Droogte bedreigt archeologie
Droogte als gevolg van klimaatveranderingen is steeds vaker in het nieuws. Droogte bedreigt ook ons archeologisch erfgoed. Dit is al decennia aan de gang, maar meer droge periodes geven het een extra zetje.
Droogte als gevolg van klimaatveranderingen is steeds vaker in het nieuws. Droogte bedreigt ook ons archeologisch erfgoed. Dit is al decennia aan de gang, maar meer droge periodes geven het een extra zetje.
Klassieke talen, wat valt daar nu nog voor nieuws over te ontdekken? Veel, zo blijkt uit recent onderzoek. Voor de Week van de Klassieken vertellen Willemijn Waal en Luuk Huitink hier meer over.
Een onbekende ziekte uit Azië bereikt ons land. De discussie breekt uit hoe besmettelijk de ziekte is. Door quarantainemaatregelen raken mensen in de problemen en beginnen te morren. Corona? Nee, cholera!
Ze kwamen van heinde en ver. Arme alleenstaande moeders aan het einde van hun Latijn. Ze zagen geen andere uitweg dan hun kinderen te vondeling te leggen bij het Amsterdamse Aalmoezeniersweeshuis.
Waren orgies en homoseksuele relaties de normaalste zaak van de wereld bij de Romeinen? Dat blijkt nogal mee te vallen, volgens het boek Roma Intima. Maar grofgebekt waren ze wel.
Niet alleen nu tijdens de coronacrisis ontwricht een besmettelijke ziekte het leven. Dat gebeurde ook in het zeventiende-eeuwse Nederland toen de pest heerste. Hoe reageerden mensen destijds?
75 jaar geleden was Nederland eindelijk vrij, na vijf jaar Duitse bezetting. Recent onderzoek laat zien dat het niet voor alle bevrijde burgers feest was. Er komt steeds meer oog voor de keerzijde van de bevrijding.
Bij Vikingen denken we aan woeste Scandinaviërs die plunderend door West-Europa voeren. Dit klopt, maar toch ook weer niet. Het boek Wij Vikingen geeft de laatste inzichten over de Vikingen en wat hun relatie was met Nederland.
Magna Frisia, het Friese rijk van koning Redbad, zou helemaal geen eenheid zijn geweest. Hij had namelijk geen macht over het huidige Friesland, concluderen wetenschappers na een nieuwe reconstructie van het vroegmiddeleeuwse landschap. Daar is alleen niet iedereen het mee eens.
Kun jij je een workshop of college indenken zonder PowerPoint erbij? De nu bijna vergeten toverlantaarn was de PowerPoint van de negentiende eeuw.
Piratenzender Veronica, verzuilde omroepen en sportprogramma Langs de Lijn. Er zullen maar weinig mensen zijn die nu niet aan de radio denken. Dit medium viert dit jaar zijn honderdste verjaardag en een boek kon dan ook niet uitblijven.
Nieuw onderzoek laat zien dat de neanderthaler waarschijnlijk op natuurlijke wijze is uitgestorven, en niet door confrontatie met de moderne mens.
Er zijn honderden nieuwe grafheuvels op de Veluwe ontdekt. Dit maakt de Veluwe een van de drukste gebieden van Europa in de prehistorie.
Oorlog is verwoestend en ontwrichtend. Dit gold ook voor Noordwest-Europa, maar volgens nieuw onderzoek was de impact hier, op de lange termijn, beperkt.
Voor liefhebbers van historische cartografie is er een nieuwe ‘must have’ uitgekomen: de Nederlandse geschiedenis in honderd kaarten.
Waar vroeger vrijwel elke Nederlander christelijk was, shopt een deel van de gelovigen nu elementen uit verschillende religies bij elkaar. Wat bepaalt welke religieuze keuze jij maakt?
400 jaar geleden werd Johan van Oldenbarnevelt onthoofd. Deze politieke moord krijgt aandacht met een boek over zijn spraakmakende proces en executie.
Tuinen waren erg belangrijk in de middeleeuwen, niet alleen om er groenten en geneeskrachtige kruiden in te kweken, maar ook als lusthof om je in het paradijs te wanen. Deze universele tuin is nu het thema van de nieuwe tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden.
Ondanks het gebrek aan eten, brandstof en kleding in West-Nederland tijdens WOII organiseerden burgers zich om te zorgen voor de zwakkeren onder hen.
De kijk op migratie in de klassieke oudheid is de laatste jaren aan het veranderen. Mens en dier blijken mobieler dan we dachten, zo laten nieuwe onderzoekstechnieken zien. Maar waar de ene historicus jubelend is over deze technieken, is de ander sceptisch.
De politiek was geen plek voor vrouwen, zo was de consensus tot het einde van de negentiende eeuw. Hoe kregen de vrouwen dan toch hun stemrecht in 1919?
Marjolein Overmeer ging op bezoek in het depot van NEMO Science Museum. Vanaf deze week kun je een selectie van historische apparaten online bekijken.
Het Nationaal Archief heeft een nieuwe educatieve tentoonstelling gemaakt. Al speurzoekend komen kinderen in aanraking met allerlei echte archiefstukken en leren ze zich te verplaatsen in personen uit een andere tijd.
Geschiedenisboeken over het slavernijverleden in Suriname gaan meestal over de plantages. Historicus Karwan Fatah-Black onderzocht daarentegen de stad Paramaribo. Vrij onbekend is dat hier, ver voor de afschaffing van de slavernij in 1863, een steeds groter wordende gemeenschap van vrije Afro-...
In het tandsteen van een Duitse vrouw die leefde in de elfde eeuw is het kostbare pigment ultramarijn teruggevonden. Hoe kwam dat daar terecht?
West-Friese boeren in de bronstijd waren een stuk honkvaster dan eerder gedacht. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Wouter Roessingh.
Archeoloog Karim Sadr ontdekte een vergeten grote stad vlakbij Johannesburg. NEMO Kennislink spreekt hem via een krakende telefoonlijn over zijn bevindingen.
Vrouwen pleegden in vroegmoderne steden vaak de helft van de misdaden. Alleen de Duitse stad Frankfurt liet heel andere criminaliteitscijfers zien. Historicus Jeannette Kamp heeft nu de verklaring gevonden.
Houdt je kind van verhalen maar vindt het gewone boeken al snel saai? Dan is Griekse helden een aanrader. Het staat vol tekeningen, die deels ook door kinderen zijn gemaakt. Zij brengen de verhalen over Griekse goden en spannende avonturen van helden tot leven.
Er zijn al heel wat publicaties verschenen over de Eerste Wereldoorlog, maar een overzicht van kunstenaarssoldaten ontbrak nog. Een nieuw boek laat de effecten van deze oorlog op de kunstenaars en hun werk zien. De meesten kwamen niet terug en leven slechts voort in hun oorlogskunst.