Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Klaar!

Clara Stegehuis voor NEMO Kennislink

Afgelopen week kwamen de vier jaar van mijn PhD voor mij ten einde met een mooie afsluiting vol met netwerken, professoren, kippen en vergelijkingen.

Toen ik aan mijn wiskundestudie begon, kon ik me eerlijk gezegd niet zo goed voorstellen wat het zou betekenen om vijf jaar lang alleen maar wiskunde te doen. Op de middelbare school vond ik drie uur wiskunde in de week eigenlijk wel genoeg. Ik had dus nooit gedacht dat ik er na mijn studie nog vier jaar alleen maar wiskunde aan toe zou voegen.

Tijdens mijn studie werd ik verrast door alle verschillende soorten wiskunde waar ik iets over leerde. Nu, tijdens mijn promotie, heb ik daar zelf kleine stukjes nieuwe wiskunde aan toe mogen voegen. Al vanaf juni was ik bezig om al deze onderzoeksresultaten in een boekje op te schrijven. Ter afsluiting van mijn promotie verdedig ik de inhoud van dit boekje voor een commissie van negen professoren.

Facebook, muesli en kippen

Eerst mag ik in tien minuten mijn onderzoek van de afgelopen vier jaar in begrijpelijke taal presenteren. Dat is niet makkelijk, omdat veel bladzijden uit mijn proefschrift er ongeveer zo uitzien:

Een willekeurige bladzijde uit mijn proefschrift

Clara Stegehuis voor NEMO Kennislink

Tijdens deze korte presentatie over mijn onderzoek kan ik nog een aantal van mijn blogs gebruiken. Zo begin ik met mijn eigen sociale netwerk, en vergelijk ik deze met een netwerk van muesli-ingrediënten. Omdat mijn onderzoek over het verspreiding over social media gaat, kan ik zelfs nog de wiskundige plaatjes uit de 18e eeuw van een kip met een broek laten zien. Kortom, de presentatie is ook een samenvatting van mijn ervaringen als Face of Science!

Waarom lijkt alles op elkaar?

Na de presentatie word ik 50 minuten lang door de commissie van professoren over mijn proefschrift ondervraagd. Dit zijn allemaal experts die heel veel van wiskunde af weten, dus ik weet niet zo goed wat ik kan verwachten. Gelukkig valt dit deel van mijn promotie me mee, hoewel ik sommige vragen niet zo goed kan beantwoorden. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd waarom zo veel compleet verschillende netwerken (zoals mijn Facebooknetwerk en het mueslinetwerk) toch veel op elkaar lijken.

Dit weet ik natuurlijk ook niet, maar het is wel een van de redenen dat ik mijn onderzoek naar dit soort netwerken zo interessant vind.
Na afloop besluit de commissie dat ik inderdaad klaar ben met mijn PhD, en ik krijg mijn diploma, cum laude zelfs! Dit laatste had ik absoluut niet zien aankomen, dus is het een extra mooie verrassing.

Het diploma is binnen!

Clara Stegehuis voor NEMO Kennislink

PhD, doen?

Deze dag was een hele mooie afsluiting van de afgelopen vier jaar. Zou ik het iedereen aanraden? Misschien niet altijd. Er waren genoeg dagen dat ik het schrijven van alle artikelen en mijn boekje behoorlijk zat was. Een artikel of een proefschrift is namelijk nooit echt af, het kan altijd beter, en het steeds weer verbeteren van kleine stukjes tekst is behoorlijk saai.

Aan de andere kant is het nieuwe dingen bedenken, onderwijs geven, bloggen en presentaties geven en niet te vergeten de conferenties dan wel weer superleuk. Het leukste vind ik wel dat ik met mijn collega-PhDs nu vrienden over de hele wereld heb gemaakt. Op een paar vakanties hebben verschillende (oud)-collega’s me hun prachtige land al laten zien, en daar komen er vast nog meer van. Kortom, zoals alles heeft een PhD zo zijn leuke en zijn minder leuke kanten. Zelf zou ik het in ieder geval zo weer doen!

ReactiesReageer