'Ik wil mijn verwondering over de natuur graag delen'
Ieder jaar geeft het Weekend van de Wetenschap burgers de kans om bij te dragen aan de wetenschap. Afgelopen jaar kon dit in het stoepplantjesproject.
Ieder jaar geeft het Weekend van de Wetenschap burgers de kans om bij te dragen aan de wetenschap. Afgelopen jaar kon dit in het stoepplantjesproject.
Dankzij de vele stoepplantjes die mensen online melden, kan Nienke Beets haar onderzoeksvragen beantwoorden. Daarnaast beantwoordt zij ook graag vragen van de lezers over de stoepplantjes.
Ook stoepplantjes hebben te lijden onder het vele afval op straat, ziet onderzoekster Nienke Beets. Als we allemaal onze rommel opruimen, zou de gewone reigerbek naast haar huis er vast fleuriger bij staan.
Van zaadje tot knop: op een botanische tekening staan alle seizoenen van een plant verbeeld. Nienke Beets bezocht een tentoonstelling over stoepplantjes van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars.
De eerste planten ontwaken al uit hun winterslaap, ziet promovendus Nienke Beets. Voor haar stoepplantjesonderzoek speurt ze naar de eerste bloeiende bloemen van het jaar – gewoon in de stad.
Al bijna twintig jaar woon ik in hetzelfde dorp, maar nog steeds ontdek ik soms nieuwe plekjes. Door het stoepplantjesproject ga ik op zoek naar hoekjes waar stoepplantjes ongestoord kunnen groeien.
Het mag dan wel winter zijn; dat wil nog niet zeggen dat er in de stad geen groen te vinden is… Promovendus Nienke Beets blogt over haar stoepplantjesonderzoek.
De straat leeft: kleine groene plukjes plant verwelkomen mij vanuit de voegen tussen de tegels, terwijl ik door mijn Leiden naar de bakker loop.
Welke plantjes groeien nou waar in Nederland? Nienke Beets vraagt jullie hulp voor het publieksonderzoek van het Weekend van de Wetenschap.
Hoewel spreekwoorden een beetje op hun retour zijn, gebruiken we dagelijks volop uitdrukkingen. Dat is één van de bevindingen uit het publieksonderzoek van 2019.
Hoeveel uitdrukkingen kennen Nederlanders? Dit willen wetenschappers beantwoorden met het publieksonderzoek van Weekend van de Wetenschap.
Bij Koninklijke Van Wijhe Verf denken ze na over de toekomst. Deze verfproducent wil de markt vernieuwen en verduurzamen en noemt dat ‘een lastige, maar niet onmogelijke opgave’. Men zet zich er ook in om het publiek te laten zien hoe interessant verf eigenlijk is.
In het donker ziet iedereen minder goed, maar als er iets aan je ogen mankeert is dat onevenredig veel moeilijker. Dit blijkt uit publieksonderzoek in het kader van het Weekend van de Wetenschap 2015. Oogartsen zouden daarom betere diagnoses stellen als ze hun patiënten bij zwak licht testten....
Je hoort het geluid van je telefoon, terwijl deze niet overgaat. Zo’n verkeerde waarneming is een hallucinatie en komt bij veel mensen wel eens voor. Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 1 en 2 oktober onderzoeken wetenschappers het schemergebied tussen waarneming en hallucinatie. En...
Er zijn activisten die het houden van dolfijnen per definitie dierenmishandeling vinden. Niels van Elk, huisbioloog van het Dolfinarium, is het daar beslist mee oneens. Het welzijn van dieren moet je niet door een menselijke bril bekijken, maar wetenschappelijk onderzoeken, stelt hij. Tijdens ...
DIFFER doet fundamenteel onderzoek naar nieuwe, duurzame bronnen voor energie. Dit jaar doen ze opnieuw mee aan het Weekend van de Wetenschap.
Bij het VUmc Alzheimercentrum gaan patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek hand in hand. In de polikliniek kunnen patiënten terecht voor diagnose of behandeling. De kelder is het domein van wetenschappers die onderzoek doen.
