Hoe stimuleer je duurzaam reizen?
Hoe kunnen we bezoekers van het ArenA-gebied stimuleren duurzaam te reizen? Het project ‘Wat mensen beweegt’ gaat dit onderzoeken. Hoofdredacteur Leon Heuts licht toe.
In het allerlaatste plaatje van de geniale stripserie Calvin and Hobbes roept Calvin in een besneeuwd landschap ’let’s go exploring!’. Het is een prachtig levensmotto – de wereld is er, om te ontdekken. Als kind had ik een scheikundedoos en microscoop; het bleken geen voorboden van een latere studie. Het werden journalistiek en filosofie, tot verdriet van mijn vader die meende dat de bedelstaf mijn lot was. Maar dat er een wereld is waarin zo veel kan worden ontdekt, blijft me verbazen en uitdagen. Natuurlijk zijn er zaken die me raken, zoals de impact van nieuwe technologie op onze samenleving, en de in mijn ogen kunstmatige scheiding van bèta en humanities. Wetenschap en kennis gaan samen met nadenken over wat zinvol of rechtvaardig is. Zeker in een tijd waarin zo veel verandert. Maar het begint bij pure verwondering en nieuwsgierigheid. Bijvoorbeeld in een sneeuwlandschap.
Hoe kunnen we bezoekers van het ArenA-gebied stimuleren duurzaam te reizen? Het project ‘Wat mensen beweegt’ gaat dit onderzoeken. Hoofdredacteur Leon Heuts licht toe.
Ouderdom is onoverkomelijk. Dat tonen ook de ‘jongste’ foto’s van het universum ooit. Wat kunnen we leren van de vergankelijkheid van de kosmos?
In 2019 sprong een virus over van dier op mens en begon een pandemie. Verlangen we terug naar vroeger of moeten we na gaan denken over een nieuwe tijd?
Kometen leveren een indirecte blik op een wereld buiten het zicht van onze beste observatoria. Maar bestaat iets als we het nooit kunnen zien?
Deze maand wordt ruimtetelescoop James Webb gelanceerd. Hij zal scherpe beelden van de wonderlijke geboorte van een ster leveren. Wat zegt de geboorte van een ster over onze eigen geboorte?
NEMO Kennislink onderzoekt samen met het Rathenau Instituut hoe de Nederlandse bevolking denkt over dieren als bron van donororganen.
In The New Common staat de vraag centraal of de pandemie kan leiden tot een ‘nieuw samen’. Het levert rijke inzichten op, maar mag ook nog een stap verder.
NEMO Kennislink sprak politiek filosoof Ivana Ivkovic over het wantrouwen in onze samenleving, en hoe we eruit kunnen komen.
In dit nieuwjaarsessay beschouwt NEMO Kennislink-hoofdredacteur Leon Heuts de stand van zaken – voor de samenleving, de wetenschap én NEMO Kennislink.
Dit jaar liet zien hoe nuttig toegepaste wetenschap is. Maar met kerst is het tijd voor bezinning. Een pleidooi voor nutteloze kennis en fundamentele wetenschap.
Hoofdredacteur Leon Heuts vraagt de vakredacteuren om een eerste duiding en blikt met hen alvast vooruit op de impact van het gelauwerde onderzoek op de wetenschap en de samenleving.
NEMO Kennislink introduceert een nieuw journalistiek project. Een team van experts buigt zich over een specifiek onderwerp. In dit geval de coronacrisis.
NEMO Kennislink sprak met filosoof Peter-Paul Verbeek over de Franse wetenschapsfilosoof Bruno Latour, de stem van de paling en de corona-app.
Een artikel op NEMO Kennislink waarin de impact van het nieuwe coronavirus wordt gerelativeerd, haalde in enkele dagen een kwart miljoen views – en leverde veel reacties op. Hoofdredacteur Leon Heuts reflecteert op de rol van wetenschapsjournalistiek als de data beperkt is: “Laat zien da...
Hoofdredacteur Leon Heuts geeft een filosofische beschouwing over onze omgang met het coronavirus.
Tijdens het EK voetbal wordt in het gebied rond de Johan Cruijff ArenA nieuwe technologie uitgetest om veiligheid te bevorderen. Hoe hebben burgers hierin een stem, en welke rol speelt de journalistiek? NEMO Kennislink is er bij betrokken met een nieuwe journalistieke methode: solutions journa...
Leon Heuts (49) is vanaf deze week de nieuwe hoofdredacteur van NEMO Kennislink. Hij volgt daarmee Sanne Deurloo op, die ruim 7 jaar hoofdredacteur was en in juni dit jaar overleed. Heuts wil met NEMO Kennislink het brede publiek laten zien waarom wetenschap en technologie cruciaal zijn om maa...