Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Laat je verwonderen tijdens Weekend van de Wetenschap

Illustratie met groen en rode kleuren.
Illustratie met groen en rode kleuren.
Weekend van de Wetenschap

Hoe werkt een raket? Hoe werkt een camera? En hoe werkt je hoofd nou eigenlijk? Op 7 & 8 oktober is het Weekend van de Wetenschap en ik ben hun ambassadeur! Scholen, universiteiten, bibliotheken, musea, en vele andere organisaties openen hun deuren zodat jong en oud een kijkje kunnen nemen in de wonderlijke wereld van de wetenschap!

Het belooft een weekend te worden vol proefjes, mini colleges, spelletjes, en andere activiteiten om meer te weten te komen over hoe dingen in de wereld werken. Het mooiste nieuws: het is helemaal gratis en heel Nederland doet mee! Er zit dus voor iedereen wel iets leuks tussen. Of je nu nieuwsgierig bent naar hoe dieren de ijstijd overleefd hebben, hoe een camera scherpe foto’s maakt, hoe de allereerste telefoon werkte, of hoe onze hersenen reageren op plezier en beloning, je leert er van alles over. Als ambassadeur hoop ik zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken over wetenschap. Want wetenschap is iets van en voor ons allemaal. Toch zien we dat lang niet iedereen het gevoel heeft dat wetenschap iets voor hen is. Dat wil ik graag veranderen en daarom zet ik mij via het ambassadeurschap in voor inclusieve en diverse wetenschap.

Samen met mijn collega’s doe ik regelmatig mee aan activiteiten rond wetenschap!

Kayla Green voor NEMO Kennislink

In Rotterdam organiseert de Erasmus Universiteit een wetenschapspeurtocht. op zondag 8 oktober. Kinderen en jongeren kunnen langs verschillende locaties op campus Woudestein om als een echte wetenschapsspeurneus verschillende proefjes en activiteiten uit te voeren. Zo ontdek je bijvoorbeeld hoe magisch het puberbrein is! Wist jij bijvoorbeeld dat de hersenen van pubers sterker op plezier en beloning reageren dan de hersenen van kinderen of volwassenen? En wist jij dat het voorste deel van de hersenen betrokken zijn wanneer je creatief bezig bent? Tijdens de speurtocht ontdek je dit soort feitjes en nog veel meer. Ik zal zelf die dag ook aanwezig zijn bij de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Illustratie met groen en rode kleuren.
Weekend van de Wetenschap

Samen met mijn collega’s van het Erasmus SYNC Lab organiseren wij een aantal activiteiten rondom het ‘magische puberbrein’. Zo kun je bij ons meedoen met een levend ganzenbord waarbij je meer leert over de puberteit, zelfbeeld, kansengelijkheid en prestatiedruk. Ook geven we je een kijkje in het puberbrein en welke hersengebieden bijvoorbeeld betrokken zijn bij emoties en welke bij het nadenken over persoonlijke eigenschappen.


Maar de kennis komt niet alleen vanuit de wetenschappers…wij (uuhmm ik spreek even voor alle wetenschappers) zijn namelijk ook benieuwd naar de kennis en ervaringen van kinderen en jongeren zelf. Wat vind jij bijvoorbeeld dat er gedaan moet worden voor een gezonde planeet? En wat hebben leerlingen nodig om goed te presteren op school? In mijn werk probeer ik altijd zoveel mogelijk het gesprek aan te gaan met jongeren.

Het is namelijk belangrijk om vooral met jongeren te praten in plaats van dat we over jongeren praten. Een voorbeeld hiervan is ons onderzoek naar prestatiedruk. Hiervoor zijn we in gesprek gegaan met jongeren op scholen en in buurthuizen om erachter te komen welke oplossingen zij nodig hebben om minder druk te ervaren. Uit de gesprekken kwam onder andere naar voren dat jongeren het gevoel hebben niet alleen op school goed te moeten presteren maar ook daar buiten (bijvoorbeeld bij je bijbaantje of op de sportclub). De ervaringen en ideeën van jongeren hebben we vervolgens meegenomen in ons rapport voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur, en Wetenschap.

Een heel weekend vol met activiteiten kan ook een beetje overweldigend zijn. Want waar begin je nou? Dit zijn mijn tips voor een geslaagd Weekend van de Wetenschap:

  1. Zoek op weekendvandewetenschap.nl naar leuke hotspots bij jou in de buurt (reizen is niet voor iedereen even makkelijk, dus kijk of er leuke dingen in jouw stad of wijk georganiseerd worden)
  2. Wat wil jij graag weten? Denk na over je interesses en zoek een activiteit die hierbij past. Ben je bijvoorbeeld helemaal gek op dieren en biologie, dan is Naturalis misschien wel dé plek voor jou om langs te gaan.
  3. Vraag vrienden, klasgenoten, zusjes en broertjes of neefjes en nichtjes om samen met jou en je (groot)ouders mee te gaan. Het wetenschapsfestival is nog leuker als je er samen heen gaat!
    Blijf nieuwsgierig en stel al je vragen! Wetenschappers zijn de hele dag bezig met nieuwsgierig zijn, dingen ontdekken en dat kan je niet doen zonder vragen te stellen. Zie je iets leuks of interessants en wil je er mee over weten? Wees dan niet bang om meer uitleg te vragen.

Hopelijk ben jij inmiddels net zo enthousiast als ik over Weekend van de Wetenschap. Het hele programma wordt op 27 september bekend gemaakt. Kan je niet wachten? Volg dan de volgende social mediakanalen op instagram voor nieuws en feitjes:


@weekendvandewetenschap
facesofscience young_xperts

ReactiesReageer