Je leest:

Labyrint: transplantaties

Labyrint: transplantaties

Auteur: | 15 november 2013

Transplantaties redden levens, maar gaan gepaard met problemen als levenslang medicijngebruik en een tekort aan organen. Wetenschappers werken hard aan manieren om deze problemen op te lossen, zoals een tweede immuunsysteem en organen uit het lab. Zondag gaat Labyrint op Ned 2 over transplantatie.

Transplantaties in Labyrint:

Chris Pollock is blond. Maar het haar op zijn armen is rood. Zijn onderarmen waren eerst van een vijftigjarige, rossige man uit West-Virginia. Hij ontving niet alleen nieuwe ledematen, maar ook een nieuw immuunsysteem, om te voorkomen dat zijn lichaam de armen zou afstoten. Opmerkelijk daarbij is dat hij maar een lage dosis medicijnen hoeft te slikken die afstoting van de armen voorkomen.

Deze baanbrekende ontwikkeling verandert echter niets aan het grootste probleem rondom transplantatie: het tekort aan donororganen. Daarom werken biologen en artsen in Groningen en Utrecht aan manieren om dit tekort op te lossen, bijvoorbeeld door uit stukjes leverweefsel een nieuwe lever te kweken.

Labyrint, het wetenschapsprogramma van NTR en VPRO, zondag om 19:35, Nederland 2.

Afweer platleggen

Een groot probleem dat komt kijken bij transplantatie van organen is afstoting. Het immuunsysteem reageert op onbekend weefsel en probeert het te doden, waardoor de patiënt altijd medicijnen moet slikken die de afweer onderdrukken. Nieuwe technieken en medicijnen zorgen er gelukkig voor dat deze reactie steeds minder wordt.

Wees welkom in mijn lijf

Ronald Veldhuizen

Nieuwe piemel voor konijnen

Ronald Veldhuizen

Gentherapie redt donorlong

Elles Lalieu

Speciale cel voorkomt orgaanafstoting

Elles Lalieu

Longen on demand

Iedereen die op een wachtlijst voor een donororgaan heeft gestaan, kent het probleem: er zijn altijd meer organen nodig dan er donoren zijn. Maar wat nou als we zo’n nieuwe nier of long gewoon kunnen kweken in het lab, uit een klompje cellen? Biologen maken grote stappen in dit onderzoeksveld, dus het lijkt een kwestie van tijd voordat een passend orgaan on demand verkrijgbaar is.

Longen uit het lab

Elles Lalieu

Kunststukje met kunstlever

Bruno van Wayenburg

Kapotte blaas aangepast met gekweekt weefsel

Eelco Soeteman

Mijn lijf, mijn keuze

Een andere manier om het tekort aan donororganen op te lossen is om meer donoren te krijgen. Maar hoe krijg je mensen zo ver dat ze zich inschrijven als donor? Moet het standaard verplicht zijn, of is het lichaam iets waar ieder persoon zelf over mag beslissen, zelfs na de dood?

Orgaandonatie: waarom niet?

Anna Tuenter

Mijn lichaam, mijn keuze?

Mr. Dr. Britta van Beers

Hebben of zijn wij een lichaam?

Dick Engberts

Xenotransplantatie

Transplantatie is niet alleen mogelijk van mens tot mens. Zo verschijnen er regelmatig nieuwsberichten over het onderzoek naar transplantatie van een varkenshart naar een mens. Wat zijn de mogelijkheden van xenotransplantatie?

Dieren als donoren

Muis krijgt menselijke lever

Mariska van Sprundel

Subtiele verschillen, grote vraagtekens

Arno van ’t Hoog
Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 15 november 2013
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.