Het Nationaal Archief… dat klinkt indrukwekkend. Maar wat gebeurt er nu precies in dat enorme gebouw naast het Centraal Station in Den Haag? En wat bewaren ze daar precies? NEMO Kennislink gaat langs.
Wat in de zeventiende eeuw begon als onderwijstuin met geneeskrachtige kruiden, is uitgegroeid tot een weelde van ruim achtduizend plantensoorten uit alle windstreken. NEMO Kennislink krijgt een rondleiding door de Botanische Tuinen in Utrecht.
Over linkshandigen doen tal van mythes de ronde. Ze zouden meer gezondheidsproblemen hebben, maar tegelijkertijd creatiever zijn en beter in gevechten. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onderzocht deze en andere vermeende mythes in samenwerking met het Weekend van de Wetenschap bij zo’...
Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) is een centrum voor patiënten met moeilijk behandelbare epilepsie. Deze mensen worden voor korte of langere tijd opgenomen in het centrum en continu gevolgd. In de hoop dat er een epileptische aanval komt waar onderzoekers wat uit af kunnen lei...
We doen het al jaren zo en dat gaat goed, dus waarom zouden we onze werkwijze veranderen? Met deze dooddoener hoef je bij kinderdagverblijf Smallsteps de Vlinder in Enschede niet aan te komen. Waar mogelijk verbindt de organisatie de laatste wetenschappelijke inzichten met peuterplezier. Wat w...
Het restaureren van schilderijen is meer dan een nieuw likje verf op de juiste plaats. Wat er allemaal bij komt kijken krijgt Kennislink te zien en te horen van Abbie Vandivere, restaurator Oude Meesters bij museum het Mauritshuis in Den Haag. Tijdens het Weekend van de Wetenschap (3 & 4 o...
De radiotelescoop in Westerbork heeft nieuwe ontvangers en een nieuwe computer gekregen. Met een veel groter blikveld en de krachtigste computer van het land is de telescoop nu bijzonder geschikt om mysterieuze ultrasnelle radioflitsen waar te nemen.
Ze zorgen voor dood en voor verderf, maar ook voor bescherming en genezing. We hebben ze nodig om te leven en soms hebben we er te veel of de verkeerde: microben. Alleen in museum Micropia zijn ze te zien met het blote oog. Kennislink ging op bezoek ter gelegenheid van hun nieuwe opstelling ov...
Een groot, streng beveiligd complex diep in de duinen waar dagelijks zo’n 2700 ingenieurs bezig zijn met de laatste ruimtevaartsnufjes. Wat gebeurt er allemaal in het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) in Noordwijk? NEMO Kennislink ging op bezoek.
Veel lezers kennen het Meertens Instituut van de boeken van J.J. Voskuil. Maar het huidige onderzoeksinstituut – gehuisvest in een voormalige Coca-Colafabriek – ademt allang niet meer de stoffige sfeer van toen. Een kijkje in dit instituut maakt zichtbaar hoe de aloude collecties ingezet worde...
Het aantal mensen dat te kampen heeft met ADHD, een angststoornis, depressie of burnout heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Lange tijd was medicatie de remedie. Gelukkig is er tegenwoordig ook zonder pillen – en hun bijwerkingen – veel mogelijk. Kennislink mocht binne...
Donkere energie zou de verklaring zijn voor het steeds sneller uitdijende universum, maar niemand weet wat het is. In de kelder van de Vrije Universiteit Amsterdam testen wetenschappers nu een theorie door zogenoemde kameleondeeltjes te zoeken. Kennislink nam een kijkje.
Van 2 tot 9 augustus is het WK Zwemmen 2015. Tussen eeuwige roem en lege handen liggen slechts tienden van seconden. Bij het InnoSportLab De Tongelreep in Eindhoven analyseren ze de techniek van de Nederlandse zwemploeg tot in het kleinste detail. Want daar is winst te behalen. “Als je z...