Bladstructuur verbetert batterijen24 april 2017Bladstructuur verbetert batterijenBatterijen veel sneller op- en ontladen. Dat is mogelijk dankzij nieuw onderzoek van een internationale groep wetenschappers. Opmerkelijk genoeg keken ze daarvoor een trucje af bij bladeren.
Bladeren op het spoor weglaseren20 augustus 2014Bladeren op het spoor weglaserenIn de strijd tegen herfstbladeren die voor veel vertragingen zorgen, testten onderzoekers van de TU Delft en ProRail een nieuw wapen. Door de bladeren weg te laseren moet de overlast beperkt worden...
Schijnaardbei met antivries30 december 2021Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekHet mag dan wel winter zijn; dat wil nog niet zeggen dat er in de stad geen groen te vinden is... Promovendus Nienke Beets blogt over haar stoepplantjesonderzoek.
'Het dominante verhaal over slavernij heeft weinig te maken met de feiten'2 december 2021'Het dominante verhaal over slavernij heeft weinig te maken met de feiten'Het idee dat het rijke westen de beschaving kwam brengen met de afschaffing van de slavernij klopt niet. Daarin klinkt nog steeds een vreemd idee van eigenaarschap door, zeggen historicus Karwan Fa...
Op ontdekking door de stadsnatuur1 december 2021Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekDe straat leeft: kleine groene plukjes plant verwelkomen mij vanuit de voegen tussen de tegels, terwijl ik door mijn Leiden naar de bakker loop.
Wat gaat er verloren als een taal uitsterft?9 augustus 2021Wat gaat er verloren als een taal uitsterft?Veel inheemse talen zijn met uitsterven bedreigd. Met het verdwijnen van deze talen gaat ook allerlei unieke kennis verloren. Taalwetenschappers documenteren deze talen voordat ze er niet meer zijn.
Het Dikke Alfabetboek gaat (veel) verder dan het ABC24 juni 2021Recensie Het Dikke Alfabetboek – Frank LandsbergenHet alfabet: wat valt daar nou over te vertellen? Nou, heel wat, zo laat taalkundige en illustrator Frank Landsbergen zien in Het Dikke Alfabetboek.
In de toekomst eten microben je frisdrankfles13 juli 2021Al gaat dat wel langzaamPlastic afval is een groot probleem. Kunnen plastic-etende microben dit niet voor ons oplossen?
Tijdlijn van het leven van Cees den Hoedt4 juni 2021Een kleine geschiedenis van dataopslag en -verwerkingDe ontwikkeling van de computer past makkelijk in één mensenleven, net als die van veel andere communicatiemiddelen. Deze tijdlijn bestrijkt het leven van NEMO Kennislink-...
Cees: 'Internet is een wondermiddel'4 juni 2021Cees: 'Internet is een wondermiddel'De 93-jarige Cees den Hoedt is altijd bij de tijd gebleven. Ondanks zijn inmiddels hoge leeftijd is hij vaak online te vinden.
Even over evolutie: het is geen kansspel21 juli 2023Even over evolutie: het is geen kansspelHoe ziet het leven op aarde er over duizend jaar uit? Hoewel biologen daar weleens over speculeren, laat evolutie zich niet zomaar voorspellen. Toch is evolutie niet helemaal willekeurig.
De mens stamt niet af van de aap15 maart 2023De mens stamt niet af van de aapIn de serie 'Even over evolutie' gaat het over wijdverbreide misvattingen over de evolutie. Zo denken veel mensen dat wij afstammen van mensapen, zoals de chimpansee. Dat is echter niet waar.
'Vooruitgang zit niet in onze genen, maar in onze cultuur'16 maart 2023Interview met geneticus Adam RutherfordTechnologie, landbouw en creativiteit worden vaak aangeduid als unieke kenmerken van de mens. Daar is volgens Adam Rutherford nogal wat op af te dingen.
Hoe de eik, de rups en de koolmees elkaar nu net mislopen7 september 2022Een verhaal over mismatch in de aanpassing aan klimaatveranderingElke dier- en plantensoort reageert op zijn eigen manier om te overleven in een warmer klimaat. Daarbij zijn dieren ook afhankelijk van het aanpassingsvermogen van de soorten die voor hen als voeds...
Een stoepsnackbar voor insecten1 juni 2022Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekDankzij de vele stoepplantjes die mensen online melden, kan Nienke Beets haar onderzoeksvragen beantwoorden. Daarnaast beantwoordt zij ook graag vragen van de lezers over de stoepplantjes.
De vroegeling in z'n pyjama29 maart 2022Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekVan zaadje tot knop: op een botanische tekening staan alle seizoenen van een plant verbeeld. Nienke Beets bezocht een tentoonstelling over stoepplantjes van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars.
Zonnestralen en winterweer1 maart 2022Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekDe eerste planten ontwaken al uit hun winterslaap, ziet promovendus Nienke Beets. Voor haar stoepplantjesonderzoek speurt ze naar de eerste bloeiende bloemen van het jaar – gewoon in de stad.
Futuristisch bos onderzoekt elektriciteitsnet van de toekomst21 januari 2022Futuristisch bos onderzoekt elektriciteitsnet van de toekomstHoe houden we met behulp van heel veel data het elektriciteitsnet van de toekomst stabiel, betrouwbaar en groen?