De kracht van een cultuurclash
Tijdens de Koude Oorlog leidde een culturele strijd tot een opmerkelijke prestatie: mensen op de maan. Kunnen de huidige spanningen ook leiden tot een andere opmerkelijke prestatie: de energietransitie?
Tijdens de Koude Oorlog leidde een culturele strijd tot een opmerkelijke prestatie: mensen op de maan. Kunnen de huidige spanningen ook leiden tot een andere opmerkelijke prestatie: de energietransitie?
Het coronavirus verspreidt zich snel, maar het nieuws over het virus gaat nog veel sneller. Peter Burger werkt samen met andere factcheckers wereldwijd aan het bestrijden van valse informatie.
De wetenschappelijke werkwijze achter de geboorte van de eerste genetisch gemanipuleerde tweeling werd nooit gepubliceerd, maar komt nu deels naar buiten.
Genbewerkingstechniek CRISPR-Cas maakt het mogelijk om het DNA van embryo’s aan te passen. Dit brengt veel ethische, filosofische en religieuze vragen met zich mee. Hoe kijkt men daar in China tegen aan? Een gesprek met de Chinese medisch ethicus Guobin Cheng.
De eerste maanlandingen waren een monumentale prestatie in de ruimtevaart. Maar de eerste landing van Apollo 11 is 50 jaar na dato nog steeds niet geëvenaard.
Iedereen ziet de werkelijkheid door zijn eigen bril. En ook taalwetenschappers kunnen niet helemaal objectief naar taal luisteren, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
De media stonden eind januari 2018 bol van het nieuws over de twee apenklonen uit China. De afgelopen 20 jaar zijn er al heel veel dieren gekloond. Waarom is dit dan zulk groot nieuws?
Leiden heeft de enige universitaire opleiding Chinees in Nederland. Alleen al om die reden is er in de Sleutelstad veel kennis aanwezig over Azië. In de tentoonstelling ‘Vol van karakter’ maakt het Taalmuseum die kennis zichtbaar voor het grote publiek.
China was een gesloten rijk in de zeventiende eeuw. Buitenlanders waren er niet welkom. Toch lukte het enkele Nederlanders om vaste voet aan Chinese grond te krijgen. Vol bewondering keken ze naar de Chinese cultuur. Andersom hadden de Chinezen ook een mening over ons. Deze beeldvorming is nu ...
Porseleinhandel is nu eens niet het onderwerp van een historisch onderzoeksproject over China. Dit keer ligt de Chinese cultuur en de wederzijdse beïnvloeding door contacten met Europeanen onder een vergrootglas. De jonge Republiek speelde daarin een belangrijke rol.
China claimt vrijwel de hele oceaan tussen China, Vietnam, Maleisië en de Filippijnen als eigen territorium, hoewel één blik op de kaart duidelijk maakt hoe hebzuchtig dat is. Het conflict kan tot oorlog met de buurlanden leiden, en zelfs met hun bondgenoot de Verenigde Staten. Er bestaan wis...
Sigarettenfabrikant Philip Morris wil toestemming van de Nederlandse overheid om reclame te maken voor de IQOS, volgens henzelf een veel minder schadelijke variant van de sigaret. Critici zeggen dat het Philip Morris er alleen maar om gaat de teruggang in het aantal rokers te stuiten. Klopt he...
Wat zijn de voor- en nadelen van vroeg Engels onderwijs? Promovenda He Sun deed er onderzoek naar in China, waar Engelse les voor kleuters enorm populair is. Ze ontdekte dat veel Chinese ouders hun kind twee keer per week naar een particulier taalinstituut sturen om ze Engels te leren. Maar da...
In Nederland zijn journalisten vrij om te schrijven wat ze willen, maar in China bestaat deze persvrijheid niet. Correspondenten in China blijken ernstig in hun werk te worden belemmerd door de overheid, zo blijkt uit onderzoek van masterstudent Media en Journalistiek Ivana Zolak.
