Glasvezel als alternatief voor röntgen
In het UMC Utrecht zijn voor het eerst patiënten geopereerd met behulp van een nieuwe technologie, waarmee bloedvaten in 3D in beeld worden gebracht.
Elles Lalieu (1984) heeft altijd ‘iets’ met dieren gehad en studeerde dan ook biologie in Leiden. Tijdens haar studie deed zij onder andere onderzoek naar kleurverschillen bij tortelduiven en naar diversiteit in het bouwplan van verschillende hondenrassen. Elles merkte dat ze vooral erg graag schrijft en is op die manier terecht gekomen in het vakgebied wetenschapscommunicatie.
Sinds augustus 2008 is Elles bij NEMO Kennislink aan de slag. Eerst als redacteur van de vakpagina’s biologie en gezondheid en inmiddels als redacteur medische wetenschappen. Zij vindt het belangrijk om een boeiend verhaal te vertellen, maar ook om lezers goed in te lichten over wetenschappelijke ontwikkelingen. Eind 2012 verscheen haar eerste populair-wetenschappelijke boek Aging: jong, oud en eeuwig.
In het UMC Utrecht zijn voor het eerst patiënten geopereerd met behulp van een nieuwe technologie, waarmee bloedvaten in 3D in beeld worden gebracht.
Nieuwe doelgerichte therapieën kunnen tumorcellen soms jarenlang rustig houden. Dat is natuurlijk fijn voor patiënten, maar de mentale belasting van zo’n behandeling kan groot zijn.
Patiënten met een niet-westerse achtergrond hebben minder kans op een nier van een levende donor dan westerse patiënten. Hoe komt dat?
Oudere patiënten komen sinds enige tijd in aanmerking voor een nier van een oudere donor, zodat de donorwachtlijst korter wordt. Is dit een goede oplossing?
In Nederland worden alle donornieren bewaard met behulp van machineperfusie, een methode waarbij het orgaan is aangesloten op een pompsysteem en constant gevoed blijft met voedingsstoffen. De hoop is dat op die manier steeds meer afgekeurde nieren toch geschikt zijn voor transplantatie.
De R zit in de maand en dus zijn we weer massaal verkouden. Waarom is er eigenlijk nog geen vaccin tegen verkoudheid?
Je lichaam is een van de meest ingewikkelde constructies in het universum. Toch slagen auteurs Dominic Walliman en Ben Newman erin om spelenderwijs veel uit te leggen over de menselijke anatomie. De lezer wordt meegenomen op een spannende ontdekkingstocht door het lichaam.
De documentaire Family Shots volgt het verhaal van papa David, mama Jessica en hun dochtertje Zaria. Hij is voor vaccineren, zij is tegen. Het is het begin van een persoonlijke zoektocht rond vaccineren. Krijgt Zaria uiteindelijk haar prikjes?
Misprikken is een belangrijk probleem bij dialyse. Het kan leiden tot complicaties zoals een onderhuidse bloeding of infectie. Een studententeam van het LUMC komt met een oplossing: een naald die zich na het aanprikken automatisch terugtrekt.
De blindedarm lijkt een belangrijke rol te spelen bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson. Dat concludeert een internationaal team van wetenschappers.
Over orgaanhandel doen de wildste verhalen de ronde. Wat is waar en wat niet? Dat is niet altijd makkelijk te achterhalen. Vaak komt de waarheid gelukkig wel boven tafel, concludeert criminoloog Frederike Ambagtsheer.
Gezonde bacteriën (probiotica) staan de afgelopen jaren volop in de belangstelling. Bij Winclove Probiotics wordt veel onderzoek gedaan naar probiotica. NEMO Kennislink ging op bezoek.
De Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde gaat dit jaar naar James P. Allison en Tasuku Honjo voor hun werk aan immuuntherapie in de bestrijding van kanker.
Dit najaar start een inhaalvaccinatiecampagne tegen meningokokken W. Hans van Vliet, manager van het Rijksvaccinatieprogramma, legt uit waarom alleen 14-jarigen nu een prik krijgen.
