Het is niet altijd de sterkste die overleeft
Wie een natuurdocumentaire kijkt, raakt er misschien van overtuigd dat in de natuur het recht van de sterkste geldt. Maar dat is lang niet altijd waar.
Wie een natuurdocumentaire kijkt, raakt er misschien van overtuigd dat in de natuur het recht van de sterkste geldt. Maar dat is lang niet altijd waar.
Meer dan 175 jaar nadat Charles Darwin zijn beroemde reis met het zeilschip de Beagle maakte, wordt zijn reisverslag opnieuw uitgebracht. Veel van zijn bijzondere waarnemingen zijn in deze volledig geïllustreerde versie in beeld gebracht.
Hij was arts, antropoloog, anatoom, paleontoloog en ecoloog. Hij was koppig, intelligent, werkte hard en was enorm gedreven. Vanaf de tijd dat hij jong was had Eugène Dubois een groot doel voor ogen: het vinden van de fossiele tussenvorm tussen mens en aap.
Evolutie is niet puur toevallig en kan zich herhalen. Gisteravond vertelde paleontoloog en bestsellerschrijver Richard Fortey over zijn ideeën tijdens de tweede Hoboken-lezing in het Natuur Historisch Museum in Rotterdam.
Op eilanden komen vandaag de dag afwijkende dieren voor. Sommige zijn kleiner, terwijl anderen weer groter zijn dan dieren op het vasteland. Fossielen laten hetzelfde beeld zien. Dieren op eilanden evolueren zeer snel, maar zijn ook zeer kwetsbaar omdat er erg weinig individuen van zijn.
Na Darwin heeft het onderzoek naar evolutie zeker niet stil gestaan. Dankzij de ontdekking van genen en DNA kwamen we veel meer te weten over de manier waarop Darwin evolutietheorie werkt.
Darwins evolutietheorie kan ook het ontstaan van taal verklaren. Maar gingen we praten omdat dit biologisch mogelijk was? Of werd het biologisch mogelijk omdat we wilden communiceren?
In de negentiende eeuw voer Charles Darwin aan boord van het schip Beagle de wereld rond. Op die reis legde hij de basis voor zijn evolutietheorie ‘On the Origin of Species’. In het Darwinjaar gaan tientallen wetenschappers en kunstenaars aan boord van de klipper Stad Amsterdam en bezoeken opn...
De oceaan: en bak vol zout water met daarin leven. De zee maakt het leven erin mogelijk, maar het oceaanleven zelf heeft ook invloed op de oceaan…
Lichamelijke en geestelijke kwalen: we hebben er nogal wat. De evolutionaire geneeskunde probeert dat te verklaren uit onze evolutionaire geschiedenis.
200 jaar geleden werd Charles Darwin geboren en 150 jaar geleden werd zijn boek On the Origin of Species gepubliceerd. Hoe stonden natuurkundigen destijds tegenover zijn theorieën?
De scheppingsfolder die 6,6 miljoen mensen onlangs in de bus kregen, heeft voor veel ophef gezorgd. Religie-antropoloog Peter van Rooden herkent in deze discussie allerlei ideeën over kerk, geloof en het autonome individu die sinds de verzuiling onderdeel zijn van de manier waarop Nederlanders...
“Evolutie – zo zit het!” Dit is de titel van de evolutiefolder op Kennislink. De folder rekent af met misverstanden rondom de evolutietheorie.
Het leven op aarde heeft iets wonderlijks en is te danken aan evolutie: een proces dat ons meer vertelt over wie we zijn en waar we vandaan komen.
Wie Darwin denkt, denkt evolutie. Maar wat is evolutie eigenlijk precies? Hoe kwam Darwin aan zijn ideeën? In de driedelige serie ‘Jimmy Doherty in Darwin’s Garden’ herhaalt boer en entomoloog Jimmy Doherty elke maandagavond op NPO Doc een aantal van Darwins experimenten.
2009 is het Darwinjaar, en dus lees je op de pagina Gedragswetenschappen elke week over een nieuw of oud maar telkens interessant en leuk boek over de evolutie. Hieronder een overzicht van de boeken die voorbijkwamen.
