12 juli 2017

De onderzoeker van Naturalis krabde zich vast even achter zijn oren. Al snel moet duidelijk zijn geweest dat hij daadwerkelijk naar een nieuwe Nederlandse meteoriet staarde, ‘vers gevallen’ in het Noord-Hollandse dorpje Broek in Waterland. De kans dat hij dit nog eens meemaakt is niet zo groot, in Nederland zijn tot nu toe slechts zes meteorieten gevonden.

Je leest:

Doelwit Nederland

Doelwit Nederland

Auteur: | 20 juni 2012

Nederland is klein en meteorietinslagen zijn zeldzaam. Toch is ons land wel eens geraakt door kosmische brokstukken. Nederland telt, voor zover we weten, vijf treffers.

UPDATE – 26 juni 2017: zesde Nederlandse meteoriet gevonden

De zesde officiële meteoriet van Nederland heet ‘Broek in Waterland’, naar het dorpje ten noordoosten van Amsterdam waar het op 11 januari 2017 insloeg. Afgezien van een dakpan van een schuurtje, bleef iedereen ongedeerd.

De bewoners vonden in hun schuurtje een vreemde zwartgeblakerde steen van ongeveer een halve kilo zwaar. Toen ze op internet gingen zoeken wat het kon zijn kwamen ze uit bij het Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Daar bepaalden onderzoekers dat het om een steenmeteoriet ging die oorspronkelijk afkomstig is uit de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter.

Een artistieke weergave van een enorme inslag. Gelukkig zijn de echte inslagen bijna altijd veel kleiner.
NASA

Bij een meteorietinslag denk je wellicht aan een gewelddadige gebeurtenis. Een explosie met de kracht van duizenden atoombommen. De vernietiging van continenten, het uitsterven van soorten. De werkelijkheid is vaak anders. Feitelijk wordt de aarde continu geraakt door brokstukken uit de ruimte. Veel daarvan zijn zo klein als stof en worden niet waargenomen, anderen zijn groot genoeg voor een vuurspektakel in de lucht of zelfs een inslag op de grond.

Meteorieten vinden

Maar als de aarde continu geraakt wordt, waarom zijn er in Nederland maar een handvol meteorietvondsten bekend? “Daar zijn verschillende redenen voor”, zegt Robert Wielinga van Sonnenborgh – museum & sterrenwacht dat in bezit is van verschillende meteorieten. “Ten eerste zullen wereldwijd de meeste inslagen in zee of in onbewoond gebied gebeuren. Daar wordt hoogstwaarschijnlijk niets meer van terug gevonden. Wat je nodig hebt is een waarneming van een meteoor, oftewel een vuurspoor aan de hemel. Maar dan weet je nog niet precies waar je eventuele overblijfselen op de grond moet zoeken. Kilometers land moeten worden uitgekamd voor misschien maar een meteoriet ter grote van een kiezeltje. Daar stap je gemakkelijk overheen…”

Wielinga legt uit dat de vindkans samenhangt met het type meteoriet. Zo zijn er ruwweg twee categorieën: steenmeteorieten en ijzermeteorieten. De laatstgenoemde is stukken zeldzamer maar kan makkelijker gevonden worden, omdat metaal nu eenmaal beter opvalt in een bodem van zand of steen. “Maar denk niet bij elk stuk ijzer dat je een meteoriet hebt. Hier in het museum komen wel eens mensen met ijzerslakken naar me toe die denken dat ze een meteoriet hebben gevonden. Ik moet ze dan na een korte inspectie eigenlijk altijd teleurstellen.”

Treffers in Nederland

Van vijf Nederlandse inslagen is materiaal bewaard gebleven. Van die meteorieten is dan ook met zekerheid te bepalen dat het materiaal een buitenaardse oorsprong heeft. Het kan bijna niet anders of er zijn eerder al meteorieten neergekomen en misschien wel gevonden in Nederland. Maar het is de vraag of men doorhad wat het was. “Pas sinds de 18e eeuw groeide het besef dat meteorieten een buitenaardse oorsprong hadden”, zegt Wielinga.

De vijf Nederlandse inslagen op een rij in chronologische volgorde:

1650: Vermeende meteoriet in Dordrecht

In 1650 zou er in Dordrecht een zeldzame ijzermeteoriet zijn gevallen. Naast ooggetuigenverklaringen is het ultieme bewijsmateriaal – de meteoriet zelf – niet bewaard gebleven. Nooit is met zekerheid vastgesteld dat dit een echte meteorietinslag was, daarom telt deze vaak niet mee in de ‘lijstjes’.

1840: Voor de voeten

In de buurt van een groep werkende turfstekers slaat op 12 juni 1840 een steenmeteoriet in. Het voorval vindt plaats tussen Uden en Volkel.

Het gaat om een zogenoemde chondriet, een type steenmeteoriet dat rijk is aan silicaat. De meteoriet is glad van buiten en heeft een gewicht van meer dan 700 gram.

H. Raab

1843: De grootste van Nederland

In de avond van 2 juni 1843 klinken in Blauwkapel in de buurt van Utrecht enkele knallen die volgens de bewoners nog het meeste weg hebben van kanonschoten. Ook hoorden zij een fluitend geluid. Een plaatselijke knecht ziet vervolgens vlak bij hem een object in de aarde slaan. Na het met een schep uitgegraven te hebben, blijkt het een steenmeteoriet te zijn van 7,25 kilo, tot op heden de zwaarste meteoriet ooit in Nederland gevonden.

