Kunstmatige intelligentie vindt nieuwe antibiotica
Steeds meer bacteriën bouwen resistentie op tegen antibiotica. Wetenschappers hebben nu 42 nieuwe, potentiële antibiotica in bodembacteriën gevonden.
Steeds meer bacteriën bouwen resistentie op tegen antibiotica. Wetenschappers hebben nu 42 nieuwe, potentiële antibiotica in bodembacteriën gevonden.
Een drastische daling in antibioticagebruik onder koeien hoeft niet te leiden tot grote gezondheidsproblemen. Dat concludeert Christian Scherpenzeel in zijn promotieonderzoek. Mede door deze uitkomst hebben vrijwel alle 17.000 veehouders in Nederland hun aanpak aangepast.
In De Wereld Draait Door van 20 oktober vertelde TV-maker Antoinette Hertsenberg over bacteriofagen. Volgens haar dé oplossing voor antibioticumresistentie. Eerder sprak Elles Lalieu met microbioloog Stan Brouns over de voorzichtige beloften van faagtherapie en haar huidige beperkingen.
Bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica zorgen ervoor dat niet-resistentie bacteriën ook een behandeling met antibiotica overleven. Microbiologen van de Rijksuniversiteit Groningen publiceerden dit nieuwe inzicht in PLOS Biology.
Er vindt veel wetenschappelijk onderzoek plaats naar het verstorend effect van antibiotica op het microbioom. Door het gebruik van antibiotica worden de darmbacteriën die gevoelig zijn voor het gebruikte antibioticum gedood. De effecten hiervan op het microbioom kunnen aanzienlijk zijn.
Mycobacterium abscessus, een bacterie die longontsteking veroorzaakt en resistent is tegen meerdere antibiotica, is een gevaar voor patiënten met taaislijmziekte. Tot nu toe dacht men dat deze patiënten de bacterie oppikten uit hun dagelijkse omgeving. Uit genetische analyses blijkt n...
Sommige bacteriën, zoals MRSA, zijn ongevoelig voor verschillende antibiotica en daardoor moeilijk te behandelen. Nano-ingenieurs ontwikkelden een hydrogel met nanosponzen die gifstoffen van de bacterie uit de bloedbaan verwijdert. Bij muizen neemt de omvang van geïnfecteerde wonden af na beha...
Nieuwe ophef over groente uit Duitsland: daar zit hier en daar de gevaarlijke bacterie EHEC op. Tientallen mensen zijn besmet en hebben darmklachten. In uitzonderlijke gevallen leidt dat tot de dood. Wat voor bacterie is EHEC eigenlijk en valt er iets tegen te doen?
Voor een patiënt met oorontsteking kan een arts kiezen uit twee opties: een behandeling met antibiotica of gewoon uitzieken. Dokters kiezen vaak voor optie twee omdat antibiotica nadelen hebben. Maar die keus blijkt ingewikkelder dan gedacht, blijkt uit nieuw onderzoek.
Een verrassende ontdekking laat zien dat ziekmakende bacteriën lastiger te bestrijden zijn dan we dachten. Als je een groep bacteriën bekogelt met antibiotica om ze te doden, neemt een handjevol sterke bacteriën het voor zijn zwakkere neven en nichten op. Zo blijft de hele groep in leven.
Nare ziekmakende bacteriën blijken steeds moeilijker te bestrijden. Antibiotica van weleer hebben niet meer het dodelijke effect op microben dat we zouden willen. Tegen de tuberculosebacterie is net een nieuw middel gevonden: laat hem stikken in zijn eigen voedsel. Daar heeft hij niet van teru...
De veelbelovende bacteriestam Stenotrophomonas vreet afval en laat planten sneller groeien. Handig, maar tegelijk is het ook een gevaarlijke ziekenhuisbacterie. Nu blijkt dat deze goede en slechte eigenschappen alles met elkaar te maken hebben. De reden voor nut het van Stenotrophomonas is teg...
Een nieuw antibioticum draait bacteriën binnen twee minuten de nek om. Er is maar een kleine kans dat bacteriën er resistent tegen worden, zeggen de ontdekkers van het spul.
Het DNA van de schimmel die het antibioticum penicilline maakt, is gepubliceerd. Ideaal voor synthetisch biologen: zij kunnen de schimmel nu gebruiken om betere geneesmiddelen te maken.