De eerste uren na de ramp
66 miljoen jaar geleden maakte een meteorietinslag een einde aan het dinotijdperk. Een natuurlijk massagraf in Noord-Dakota biedt voor het eerst een inkijkje in de gebeurtenissen op de dag van die inslag.
66 miljoen jaar geleden maakte een meteorietinslag een einde aan het dinotijdperk. Een natuurlijk massagraf in Noord-Dakota biedt voor het eerst een inkijkje in de gebeurtenissen op de dag van die inslag.
Het 150 miljoen jaar oude Archaeopteryx-fossiel van het Teylers museum in Haarlem was al bijzonder, aangezien er wereldwijd slechts twaalf fossielen van deze oervogel bekend zijn. Na nieuw onderzoek blijkt het nog specialer, want het is een heel nieuwe soort.
Nieuw onderzoek laat zien dat dinosauriërs maandenlang in het ei zaten. Dat is verrassend omdat hun directe afstammelingen, de vogels, maar een paar weken in het ei zitten. Mogelijk is juist die lange broedtijd de dino’s fataal geworden.
Vijf wetenschappers knutselden van klei en stokjes een zwiepstaart en plakten die op de kont van een kip. Deze kip ging net als een dinosaurus lopen en de onderzoekers wonnen er een Ig Nobelprijs mee, de vrolijke wetenschapsprijs voor onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en daarna aan h...
Sinds precies een jaar geleden een fossiel van de tot nu toe oudste mosasauriër van Limburg werd gevonden, is hard gewerkt aan het blootleggen van het skelet. Met oeverloos geduld was een team fossielenkenners in de weer met boortjes, haakjes en stofmaskers, maar vooral met de vraag “Wie...
Het zal de eerste Tyrannosaurus rex worden die buiten de VS wordt tentoongesteld: de T. rex die momenteel door Naturalis in Montana wordt blootgelegd. Een unicum, aldus de onderzoekers, omdat het skelet niet alleen vrij compleet is maar ook weinig beschadigd en vervormd, na a...
Twee eeuwen geleden werden de eerste complete reuzenreptielen gevonden aan de zuidkust van Engeland, zoals de ichthyosaurus en de plesiosaurus. Langs de Jurassic Coast worden nog steeds met regelmaat bijzondere vondsten gedaan, zoals grote schedels van de ichthyosaurus. De instabiele ...
Als de meteoriet die 65 miljoen jaar geleden de dinosauriërs de das om deed ergens anders op aarde terecht was gekomen dan waren de gevolgen waarschijnlijk minder desastreus geweest. Dat blijkt uit promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Stierven de dinosauriërs nu wel of niet uit door de inslag van een meteoriet? De meningen zijn nog altijd verdeeld, maar verbeterde dateringsmethoden ondersteunen de inslagtheorie.
Wat waren het toch voor dino´s die 140 miljoen jaar geleden hun sporen achterlieten in de modder van Jemen? Ongevaarlijke planteneters, zegt paleontoloog Anne Schulp. Op 20 januari gaf hij een lezing bij het Geologisch Museum Hofland in Laren, over deze spectaculaire dinosaurussporen.
De vondst van een fossiel van een zeer goed bewaard gebleven dinosaurusjong werpt nieuw licht op de ontwikkeling van de dinosauriërs. Het jonge dier blijkt veren gedragen te hebben – en dat was bij dit soort dino´s nog niet eerder gezien.
Dinosauriërs waren koudbloedig omdat er in hun botten, net als bij amfibieën en reptielen, jaarlijkse groeilijnen terug te vinden zijn. Die aanname is fout, zegt een onderzoeksteam van Spaanse wetenschappers nu. In de botten van grote zoogdieren komen namelijk net zo goed groeilijnen voor als ...
Miljoenen jaren geleden was het klimaat op aarde warm en vochtig. Plantenetende dinosauriërs hebben daar waarschijnlijk een belangrijke bijdrage aan geleverd door de productie van het broeikasgas methaan. Engelse wetenschappers berekenden dat de methaanuitstoot van de dino’s ongeveer even groo...
De lichaamstemperatuur bepalen van een beest dat al 65 miljoen jaar dood is: dat klinkt onmogelijk. Toch denken wetenschappers nu te weten dat dinosaurussen net zo warmbloedig waren als moderne zoogdieren. Maakt dit dan eindelijk een einde aan de eeuwige discussie of dino’s koud- of warm...
Wat hebben sommige planten, reptielen, slakken, tweekleppigen, inktvisachtigen, brachiopoden en amfibieën met elkaar gemeen? Allemaal overleefden ze ternauwernood de eind Trias uitsterving. In totaal stierf bijna 80% van alle levende soorten op aarde uit. Wat was daarvan de oorzaak?
Dino’s waren overdag actief en in de nacht sliepen ze voornamelijk. Althans, dat was de heersende gedachte tot nu toe. Die aanname blijkt niet te kloppen, want nieuw onderzoek laat zien dat veel dinosauriërs ook in de nacht aanvielen.
Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze veldwerk hebben gedaan in Angola. En nog minder dat ze daar een dino hebben gevonden. Inderdaad, de eerste dino uit Angola is gevonden. In gesteenten van een vroegere zeebodem…