Faces of ScienceDe wraak van het water28 januari 2020Wat de geschiedenis ons leert over de hoop en wanhoop van techno-optimismeThe Ocean Cleanup leek een succesverhaal te worden, maar ligt nu onder vuur. Historicus Adriaan Duiveman ziet een interessante overeenkomst met een 18e-eeuwse wonderlijke watermachine.
Faces of ScienceSchelden in de zeventiende eeuw22 april 2024‘Donder en blixems kind!’Uitgescholden worden op straat, door bekenden of onbekenden, het is van alle tijden. Maar hoe deden ze dat in de 17e en 18e eeuw?
Koloniaal verleden verdeelt Nigeria22 april 2015Geweld Boko Haram heeft historische grondslagKennislink duikt in de geschiedenis van het verdeelde Nigeria en vraagt David Ehrhardt, Leidse onderzoeker naar conflicten in Nigeria, om uitleg. Hoe is de verdeling tussen noord en zuid ontstaan en w...
Het succesverhaal van de Nederlandse sterrenkunde31 maart 2015De ontdekkers van de hemel is extreem accuraat maar ook overvolNederland draait al zeker honderd jaar mee in de top van de internationale sterrenkunde. David Baneke dook in de wereld van de Nederlandse astronomie en ontdekte waarom we er zo goed in zijn. De we...
"Elke Surinamer heeft joods bloed in zich"4 februari 2015Opkomst en ondergang joodse gemeenschappen in de CaribenIn het Joods Historisch Museum is een bijzondere tentoonstelling te zien: Joden in de Cariben, vier eeuwen geschiedenis in Suriname en Curaçao. Voor het eerst in de geschiedenis wordt hiermee een o...
Populaire plaatjes voor een cent28 september 2014Massa-entertainment uit het verledenSocial Media, Netflix, Xbox… er zijn tegenwoordig duizend-en-één manieren om jezelf te vermaken. Dat doen we massaal en het liefst achter de computer. Maar hoe kwamen onze voorouders de avond door,...
Doelwit Nederland20 juni 2012Doelwit NederlandNederland is klein en meteorietinslagen zijn zeldzaam. Toch is ons land wel eens geraakt door kosmische brokstukken. Nederland telt, voor zover we weten, vijf treffers.
Schimmels als materiaal5 december 2017Schimmels als materiaalSchimmels worden soms op onverwachte manieren gebruikt. Zo maken schimmels materialen die in de toekomst plastic, katoen en leer kunnen vervangen.
Maak plaats voor tien miljard31 januari 2024Hoeveel mensen kan onze planeet aan?Als we met z'n allen steeds ouder worden, neemt de druk op de planeet toe. Is er wel plek op aarde voor al die mensen en hun levensbehoeften?
Viben en shinen met Engelse woorden11 februari 2025Anders gedacht: Engelse leenwoordenVeel mensen zijn bang dat het Nederlands wordt verdrongen door het Engels. Maar is die zorg terecht? Taalkundige Nicoline van der Sijs legt uit dat leenwoorden van alle tijden zijn.
Wie plakt de etiketten op sterren en planeten?10 januari 2020Wie plakt de etiketten op sterren en planeten?Sterrennacht en Nachtwacht zijn dankzij het Nederlandse publiek de officiële namen voor een ster en planeet. Wie geeft de rest van de sterren een naam?
Faces of ScienceHoe citroen en sinaasappels scheurbuik genezen13 februari 2020Hoe citroen en sinaasappels scheurbuik genezenEeuwenlang werden mensen geplaagd door een vreselijke aandoening die kon leiden tot de dood. Tot een dokter in 1794 een baanbrekend experiment deed.
Faces of ScienceKlaar!6 februari 2019Klaar!Afgelopen week kwamen de vier jaar van mijn PhD voor mij ten einde met een mooie afsluiting vol met netwerken, professoren, kippen en vergelijkingen.
Faces of ScienceEen kip met een broek29 oktober 2018Een kip met een broekIk onderzoek wiskundig hoe dingen zich verspreiden over grote netwerken zoals Twitter en Instagram. Hoe toepasselijk is het dan als een wiskundetweet viral gaat?
Faces of ScienceDe gekaapte brieven van Nicoline van der Sijs21 december 2017Waden door de geschiedenis van woordenWaar komen woorden vandaan en hoe lang bestaan bepaalde woorden al? We weten het door het woordenboek van professor Nicoline van der Sijs, een van mijn grote voorbeelden.
Faces of ScienceKnappe en minder knappe koppen - Amedeo Avogadro12 oktober 2016Waarom de uitvinder van de mol zo slim isTussen alle wetenschappers zitten een aantal indrukwekkende koppen. In de cursus ‘Knappe en minder knappe koppen’ vliegen we langs een aantal mooie en lelijke knappe koppen. Aan de hand van deze kl...
Hoe stroom onze levens veroverde29 augustus 2018Recensie: Stroom, de wereld achter het stopcontactElektriciteit is bíjna zo vanzelfsprekend als de lucht die we inademen. Je vergeet snel dat er honderden jaren wetenschap en innovatie achter schuilgaan. Het boek _Stroom, de wereld achter het stopcon...
Geitenneuker: satire of belediging?11 mei 2016Grove grappen niet alleen in onze tijdDe vrijheid van meningsuiting is weer hot topic sinds de Nederlandse columniste Ebru Umar opgepakt werd voor het beledigen van de Turkse president Erdogan. De meningen hierover zijn verdeeld. Waaro...