Darwins Evolutietheorie29 oktober 2009Darwins EvolutietheorieDe evolutietheorie van Darwin is al 150 jaar oud, maar vandaag de dag nog steeds actueel. De theorie legt uit hoe planten, dieren en zelfs de mens zijn ontstaan uit een voorouder en zich dankzij na...
Vóór Darwins evolutietheorie29 oktober 2009Vóór Darwins evolutietheorieDe ideeën van Darwin kwamen niet zomaar uit de lucht vallen. Ver voor en ook in zijn tijd waren er al verscheidene denkers die zich met het ontstaan en de ontwikkeling van leven bezighielden.
Faces of ScienceBaanbrekende ontdekkingen in kankeronderzoek3 september 2019Bij de Nobelprijslezing voor de geneeskundeTijdens mijn onderzoeksperiode kreeg ik de kans om de Nobelprijslezing voor de geneeskunde bij te wonen. Een inkijkje in het leven van Tasuku Honjo en James Allison.
Faces of ScienceNobelprijs voor de evolutie van eiwitten10 december 2018Nobelprijs voor de evolutie van eiwittenFrances Arnold krijgt dit jaar de Nobelprijs voor de scheikunde omdat ze in revolutionair onderzoek een soort versnelde evolutie heeft toegepast op eiwitten.
Faces of ScienceWie is je grote voorbeeld als wetenschapper?21 december 2017Wie is je grote voorbeeld als wetenschapper?Welke vrouw uit mijn vakgebied is voor mij een groot voorbeeld? Toen die vraag mij gesteld werd moest ik even nadenken. Ik kon zo een aantal mannen noemen, maar alleen Marie Curie lag als wetenscha...
Faces of ScienceDe tien best gelezen blogs van 201512 januari 2016De tien best gelezen blogs van 2015Wat zijn er weer bijzondere blogs geschreven in het afgelopen jaar. Hier nog eens de best gelezen blogs op een rijtje.
Het spraakkanaal van apen is klaar voor taal12 december 2016Het spraakkanaal van apen is klaar voor taalDat apen niet kunnen spreken komt niet door een gebrekkig spraakkanaal. Hun vocale anatomie is geschikt om menselijke taal te produceren, stellen cognitief biologen nu. Het apenbrein is de belemmer...
Rijden als een krab of als haai tijdens de zonnerace11 oktober 2019Rijden als een krab of als haai tijdens de zonneraceMet innovaties proberen studententeams elkaar af te troeven tijdens de World Solar Challenge, de strijd om de beste zonneauto die vanaf zondag losbarst. Onder meer nieuwkomer Groningen en regerend kam...
'Evolutie gaat veel sneller dan we dachten'15 juli 2019Meike Wortel en Ken Kraaijeveld zoeken naar de algemene regels van evolutieInterview met Meike Wortel en Ken Kraaijeveld: zij bestuderen microscopische wormpjes om meer grip te krijgen op de (on)voorspelbaarheid van evolutie.
Vergeten collectie komt tot leven18 juni 2018Onderzoek naar de verzamelgeschiedenis van de collectie Oud-EuropaDeense zwaarden uit de Bronstijd, Franse grottekeningen uit de prehistorie of Romeinse vondsten uit Hongarije. Ze behoren tot de haast vergeten collectie Oud-Europa van het Rijksmuseum van Oudheden...
Op reis met Darwin11 oktober 2017Darwins reisverslag opnieuw uitgebrachtMeer dan 175 jaar nadat Charles Darwin zijn beroemde reis met het zeilschip de Beagle maakte, wordt zijn reisverslag opnieuw uitgebracht. Veel van zijn bijzondere waarnemingen zijn in deze volledig ge...
Faces of ScienceDe evolutie van ons immuunsysteem en kanker: heeft Darwin gelijk?11 augustus 2015De evolutie van ons immuunsysteem en kanker: heeft Darwin gelijk?Afgelopen week werd er een patiënt opgenomen op mijn afdeling voor een uitgebreid maag- en darmonderzoek. Dit vanwege zijn extreem lage bloedgehalte waarbij de protocollen ons vertellen dat we bloe...
Even over evolutie: het is niet altijd de sterkste7 juni 2023Even over evolutie: het is niet altijd de sterksteWie een natuurdocumentaire kijkt, raakt er misschien van overtuigd dat in de natuur het recht van de sterkste geldt. Maar dat is lang niet altijd waar.
Even over evolutie: de mens staat niet bovenaan11 mei 2023Even over evolutie: de mens staat niet bovenaanHet beeld van de mens als toppunt van de evolutie is hardnekkig. Nog steeds zetten we onszelf bewust of onbewust boven andere dieren, maar de mens is een diersoort als alle andere.
Even over evolutie: het is geen geleidelijk proces11 april 2023Even over evolutie: het is geen geleidelijk procesVolgens Darwin is evolutie een langdurig proces, waarbij soorten heel geleidelijk veranderen. Dat klopt niet altijd. “Soms gaat de evolutie in sprongen.”
De dinosauriër in een nieuw daglicht23 maart 2023De dinosauriër in een nieuw daglichtIn de laatste dertig jaar is onze kennis over dinosauriërs en andere uitgestorven dieren met sprongen vooruitgegaan. Dat komt door nieuwe technieken om fossielen te scannen.
Op zoek naar de stamboom van het leven27 juli 2022Op zoek naar de stamboom van het levenWetenschappers proberen al decennialang een stamboom van alle levende wezens op aarde te maken. Dit helpt hen bij het ontwikkelen van medicijnen en het aanpassen van gewassen.
Faces of ScienceWaarom lopen mensen op twee benen?18 augustus 2022Waarom lopen mensen op twee benen?De mens is uniek omdat wij ons op twee benen voortbewegen, terwijl onze ‘neef’ de chimpansee maar korte stukjes op zijn achterste ledematen loopt. Sarai zoekt uit waarom mensen rechtop lopen.