Geen zin in het nieuwe schooljaar
Na de zomervakantie weer met een fris gemoed aan de slag? Dat geldt niet voor iedereen. Het was al bekend dat de motivatie van leerlingen in het voortgezet onderwijs gaandeweg afneemt.
Na de zomervakantie weer met een fris gemoed aan de slag? Dat geldt niet voor iedereen. Het was al bekend dat de motivatie van leerlingen in het voortgezet onderwijs gaandeweg afneemt.
Hoeveel geld gaat er eigenlijk om in de Nederlandse onderwereld? Econoom Brugt Kazemier komt over 2008 tot een grove schatting van 3,5 miljard euro aan verdiensten uit onder meer drugshandel en prostitutie. Ook dergelijke illegale inkomsten moeten worden opgeteld bij ons nationale inkomen, zod...
Wil je nog weg deze zomervakantie? Wereldwijd bieden mensen, via de website couchsurfing, zomaar hun bank als slaapplaats aan. Deze en andere online gemeenschappen zouden hun populariteit wel eens kunnen danken aan het uitgangspunt ‘onder vreemden’ te zijn, blijkt uit onderzoek van...
Om een land onder druk te zetten, kan de internationale gemeenschap economische sancties afkondigen, zoals bij Iran. Dit kan de binnenlandse economie ernstig schaden, maar uiteindelijk past de Iraanse economie zich gewoon aan, zo voorspelt onderzoek van Peter van Bergeijk, hoogleraar Internat...
Investeer in onderwijs en de economie groeit mee: de kenniseconomie lijkt als succesformule ijzersterk. Toch is het nog maar de vraag of het wel echt zo werkt… Econoom Craig Holmes zocht naarstig naar bewijs dat meer hoger onderwijs ook tot meer economische groei leidt, maar vond het nie...
Strenge internetcensuur en arrestaties van bloggers. Dat de Chinese overheid haar burgers online in de gaten houdt is welbekend. Maar de Chinese regering blokkeert niet alleen bepaalde informatie, zij omarmt het internet ook als medium om zijn eigen waarheid aan de man te brengen.
Iedereen boven de 65 is bejaard, tenminste daar gaan ook onderzoekers soms voor het gemak maar van uit. De Amerikaanse criminoloog Lynn Addington roept, in het artikel dat zij komende maand in het tijdschrift Homicide Studies publiceert, op tot meer nuance in wetenschappelijke studies...
Een simpele en goedkope maatregel kan zeer effectief zijn in de bestrijding van criminaliteit, zo blijkt uit onderzoek naar autodiefstalbeveiliging van economen Jan van Ours en Ben Vollaard van Tilburg University. Sinds de EU in 1998 de elektronische startonderbreker verplicht stelde, is het a...
De voedselindustrie, met haar massale productie van eenvormige etenswaren, lijkt haaks te staan op de handmatige bereiding van lokale specialiteiten. Maar de kikkererwtendip ‘hummus’ dankt haar populariteit als Israëls’ nationale, ambachtelijke gerecht juist aan zulke industriële massapr...
Immigranten die legaal en al langer in Nederland verblijven en die Nederlander willen worden, moeten een taal- en integratietoets halen. Deze toets zou de integratie moeten bevorderen, maar zorgt eerder voor uitsluiting van grote groepen migranten.
Of vrouwen investeren in hun carrière, is wel degelijk te beïnvloeden met overheidsregelingen. Vergelijkend onderzoek tussen Europese landen laat zien dat kinderbijslag een negatieve uitwerking heeft op het door moeders aangenomen aantal arbeidsuren en soort baan.
Steeds meer overheidsmaatregelen zijn gericht op het bestrijden van risico’s. Maar aan de preventiestaat die zo ontstaat kleven ook nadelen, stelt bestuurskundige Rik Peeters in zijn proefschrift.
De tegenstellingen tussen moslims en andere Nederlanders zijn de afgelopen jaren dusdanig uitvergroot dat Nederland wel tot op het bot verdeeld leek. Dat had echt anders gekund, stelt onderzoekspsycholoog Hans Crebas: de Nederlandse regering had veel duidelijker moeten communiceren.
Islam en democratie: gaat dat wel samen? Jazeker! Uit vergelijkend onderzoek onder Europese gelovigen blijkt een Islamitische geloofsovertuiging goed te combineren met democratische principes. Moslims komen zelfs als meest democratische gelovigen uit de bus.
Nederland zal met 23 medailles de elfde plaats in het Olympisch medailleklassement bemachtigen. Tenminste, dat voorzien economen Gerard Kuper en Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij voorspellen het sportsucces op basis van een econometrisch model.
Vrijwilligers krijgen voor hun werk niet betaald, maar dat wil niet zeggen dat ze zich graag voor niks inzetten. Ook vrijwilligers verwachten beloond te worden en daar kunnen hun werkgevers maar beter rekening mee houden.
Eindelijk eens goed nieuws over de vergrijzing: weliswaar neemt de behoefte aan ouderenzorg toe, maar daartegenover passen steeds meer grootouders op hun kleinkinderen. Bovendien kunnen deze oppasopa’s en oma’s later zelf vaker op hun eigen kinderen rekenen.
Precies een jaar geleden doodden Amerikaanse troepen Osama bin Laden, leider van terreurorganisatie Al Qaida. Dit leek een overwinning, maar wetenschappers zijn verdeeld over de vraag of het uitschakelen van terroristenleiders wel zo’n goede strategie is in de strijd tegen terrorisme.
De snelle opkomst van Pim Fortuyn als politicus – nu tien jaar geleden – is vaak toegeschreven aan zijn bijzondere persoonlijke eigenschappen en uitstraling. Maar eigenlijk, zo stelt socioloog Jasper Muis, was het eerder de intense media-aandacht die Fortuyns politieke carrière lanceerde.
Polen, Marokkanen, Turken en andere allochtonen zijn steeds opnieuw in het nieuws vanwege hun (vermeende gebrek aan) integratie in Nederland. In plaats van vóór en over hen te spreken, onderzocht Machteld de Jong hoe Marokkaans-Nederlandse hbo-studenten zelf over hun identiteit denken.
Wat betekent het nog een christelijke school te zijn als de meeste leerlingen van huis uit een hindoestaans, islamitisch of helemaal geen geloof meekrijgen? Marike Faber promoveert deze week aan de Universiteit Utrecht op haar onderzoek naar wat tegenwoordig nog achter religieuze schoollabels ...
Het lijkt zo simpel: Als de overheid zich maar opener opstelt, krijgen burgers wel meer vertrouwen in haar beleid en organisatie. Integendeel, zo toont Stephan Grimmelikhuijsen aan: transparantie kan het vertrouwen in overheidsorganisaties zelfs doen dalen.
Op het eten van mensenvlees rust, begrijpelijk misschien, een wereldwijd taboe. Maar dat is bepaald niet het enige taboe op voedsel. De ophef rondom overtreders van zo’n gebod geeft aan hoe diepgeworteld voedseltaboes kunnen zijn.