Nieuw kleed van beton maakt de Afsluitdijk klaar voor superstorm
De Afsluitdijk krijgt voor het eerst een grondige renovatie. Onderzoekers lieten alvast een ‘superstorm’ los op een stukje testdijk.
De Afsluitdijk krijgt voor het eerst een grondige renovatie. Onderzoekers lieten alvast een ‘superstorm’ los op een stukje testdijk.
Dit jaar is het jaar van de biodiversiteit. Wat dat betreft doen de westelijke wadden het goed. Sinds 1970 komen er 40% meer soorten voor op de zeebodem. En hoe dat komt…
Door de opwarming van de aarde is ook de temperatuur van het zeewater toegenomen. Koudeminnende soorten, zoals de schol, trekken zich terug uit de Waddenzee. Warmteliefhebbers blijven.
De wadpier is in de Waddenzee niet langer meer zomaar de wadpier. Biologen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) hebben ontdekt dat in de wadbodem naast de ‘gewone’ wadpier ook de uiterlijk vrijwel identieke Franse tap voorkomt.
Nederland bewegingsloos? Zeker niet, want de Nederlandse bodem blijkt te stijgen in Zuid-Limburg, mogelijk door stijgend grondwater. Bovendien dalen andere gebieden (zoals de Waddenzee, Groningen en de regio nabij Alkmaar) door gaswinning. Dit betekent gevaar voor de kustverdediging en de natu...
Irrelevante vragen, teveel criteria en te beperkte gezichtspunten. Volgens RUG-onderzoeker Frans Sijtsma gaat er veel mis bij de evaluatie van grote duurzaamheidsprojecten. “Het is onmogelijk om het helemaal goed te doen, maar het moet scherper. En het kan scherper.”
Al jaren holt de visstand achteruit door bevissing en milieuveranderingen, paling en spiering zijn zelfs nagenoeg verdwenen. Toch lijkt het eind van de malaise in het IJsselmeer nog niet in zicht, en dat geldt ook voor het slinkende aantal vissers dat ervan afhankelijk is.
Veel mensen zijn stomverbaasd als ze voor het eerst lichtgevende golven zien op een mooie zomeravond aan het strand. Nog verbaasder zijn ze als ze horen dat een klein algje hiervoor verantwoordelijk is. Ditzelfde algje zou ook wel eens een belangrijke predator kunnen zijn van jonge schelpjes. ...
In de bodem van de waddenzee zitten enorme gasbellen. Een van de gasbellen is ontstaan door een heuse vulkaan.
Vogels en vissers zijn gebaat bij een rijke populatie schelpdieren in de Waddenzee. Een veel voorkomend schelpdier is het nonnetje. Aan de data over sterfte, geboorte en migratie van dit weekdiertje leek voorheen geen touw vast te knopen. Toch is uit de informatie die gedurende dertig jaar is ...
Er is heel wat te doen om het klimaat. Het energiegebruik neemt nog steeds toe evenals de uitstoot van vervuilende stoffen waaronder broeikasgassen. En dat wordt gezien als een oorzaak van huidige en toekomstige veranderingen in de atmosfeer van de Aarde. Onderzoekers verwachten dat de tempera...
Decennia lang hielden kogel, PCB’s en virussen de zeehond eronder. Maar de eens kwakkelende waddenzee-ambassadeur is terug – en hoe. De populatiegroei doet ecologen versteld staan.
Waarom liggen vlakbij het strand vaak zandbanken? En hoe ontstaat het fraaie kronkelpatroon van geulen en zandplaten in de Waddenzee en de Westerschelde? Antwoorden op deze vragen zijn onder andere van groot belang voor het kustbeheer. Onderzoekers komen al een heel eind met eenvoudige fysisch...