Tegelijkertijd wordt er melding gemaakt van een knal bij het ‘Loevenhoutje’, slechts enkele kilometers verderop. De steenmeteoriet die daar neerploft weegt 2750 gram en is vrijwel zeker van hetzelfde hemelobject afkomstig als de meteoriet van Blauwkapel. Waarschijnlijk is het oorspronkelijke hemelobject tijdens het binnendringen van de atmosfeer in stukken gebroken.

De meteoriet uit Blauwkapel is in het bezit van het Natuurhistorisch museum in Boedapest, ‘het Loevenhoutje’ wordt bewaard door de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht.

De zwaarste Nederlandse meteoriet weegt ruim 7 kilo.
Wikimedia Commons, vrijgegeven in het publieke domein

1873: ‘Warm uit den zandgrond’

Hoewel deze meteorietinslag lange tijd in de vergetelheid raakte, dook deze meteoriet in 2012 plotseling op bij een hobby-expositie in Hardenberg. De buitenaardse steen sloeg 140 jaar geleden in op een akker bij Diepenveen. Het exemplaar weegt slechts 68 gram en met 3,5 bij 5 centimeter en is een vrij zeldzame koolstofchondriet.

Gevallen onder Diepenveen, den 27e oktober 1873. Des middags ten drie ure ongeveer. Deze steen viel met een verblindend licht, onder heftig sissen neder naast de personen van de heer Bos en zijne vrouw, die daar stonden te werken, en werd weinige minuten later op een diepte van anderhalve voet (ongeveer 45 centimeter) en nog merkbaar warm uit den zandgrond gehaald.
Marco Langbroek, met toestemming

1925: ‘Een merkwaardige meteorietsteen’

‘Een merkwaardige meteorietsteen’ kopt de krant in 1925. Een ingezonden brief beschrijft een tafereel waarin landarbeiders bij Serooskerke in Zeeland plots fluitende en gierende geluiden in de lucht hoorden, gevolgd door een doffe ploffen. Het zou gaan om drie verschillende objecten waar er uiteindelijk twee van zijn terug gevonden. Eén van hen weegt 1,5 kilo. Tegelijkertijd kwam er bij het dorp Ellemeet een brokstuk naar beneden. Op basis van de samenstelling van deze meteoriet wordt vermoed dat dit een brokstuk is van de planetoïde Vesta.

Deze meteoriet sloeg neer bij Serooskerke in 1925.
Roel van der Heijden
Het gat in het dak dat een meteoriet in Glanerbrug in 1990 maakte.
Dutch Meteor Society (DMS)

1990: Kapotte dakpannen

Het meest recente geval van een meteorietinslag werd gemeld in 1990. Hierbij werd zelfs een huis geraakt in het Overijsselse Glanerbrug. Gelukkig raakte niemand gewond toen er zich een meteoriet van iets minder dan een kilo door het dak boorde. Een krantenbericht meldt dat het de familie in het huis de grootste moeite kosten om de verzekeringsmaatschappij ervan te overtuigen dat de schade aan hun huis was veroorzaakt door een meteoriet.

Niet alleen het dak werd beschadigd, de meteoriet spatte in vele stukken uiteen. Alle brokstukken van deze inslag worden nu bewaard in het museum Naturalis in Leiden.

Museum Sonnenborgh

Als je een echte meteoriet wil zien dan kun je naar Utrecht. Sonnenborgh – museum & sterrenwacht stelt een 115 kilo zware meteoriet tentoon, de grootste die je in Nederland kunt bewonderen. Hij bestaat vooral uit ijzer en nikkel, maar is niet in Nederland gevallen. Hoofd van de sterrenwacht Robert Wielinga laat weten: “We hebben hem van Marktplaats! Overigens wel van een bekende meteorietenverzamelaar. Deze meteoriet is gevonden in Argentinië, bij een kraterveld dat bekend staat als Campo del Cielo.”

Ook Science Center NEMO in Amsterdam heeft een ijzermeteoriet van 92 kilo.

Joekels buiten Nederland

Naast vele kraters die de aarde rijk is, zijn er ook enkel grote meteorieten overgebleven na de gewelddadige botsing met onze planeet. De grootste is de Hoba-meteoriet en ligt in Namibië nabij Grootfontein, en weegt circa 66.000 kilo. Het is een ijzermeteoriet.

De zwaarste meteoriet die ooit op aarde is gevonden. De ‘Hoba’ van naar schatting 66 ton.
historicfalls.com

Bang voor een inslag

Moet je nu, na al die verhalen over inslagen, bang zijn dat je ooit geraakt wordt door een meteoriet? Het antwoord daarop is: nee. Wielinga weet te vertellen dat er wereldwijd enkele gevallen bekend zijn van mensen die geraakt zijn door brokstukken uit de ruimte. ‘Een jongetje in Afrika, een vrouw die gewond raakte aan haar been en een beschrijving van een fatale meteorietinslag in een oud scheepsjournaal en dan houdt het wel ongeveer op. Het is dus heel onwaarschijnlijk. De kans dat je door een auto geraakt wordt is veel groter!’

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 20 juni 2012

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.