De kracht van een cultuurclash
Tijdens de Koude Oorlog leidde een culturele strijd tot een opmerkelijke prestatie: mensen op de maan. Kunnen de huidige spanningen ook leiden tot een andere opmerkelijke prestatie: de energietransitie?
Tijdens de Koude Oorlog leidde een culturele strijd tot een opmerkelijke prestatie: mensen op de maan. Kunnen de huidige spanningen ook leiden tot een andere opmerkelijke prestatie: de energietransitie?
De aarde is een klein puntje in een immens heelal. In Fractie van een pixel schiet journalist George van Hal je het universum in, via een aantal ruimtevaartavonturen naar de randen van onze kennis.
De eerste maanlandingen waren een monumentale prestatie in de ruimtevaart. Maar de eerste landing van Apollo 11 is 50 jaar na dato nog steeds niet geëvenaard.
Vijftig jaar geleden waren de ogen van de wereld gericht op de maan. De documentaire Apollo 11 laat het hoogtepunt zien van de epische Apollo-onderneming.
In gesteentemonsters van de buitenlaag van de maan ontbreekt een flinke hoeveelheid vluchtige elementen. Verdampt, dachten wetenschappers altijd – maar nu blijkt dat deze elementen zich ophouden in de maankern.
De redactie van Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen. Zo vroeg Elisabeth zich af of er water op de maan is. De vraag wordt beantwoord door Kennislink-redacteur Roel van der Heijden.
Precies veertig jaar geleden vertrok Apollo 17 naar de aarde. Twee astronauten verbleven de drie dagen daarvoor op de maan. Sindsdien is er geen mens meer geweest. Waarom niet? En zullen er weer nieuwe bemande missies naar de maan plaatsvinden?
Per jaar worden er tientallen satellieten succesvol gelanceerd, maar daarvoor moet de vluchtleiding een hoop spannende momenten doormaken. Wat zijn de gevaarlijkste stappen in een ruimtemissie en wanneer mag de champagne echt open?
De Apollo missies van de vorige eeuw leverden spectaculaire beelden op van de Maan, maar brachten ook schatten met zich mee. Zoals de maanstenen die nog steeds nieuwe informatie leveren over het ontstaan van de Maan. Bijvoorbeeld een maansteen meegekomen met de Apollo 16 missie van 1972.
Astronauten Scott Kelly en Michail Kornienko zijn terug op aarde na een ongekend lang verblijf in ruimtestation ISS van ruim 340 dagen. In hun ‘One-Year-Mission’ onderzochten de beide astronauten met het oog op een eerste bemande reis naar Mars, wat de gevolgen zijn van een langdur...
“The next giant leap has begun.” Zo luidt de veelbelovende slogan van het Constellation-project van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. We moeten terug naar de maan en door naar Mars.
Deze maand is het precies 40 jaar geleden dat de Amerikaan Neil Armstrong als eerste mens een stap zette op de maan. Elf anderen volgden in zijn voetsporen, allemaal Amerikanen, tussen 1969 en 1972. Maar daarna bleef het stil. Waar blijft de ‘giant leap for mankind’?