Waarom drinken we zoveel koffie?1 december 2014Waarom drinken we zoveel koffie?Geïntrigeerd door alle lezersvragen op NEMO Kennislink besloot Sanne Deurloo in 2013 het boek 'Waarom worden mannen kaal?' uit te brengen. Door het grote succes kreeg deze al snel een vervolg.
Waarom je wakker ligt van koffie4 januari 2024Al geldt dat niet voor iedereen!Voor velen is niets is zo lekker als de werkdag beginnen met een vers kopje koffie. Na de kerstperiode moeten we allemaal weer aan het werk. Helpt koffie ons daarbij om op gang te komen?
Op de koffie bij je NSB-buurman16 juli 2013Een onderzoek naar sociale banden met NSB-ersDe onlangs gepromoveerde historica Josje Damsma kwam in haar proefschrift tot een opvallende conclusie: Nederlanders hadden niet per se een hekel aan NSB’ers als persoon. ...
Koffiedrang hebben we niet zelf in de hand17 oktober 2014Koffiedrang hebben we niet zelf in de handKoffieleuten opgelet: het is lastig te vermijden dat je dagelijks hunkert naar een lekker kopje koffie. Het zit namelijk voor een deel in je genen. Uit een groot internationaal onderzoek onder Euro...
Help, de slimme apparaten vallen aan!25 mei 2023Hoe makkelijk is het internet der dingen te hacken?In huis staan steeds meer slimme apparaten. Dit internet der dingen maakt het leven makkelijker, maar vormt ook een potentieel gevaar. De beveiliging van al die apparaten verschilt namelijk enorm.
De mens stamt niet af van de aap15 maart 2023De mens stamt niet af van de aapIn de serie 'Even over evolutie' gaat het over wijdverbreide misvattingen over de evolutie. Zo denken veel mensen dat wij afstammen van mensapen, zoals de chimpansee. Dat is echter niet waar.
Ode aan een ‘duivelse drank’27 januari 2023Recensie van Koffiekunde door Bertil FredholmIs koffie nou goed voor je of juist slecht? In Koffiekunde schrijft Bertil Fredholm over de ontstaansgeschiedenis van het bakkie pleur, hardnekkige mythes en de gevolgen voor onze gezondheid.
Planetenjagers in aanbouw23 december 2022Ruimtetelescopen PLATO en Ariel moeten exoplaneten zoekenDe ruimtetelescopen PLATO en Ariel, waaraan Nederlandse onderzoekers meewerken, moeten een overvloed aan nieuwe werelden opsporen en onderzoeken.
Nieuwe huizen bouwen van gebruikte materialen14 november 2022Woningen gezocht: Circulair bouwenBijna één miljoen woningen moet Nederland er voor 2030 bijbouwen. Een enorme klus, die al jaren zeer moeizaam verloopt. Circulair bouwen kan een manier zijn om de impasse te doorbreken.
'Moleculen zijn niet ver van je bed'8 september 2022Interview met Ben Feringa en Anouk LubbeMoleculen zijn overal om ons heen en er valt van alles over te vertellen. Dit laten Ben Feringa en Anouk Lubbe zien in ‘Alledaagse Moleculen’. NEMO Kennislink sprak met de...
'Ik hoop dat ov-reizen een vanzelfsprekendheid wordt: De auto? Nee joh!'16 augustus 2022Concertganger Josina (58) reist al haar hele leven met het openbaar vervoerMuziekliefhebber Josina is met grote regelmaat in het Amsterdamse ArenA-gebied te vinden. Ze komt en gaat altijd met de trein. Hoewel ze baalt van de drukte na een concert, hoopt ze dat meer mensen...
'We hebben meer luisterambtenaren nodig'16 augustus 2022Gedragswetenschapper Reint Jan Renes over duurzame mobiliteitDuurzaam reisgedrag kun je niet stimuleren zonder écht te luisteren naar de afwegingen die mensen maken bij hun keuze voor een vervoermiddel. En daar schort het nu nog regelmatig aan, stelt gedrags...
Wetenschap in de zon8 juli 2022Tips van de redactie voor uitjes tijdens de zomerWetenschap is overal. Ook op vakantie is het leuk, om een wetenschappelijk getinte activiteit te ondernemen. De redactie van NEMO Kennislink geeft alvast wat eerste tips. ...
Lessen uit de digitale spreekkamer van de medische psychologie9 februari 2022Lessen uit de digitale spreekkamer van de medische psychologieMedisch psychologen werkten het afgelopen jaar noodgedwongen op afstand. Hoe hebben ze dat ervaren? Een rondetafelgesprek op de afdeling Medische Psychologie van het Rijnstate Ziekenhuis.
Schijnaardbei met antivries30 december 2021Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekHet mag dan wel winter zijn; dat wil nog niet zeggen dat er in de stad geen groen te vinden is... Promovendus Nienke Beets blogt over haar stoepplantjesonderzoek.
Meer thuiswerken, minder geroddel1 december 2021Meer thuiswerken, minder geroddelDoor corona werken we meer thuis en dat betekent minder geroddel bij de koffieautomaat. Is dat iets goeds? Niet per se. Roddelen heeft belangrijke sociale functies.
'De pandemie bracht sociale ongelijkheden aan het licht'17 november 2021'De pandemie bracht sociale ongelijkheden aan het licht''De coronamaatregelen raken sommige mensen harder dan andere', zegt de Italiaans-Canadese filosoof Ida Giugnatico.