De Oost-Europese staten die lid waren van het Warschaupact, de communistische tegenhanger van de NAVO uit de Koude Oorlog, hadden behoorlijk veel in de melk te brokkelen. Ze konden zelfs besluiten afdwingen in het machtige Moskou. Op die manier hadden ze een grote invloed op het verloop van de...
In de textielindustrie worden gigantisch grote hoeveelheden water gebruikt. China, als grootste textielland ter wereld, spant daarbij de kroon. Vooral de katoenteelt slurpt kostbaar drinkwater op. Verderop in de productieketen, bij het verven van de nog ongekleurde ‘gray cloth’, is...
Strenge internetcensuur en arrestaties van bloggers. Dat de Chinese overheid haar burgers online in de gaten houdt is welbekend. Maar de Chinese regering blokkeert niet alleen bepaalde informatie, zij omarmt het internet ook als medium om zijn eigen waarheid aan de man te brengen.
In de rij staan voor je een vliegtuig in mag duurt vaak lang. Kan het sneller? Wiskundigen uit China denken van wel.
Precies veertig jaar geleden vertrok Apollo 17 naar de aarde. Twee astronauten verbleven de drie dagen daarvoor op de maan. Sindsdien is er geen mens meer geweest. Waarom niet? En zullen er weer nieuwe bemande missies naar de maan plaatsvinden?
Ieder jaar in november produceert het Internationale Energie Agentschap (IEA) de World Energy Outlook, een lijvig rapport met daarin de trends in de wereldwijde energievoorziening. Enkele conclusies: de energieconsumptie in rijke landen is stabiel, maar neemt sterk toe in opkomende ec...
De Nobelprijs voor de Literatuur 2012 werd gisteren toegekend aan de Chinese schrijver Mo Yan vanwege het “hallucinerend realisme waarmee hij volksverhalen, geschiedenis en het hedendaagse combineert”.
Nieuws uit de inktvissenwereld: de belemnieten, een uitgestorven groep inktvissen, blijkt 33 miljoen jaar ouder dan gedacht. Toen een onderzoeksteam op enkele onbekende belemnieten stuitte in Japan, kwam het verhaal op gang…
De huidige financiële crisis is veroorzaakt door de opkomst van China. De spaardrift van Chinezen leidde tot veel goedkoop geld. Dit leidde weer tot overbesteding op de Amerikaanse huizenmarkt. En toen die uiteindelijk kelderde begon de financiële crisis. Dat concludeert Heleen Mees in haar pr...
De Leidse student Daan van Esch bracht de talige diversiteit in China in kaart met behulp van vijf miljoen berichten van Weibo, de Chinese variant van Twitter.
Economische groei en een stijgend inkomen, daar word je gelukkig van. Of toch niet? Onderzoek in China laat een ander beeld zien: stijgende welvaart kan niet op tegen baanonzekerheid en het verlies van een sociaal vangnet.
In de uitgestrekte woestijnen van Centraal-Azië liggen duizenden oesters op vele honderden kilometers van de zee. Deze oesters zijn geen plaatselijke delicatesse zoals onze Zeeuwse oesters uit de Oosterschelde, maar zijn de fossiele overblijfselen van een miljoenen jaren oude verloren zee en b...
In zuid-China hebben archeologen menselijke fossielen gevonden die zowel eigenschappen moderne als van zeer oude mensachtigen hebben. Ze wijzen op een nog grotendeels onbekend hoofdstuk uit de menselijke evolutie.
Wat is de oudste fossiele vogel? Menig paleontoloog zou tot dit jaar Archaeopteryx zeggen. Maar onlangs werd in Nature een nieuwe fossiele vogel uit China gerepresenteerd die ouder is dan Archaeopteryx.
Onlangs verscheen het langverwachte boek ‘On China’ van de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger. Kissinger was de grote man achter de toenadering tussen de VS en China tijdens de hoogtijdagen van de Koude Oorlog, waar China tot op de dag van vandaag de vr...
Waar luisteren Chinezen vandaag de dag naar? En wat vertelt deze muzieksmaak over de Chinese identiteit? De Leidse sinoloog Jeroen Groenewegen deed er promotieonderzoek naar. Over ideale vrouwen, schuine moppen en avant-gardistische improvisatierock.