De evolutie van de voedselproductie
Een overzicht van hoe onze voedselproductie met hulp van micro-organismen en genetische kennis door de jaren heen is veranderd.
Een overzicht van hoe onze voedselproductie met hulp van micro-organismen en genetische kennis door de jaren heen is veranderd.
We springen kwistig om met water. Arjen Hoekstra ontwikkelde een tool waarmee consumenten en beleidsmakers een watervoetafdruk kunnen berekenen.
Het gaat niet goed met de hoeveelheid geschikte landbouwgrond op aarde. Bodemerosie, uitputting van nutriëntenvoorraden, bodemvervuiling, verlies van biodiversiteit, verdroging en bodemverdichting; ze dragen allemaal bij aan het verlies van het gezond functioneren van bodems en productiesystem...
Om de groeiende wereldbevolking in de ontwikkelingslanden te voeden is duurzame intensivering van de voedselproductie vereist. Dit vraagt in de meeste gevallen om een aangepaste versie van de ‘Groene Revolutie’ die de westerse landbouw zo productief heeft gemaakt.
Dé grote uitdaging voor de komende eeuw zal zijn om negen of misschien wel tien miljard monden te voeden. ‘Nieuwe technologie kan helpen om véél efficiënter met de schaarse middelen om te gaan’, zegt de Wageningse hoogleraar levensmiddelenproceskunde, Remko Boom.
De voedselindustrie, met haar massale productie van eenvormige etenswaren, lijkt haaks te staan op de handmatige bereiding van lokale specialiteiten. Maar de kikkererwtendip ‘hummus’ dankt haar populariteit als Israëls’ nationale, ambachtelijke gerecht juist aan zulke industriële massapr...
Een nieuwe Ecovallei van 400 hectare moet de Chinese stad Beijing van duurzaam voedsel gaan voorzien. De Universiteit Wageningen UR maakte met groene Hollandse partners een masterplan en zit nu als laatste in de race. Deze zomer neemt ‘Beijing’ een beslissing.
Een zesde van de wereldbevolking heeft honger. De VN vreest dat het in de toekomst nog erger wordt. Maar wetenschappers hopen het voedselprobleem op te kunnen lossen met supergewassen en slimme technologieën.
Als mensen meer plantaardig in plaats van dierlijk eiwit eten, levert dat enorme en noodzakelijke voordelen op. Zo’n ‘eiwitomslag’ komt duurzame energievoorziening, duurzaam watergebruik, de biodiversiteit en de volks- en diergezondheid ten goede.
Eten wordt nog lekkerder als er een mooi kleurtje aan zit. Daarom worden er meestal kleurstoffen toegevoegd aan toetjes, snoep, ijsjes en dergelijke, maar ook aan kaas. Veel kleurstoffen hebben een slechte naam, vooral als ze chemisch gemaakt worden. Tegenwoordig worden natuurlijke kleurstoffe...
Het is inmiddels duidelijk dat de moderne biotechnologie op z’n zachtst gezegd voer voor discussie is, zeker wanneer het ons eten en drinken betreft. De meer klassieke biotechnologie speelt al eeuwen lang een belangrijke rol in onze voedselproductie, maar ook de moderne biotechnologie is daari...