Met deze methode hoopt men patiënten van suikerziekte te genezen. Voor deze transplantatie komen maar enkele patiënten in aanmerking. Een deel van de diabeten die o...