Heb je last van nierstenen? Maak dan een ritje in een snelle, ruwe achtbaan. Dat is volgens wetenschappers het recept tegen nierstenen. Het leverde ze de Ig Nobelprijs op.
Een goede en veilige toegang tot de bloedbaan is essentieel voor nierpatiënten die moeten dialyseren. De huidige oplossingen hebben een beperkte levensduur en zorgen nogal eens voor complicaties. Nierspecialist Joris Rotmans zoekt naar nieuwe mogelijkheden.
Het verhaal doet al een tijdje de ronde. Bij een hogere concentratie koolstofdioxide in de lucht, bevatten sommige voedselgewassen minder eiwitten en mineralen zoals ijzer en zink. Het risico op een tekort aan voedingsstoffen neemt daardoor toe.
Steeds minder ouders laten hun kinderen vaccineren. Daardoor zijn sommige kinderziekten inmiddels bezig aan een comeback. Maar er is meer aan de hand.
Britse wetenschappers ontdekten dat CRISPR-Cas niet zo specifiek werkt als we tot nu toe dachten. Is knutselen met CRISPR-Cas wel veilig? NEMO Kennislink vroeg het aan CRISPR-pionier John van der Oost.
Jaarlijks overlijden tientallen vrouwen in Nederland omdat ze niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, aldus het RIVM. Vorige maand berichtten we erover op NEMO Kennislink.
Het bewijs groeit dat onze darmbewoners mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van aandoeningen als ADHD en de ziekte van Alzheimer. Zijn een speciaal dieet, probiotica en poeptransplantaties straks nieuwe therapieën voor hersenziekten en gedragsstoornissen?
Viroloog Marion Koopmans is één van de winnaars van de nieuwe Stevinpremie van NWO. Zij krijgt de prijs voor haar rol bij het indammen van uitbraken van de gevaarlijke infectieziekten ebola en zika.
Celbioloog Anna Akhmanova krijgt de Spinozapremie voor baanbrekend onderzoek aan het cytoskelet en haar rol als pionier op het gebied van beeldvormende technieken.
In de VS is één patiënt met borstkanker succesvol behandeld met immuuntherapie. Ton Schumacher, immunoloog aan het NKI, noemt het resultaat bemoedigend, maar blijft ook kritisch.
De Wereldgezondheidorganisatie stuurde vorige week ruim 7500 doses van een experimenteel ebolavaccin naar Congo. De organisatie hoopt daarmee de uitbraak van de dodelijke infectieziekte in te dammen.
Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een nieuw kweeksysteem voor hartcellen. De cellen groeien op grafeen en dat biedt een aantal extra mogelijkheden. Zo slaagden de wetenschappers er bijvoorbeeld in om de hartcellen sneller te laten kloppen door ze met licht te beschijnen.
Deze week publiceren Nederlandse wetenschappers dat het gemiddeld zes jaar scheelt of je rookt, te zwaar bent, een te hoge bloeddruk hebt of niet. Gelukkig kan je daar op latere leeftijd nog iets aan doen, vertelde verouderingsonderzoeker Eline Slagboom eerder op NEMO Kennislink.
Vroeggeboorte is een veelvoorkomende complicatie bij zwangerschap. Over de factoren die leiden tot vroeggeboorte is nog weinig bekend. De rol van de foetus wordt onderschat, stellen onderzoekers.
Sommige geurstoffen in lichaamsgeur zijn aantrekkelijk voor de malariamug, ontdekten onderzoekers. Mensen geïnfecteerd met de malariaparasiet produceren meer van deze stoffen dan gezonde mensen.
Onderzoekers uit Chili hebben alcoholistische ratten behandeld met stamcellen. De knaagdieren dronken gedurende een maand tachtig tot negentig procent minder alcohol. In de toekomst willen de onderzoekers stamcellen ook inzetten voor de behandeling van alcoholmisbruik bij mensen.