In 2009 is het 150 jaar geleden dat Darwin zijn evolutietheorie presenteerde. Sindsdien weten we dat soorten niet door God worden geschapen, maar evolueren uit andere soorten. De mens is zo’n 4,6 tot 6,2 miljoen jaar geleden ontstaan uit een voorouder die we delen met de bonobo en de chimpanse...
Vrijwel geen wetenschaps-gebied is onberoerd gebleven door Darwins gedachtegoed, betoogt filosoof Chris Buskes. Van evolutionaire psychologie tot taalwetenschap: evolutie is overal. Maar zelden worden evolutionaire verklaringen klakkeloos geaccepteerd.
Vervang organismen door organisaties, generaties door spin-offs en verklaar vervolgens succesvolle innovatie. De evolutietheorie past prima op de economische realiteit. Maar niet bij het economisch paradigma.
Vogelsoorten met relatief grote hersenen kunnen zich sneller aanpassen wanneer zij daarvoor de kans krijgen. De evolutie van deze dieren is hierdoor versneld ten opzichte van vogels met kleinere hersenen. Deze ontdekking deed ecoloog Daniel Sol samen met zijn collega, evolutionair bioloog, Tr...
Evolutie is het belangrijke proces achter het ontstaan van nieuwe soorten. Deze theorie wordt nu versterkt aan de hand van de evolutie van de poten van kreeftachtigen (crustacea). Sinds 550 miljoen jaar geleden zijn de poten van crustacea steeds complexer geworden: er zijn steeds meer vormen o...
Cees Dekker ligt onder vuur. Neerlands fysicus nummer één wordt beticht van alles wat los en vast zit. Dekker probeert een debat aan te zwengelen, een debat dat tot nu toe niet gevoerd werd binnen Nederland.
De discussie tussen Intelligent Design (ID) en Evolutietheorie woedt in de Nederlandse media. Op deze pagina onderzoeksvoorstellen van ID-voorstander Cees Dekker en kritiek van evolutionisten prof. dr. Edi Wittenberger en emeritus hoogleraar Piet Borst.
Minister van der Hoeven (OCW) nam op 8 juni een boek over Intelligent Design in ontvangst.
Moeten we de wetenschappelijke bewijzen voor het bestaan van een evolutie op aarde en in het heelal afdoen als onzin? Creationisten vinden van wel. Zij beroepen zich op de letterlijke bijbeltekst en zeggen dat de evolutie niet bestaat en de aarde pas tienduizend jaar oud is.
Onderwijsminister Van der Hoeven wil een wetenschappelijk debat tussen de aanhangers van evolutieleer en Intelligent Design. Leuk, een beetje porren in de gevestigde orde, maar…is dit wel de juiste manier?
Waar komt al het leven op Aarde vandaan? Is op zijn minst een interessante vraag om te stellen bij het vak biologie. Een antwoord op deze vraag is eigenlijk niet mogelijk. Wel zijn er veel theorieën die een mogelijke verklaring geven. De meest gezaghebbende theorie is het neo-darwinisme. Onlan...
Sinds het genoom van de mens in kaart is gebracht weten we dat we maar 30.000 genen hebben. Het verhaal 1 gen 1 functie is dus flauwekul. Genetici mogen zich met enig recht gefopt voelen door de genen, die maar geen duidelijke functie lijken te hebben. Toch zullen evolutiebiologen zeggen dat h...
Het leven is één lange reeks van keuzes maken. Een speciale tak van de evolutiebiologie is bezig met het verklaren van de grote verscheidenheid aan levensvormen om ons heen. Ze bestuderen de strategieën die organismen volgen om dat ene hoge doel te bereiken: een zo groot mogelijke fitness.
Als er iets blijft hangen bij iemand die voor het eerst hoort van Darwin’s evolutietheorie, dan is het waarschijnlijk het idee van survival of the fittest. Alleen de sterkste overleeft, en dat verklaart waarom soorten in de loop van de tijd steeds veranderen. Oude kenmerken worden vervangen do...