De evolutie van de voedselproductie13 januari 2023De evolutie van de voedselproductieEen overzicht van hoe onze voedselproductie met hulp van micro-organismen en genetische kennis door de jaren heen is veranderd.
Optimale fotosynthese verhoogt de voedselproductie11 januari 2019Optimale fotosynthese verhoogt de voedselproductieDe heilige graal om de voedselproductie te vergroten ligt bij de fotosynthese. Daar zijn meerdere wetenschappers het over eens. Het proces waarmee de plant aan energie komt, kan namelijk veel effic...
Deze nanoballen maken milieuvervuilende kunstmest overbodig26 januari 2017Deze nanoballen maken milieuvervuilende kunstmest overbodigMet kleine nanoballen vol stikstof hoopt nanotechnoloog Nilwala Kottegoda de huidige kunstmest vervangen. De bollen zijn een stuk minder schadelijk voor het milieu dan de huidige kunstmest en lijke...
Mag het een onsje minder zijn?7 februari 2017Mag het een onsje minder zijn?Nederlanders moeten minder dierlijk voedsel gaan consumeren om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Het RIVM hamert er nu nadrukkelijk op in een pas verschenen...
Sneeuwval in de Himalaya onderschat21 december 2015Sneeuwval in de Himalaya onderschatDe hoeveelheid neerslag die omlaag komt in het Himalayagebergte is tot nu toe zwaar onderschat. Er valt minstens twee keer zoveel regen en sneeuw als waar men tot nu toe van uitging, schrijven aard...
Voeding voor uitgeputte Afrikaanse bodems22 mei 2015Voeding voor uitgeputte Afrikaanse bodemsKunstmest of organische bemesting? Voor- en tegenstanders kunnen er eindeloos over bakkeleien. Die luxe kan Afrika zich niet permitteren. Door de snel afnemende bodemvruchtbaarheid loopt de voedsel...
Wereldvoedseldag: Hoe kunnen we honger wél verhelpen?14 oktober 2014Meer geven, anders eten? Of toch wat anders?Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Dé dag om je af te vragen waarom er nog altijd honger in de wereld is en wat we daar aan kunnen doen. Kennislink praat erover met Will Critchley, die als ond...
Plantaardig menu van eigen bodem voor heel Nederland14 november 2023Heel Nederland Vegan: VoedselvoorzieningHet is mogelijk om heel Nederland te voeden met plantaardige voedingsmiddelen van eigen bodem, zo berekenden onderzoekers. En we hebben er slechts de helft van de huidige landbouwgrond voor nodig.<...
'Verbruik minder water, begin bij je boodschappen'14 maart 2019Interview met Arjen Hoekstra, professor watermanagement aan de Universiteit Twente, over watergebruikWe springen kwistig om met water. Arjen Hoekstra ontwikkelde een tool waarmee consumenten en beleidsmakers een watervoetafdruk kunnen berekenen.
'Biobrandstoffen hoeven niet te concurreren met de voedselproductie'29 januari 2016'Biobrandstoffen hoeven niet te concurreren met de voedselproductie'Het verbouwen van biobrandstoffen hoeft niet te leiden tot ontbossing, en ook niet ten koste te gaan van de voedselproductie. Dat is de conclusie van het promotieonderzoek van energiewetenschapper ...
Hoe we microalgen op ons bord krijgen1 mei 2023Hoe we microalgen op ons bord krijgenOnze bestaande voedselproductiesystemen putten de aarde uit. We kunnen onze voedingsstoffen ook via (micro)algen verkrijgen. Waarom eten we die nog niet op grote schaal en hoe kunnen we dat veranderen...
Eten van eigen bodem2 mei 2023Tekeningen verkennen uitweg uit de klimaatcrisisBezoekers van 'Energy Junkies' zien het liefst lokaal geproduceerd voedsel. Nog beter: we worden geheel zelfvoorzienend om het klimaat te sparen.
Winterse boekentips van onze redactie20 december 2019Winterse boekentips van onze redactieDecember is de ultieme feestmaand en daar horen cadeautjes én lekker lezen voor de open haard bij. Maar wat te geven of te lezen met de feestdagen? Onze redactie tipt haar favorieten voor onder de boo...
Klimaatverandering is 'erger dan je denkt'19 december 2019Recensie van ‘De onbewoonbare aarde’ van David Wallace-WellsHittesterfte, hongersnood, watertekort: dit zijn slechts enkele voorbeelden van catastrofes die zeer binnenkort realiteit kunnen worden ten gevolge van klimaatverandering. Het boek ‘De onbewoonbare...
'Biomassa is de enige bron voor duurzame materialen'28 augustus 2018Interview met hoogleraar Industrial Sustainable Chemistry Gert-Jan Gruter over plastics en biomassaDe productie van plastic blijft maar groeien. Hoogleraar Industrial Sustainable Chemistry Gert-Jan Gruter ziet dat niet als een probleem, maar juist als een kans. Met biomassa wil hij de chemische ind...
Leven op één pil per dag4 mei 2018Leven op één pil per dagStel: je draait een potje open, schudt er een pil uit, neemt die in met een glaasje water en je hebt voor de rest van de dag genoeg 'gegeten'. Handig als je astronaut bent of op een lange wandeltocht ...
De plukrobot komt eraan3 juli 2018De plukrobot komt eraanKassen en velden staan nog vol met plukkers die groenten en fruit oogsten. Maar het duurt waarschijnlijk niet lang meer voordat robothanden het werk (deels) overnemen.