Van ontstekingsremmers tot bloedplasma
Nu de tweede golf ons land raakt en ziekenhuizen snel vollopen is het de vraag wat we geleerd hebben van de eerste golf. We spraken verschillende zorgverleners.
Nu de tweede golf ons land raakt en ziekenhuizen snel vollopen is het de vraag wat we geleerd hebben van de eerste golf. We spraken verschillende zorgverleners.
De gedeeltelijke lockdown is hard nodig, afgaande op de verschillende zorgverleners die NEMO Kennislink sprak. Ook al is het nu nog relatief rustig in de ziekenhuizen; ze weten dat het plots kan omslaan.
De herfst komt eraan en dan zijn veel kinderen regelmatig verkouden. Kinderen tot twaalf jaar mogen met verkoudheidsklachten gewoon naar school. Missen we dan niet te veel potentiële coronagevallen?
Migraine is nog steeds een onbegrepen ziekte: niet vast te stellen met hersenscans en ook over de oorzaken bestaan veel misverstanden. Eén ding is duidelijk: migraine is meer dan alleen een beetje hoofdpijn.
Al jaren proberen artsen niet-zinnige zorg uit het ziekenhuis te bannen. Door de coronacrisis kon ineens veel zorg niet geleverd worden. Een unieke kans om te onderzoeken welke zorg echt zinnig is.
NEMO Kennislink sprak met gezondheidseconoom Marco Varkevisser over ons zorgstelsel na corona.
Op het moment dat je de diagnose kanker krijgt, ben je maar met één ding bezig: beter worden. Maar als de kanker onder controle is en je weer aan het werk wilt gaan, blijkt dat vaak lastiger dan gedacht.
Kanker krijgen als het grootste deel van je leven nog voor je ligt, het overkomt jaarlijks 2700 jongeren en jongvolwassenen. Mirjam Graat was één van hen. Ze doorliep zware behandelingen, maar kwam daar uiteindelijk sterker uit.
Ons afweersysteem zit ingewikkeld in elkaar. Toch slaagt immunoloog Daniel Davis er in zijn boek ‘Immuun’ in om een duidelijk overzicht te geven. Hij beschrijft de ontdekking van allerlei celtypen alsof hij er zelf bij was en laat daarnaast nog ruimte voor het persoonlijke verhaal van de onder...
Bij bijna iedereen in Nederland valt vroeg of laat een envelop op de deurmat met een uitnodiging voor een bevolkingsonderzoek naar kanker. Zo’n onderzoek kan een hoop stress opleveren. Wegen de voordelen wel op tegen de nadelen?
Veel mensen denken weleens na over hoe ze willen sterven, zeker als ze ernstig ziek worden. Weinig mensen bespreken deze wensen ook daadwerkelijk met anderen. Artsen en patiënten vinden de dood een moeilijk onderwerp en houden elkaar in een houdgreep.
NEMO Kennislink sprak met kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning over het nut van de wetenschap bij het beteugelen van de corona-uitbraak.
Wetenschappers van de Universiteit Utrecht en het Erasmus MC hebben een antilichaam ontdekt dat een goede kandidaat lijkt voor een medicijn tegen corona.
Bij een postnatale depressie denken we al snel aan vrouwen. Maar volgens een groeiend aantal deskundigen vallen ook mannen eraan ten prooi.
NEMO Kennislink sprak met longarts Leon van den Toorn over de langetermijngevolgen van Covid-19.
Er is nooit veel onderzoek gedaan naar de erfelijkheid van infectieziekten. Door de corona-uitbraak rijst nu toch de vraag: waarom worden sommige mensen ernstig ziek en anderen niet of nauwelijks? Je DNA zou er iets mee te maken kunnen hebben.
Waarom worden sommige coronapatiënten ernstig ziek en krijgen anderen alleen milde klachten? De strijd tussen het afweersysteem en het virus speelt hierbij een belangrijke rol. Het is niet eenvoudig om in te grijpen in die fijne balans.
Sinds de uitbraak van SARS-CoV-2 zoeken bedrijven wereldwijd koortsachtig naar een vaccin dat beschermt tegen dit virus. In crisistijd verloopt vaccinontwikkeling anders dan normaal. Viroloog Hanneke Schuitemaker: ‘We gaan alvast beginnen met de productie van een vaccin, terwijl we nog n...
‘Gedeelde smart is halve smart’, wie kent de uitspraak niet? Die vlieger gaat helaas niet helemaal op, want je emoties delen met anderen helpt op de lange termijn niet om je beter te voelen. Dat blijkt uit onderzoek van sociaal psycholoog Lisanne Pauw.
Op straat is er paniek, maar de uitbraak in Wuhan komt voor viroloog Eric Snijder niet als een verrassing. Hij doet al jarenlang onderzoek naar dit soort virussen, maar de financiering is beperkt.
Hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2 zijn mede het gevolg van een verstoorde darmflora. En dit is overdraagbaar; is een hartaanval dat dan ook?
Verschillende studies wijzen uit dat nierpatiënten een twee keer zo hoge kans hebben op cognitieve achteruitgang als gezonde volwassenen.
Patholoog Roel Goldschmeding ontdekte een manier om verouderde cellen uit de nieren te verwijderen, maar daar zitten nog wel wat haken en ogen aan.
Schrijver Lineke van den Boezem en hersenonderzoeker Jeroen Geurts leven allebei met MS. Zij als patiënt, hij als onderzoeker. De documentaire MS laat zien dat hun standpunten verschillend zijn, maar dat ze uiteindelijk wel hetzelfde doel hebben: de ziekte stoppen.
De film ‘Human Nature’ vertelt het verhaal van CRISPR-Cas: de ontdekking van deze genetische techniek, de mogelijkheden en de ethische bezwaren. De film is hierdoor heel compleet, maar af en toe wat langdradig.
Farmaceuten moeten aan veel eisen voldoen. Dat maakt geneesmiddelen duur. Maar apothekers mogen sommige medicijnen wel zelf namaken. Is dat de oplossing voor de stijgende zorgkosten?
Hope Frozen vertelt het verhaal van baby Einz. Na haar dood besluiten haar ouders haar in te vriezen, in de hoop hun dochter ooit weer tot leven te kunnen wekken. Een mooi verhaal over liefde, hoop en wanhoop.
Deze week publiceerde de commissie Remkes het eindadvies over de stikstofproblematiek: ‘Niet alles kan overal’. NEMO Kennislink beantwoordde eerder al de vijf belangrijkste vragen over stikstof.
Sinds een aantal maanden is het een begrip in Nederland: de stikstofcrisis. Bodemonderzoeker Hans Kros vertelt meer over het probleem.
William Kaelin, Peter Ratcliffe en Gregg Semenza krijgen de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde voor hun onderzoek naar zuurstofdetectie in cellen.