Anders nog iets? Mijn persoonlijke data graag2 november 2017Nieuwe Europese verordening geeft gebruikers controle terug over de gegevens die bedrijven over hen bijhoudenOp 28 januari is het de Europese Dag van de Privacy. Lees hier hoe Europese wetgeving jouw persoonlijke gegevens beschermt.
Zeven vragen over nieuwe gentechnieken in ons voedsel11 juli 2023Zeven vragen over nieuwe gentechnieken in ons voedselEr ligt een nieuw Europees wetsvoorstel rondom het gebruik van gentechnieken in plantveredeling. Wat betekent dit voor je boodschappenmandje?
Een denktank onderzoekt en brengt inzichten bijeen10 juli 2020Een denktank onderzoekt en brengt inzichten bijeenNEMO Kennislink introduceert een nieuw journalistiek project. Een team van experts buigt zich over een specifiek onderwerp. In dit geval de coronacrisis.
Kom jij nog wel uit je eigen filterbubbel?15 november 2019Reportage over het InScience FilmfestivalWaar haal jij je nieuws vandaan? Geloof je alles wat je leest? Op het InScience Filmfestival in Nijmegen kropen we in een plastic iglo om erover te praten.
Faces of ScienceDe geschiedenis van waarom jouw trein (niet) rijdt26 augustus 2022Waarom stakingen niet vanzelfsprekend zijnGaat je trein wel of niet? Het NS-personeel staakt de komende dagen in verschillende regio’s. Dat is helemaal niet vanzelfsprekend, want staken mochten machinisten en conducteurs heel lang niet.
Faces of ScienceDesignerbaby20 september 2018DesignerbabyIn 2050 halen we niet alleen ziektes weg dankzij aanpassing van ons DNA, maar passen we ook mensverbetering toe. Of toch liever niet? In de Talkshow van de Toekomst praten...
Faces of ScienceGeheim en toegankelijk stemrecht voor iedereen! Behalve natuurlijk voor mindervaliden.12 maart 2015Geheim en toegankelijk stemrecht voor iedereen! Behalve natuurlijk voor mindervaliden.Is stemrecht in Nederland wel zo goed geregeld?
Faces of ScienceOnmisbare katalysatoren deel 3: Voorkomen van vervuiling7 januari 2015Onmisbare katalysatoren deel 3: Voorkomen van vervuilingHoe is het nu eigenlijk met het probleem van de zure regen? Opgelost dankzij katalysatoren!
Cellen op een chip als het nieuwe proefdier25 januari 2019Nederland wil 2025 internationaal vooroplopen met alternatieven voor dierproevenNederland wil in 2025 vooroplopen met proefdiervrije methoden. Organ-on-a-chip-technologie wordt gezien als een belangrijke vervanger van dierproeven. Maar volgens onderzoekers kan het nog tientall...
Organen maken met pleisters, printers en afgekeurde donoren30 oktober 2019Organen maken met pleisters, printers en afgekeurde donorenGeef jij je hart aan een ander na je dood? De overheidscampagne om ervoor te zorgen dat meer mensen hun keus vastleggen in het donorregister is je vast niet ontgaan. NEMO Kennislink bekijkt of we orga...
'Vrouwen werden ontslagen om ruimte te maken voor mannen'25 augustus 2023Niet normaal meer: ontslag na het huwelijkLange tijd was het gebruikelijk dat vrouwen ontslag kregen zodra ze in het huwelijk traden. Dat is gelukkig verleden tijd, maar de vooroordelen en taboes zijn niet verdwenen, waarschuwt socioloog P...
Verruimt de Kamer na 20 jaar de Embryowet?3 juni 2022Verruimt de Kamer na 20 jaar de Embryowet?In de Tweede Kamer lopen diepe overtuigingen over het leven zwaar uiteen. Dat was te merken in het debat over medische ethiek dat 2 juni voor het eerst plaatsvond met de nieuwe minister van Volksge...
Nederlanders niet principieel tegen dieren als orgaandonor23 mei 2022Wetenschappers moeten wel alternatieven blijven onderzoekenHet afgelopen jaar besteedden we op NEMO Kennislink aandacht aan ‘het dier als donor’. We organiseerden in samenwerking met het Rathenau Instituut dialogen. Hieruit kwam n...
Ga met NEMO Kennislink in gesprek over namaak-embryo’s6 mei 2022Ga met NEMO Kennislink in gesprek over namaak-embryo’sNederlandse wetenschappers gaan uit menselijke cellen een namaak-versie van een embryo maken. Hoe moeten we dit noemen, wat is het, is het een vorm van leven en welke bescherming moet het krijgen?
Waarom NEMO Kennislink meedoet aan ‘Het dier als donor’21 mei 2021Waarom NEMO Kennislink meedoet aan ‘Het dier als donor’NEMO Kennislink onderzoekt samen met het Rathenau Instituut hoe de Nederlandse bevolking denkt over dieren als bron van donororganen.
Geef mij maar een varkensnier, dokter13 mei 2021Mag je dieren gebruiken als orgaanleverancier?Een menselijk orgaan kweken in een varken zou het einde kunnen zijn van het donortekort. Of we het zover willen laten komen is een vraag die iedereen aangaat.
'Er gaat een doos van Pandora open wanneer je genetische modificatie van nageslacht toestaat'5 maart 2021Interview met jurist en filosoof Britta van BeersStel dat we het DNA van ons nageslacht willen aanpassen? Jurist Britta van Beers denkt dat we vooral aanlopen tegen bestaande wetten en verdragen.
Wetenschappers maken barcode van DNA21 juli 2020Wetenschappers maken barcode van DNAWetenschappers hebben barcodes van DNA geplaatst in onschadelijke micro-organismen. Hiermee zijn producten nauwkeurig te volgen. Toch twijfelen sommigen aan de toepasbaarheid op grote schaal.