De oorlog als bedreiging van ons dagelijks brood
De oorlog in Oekraïne brengt niet alleen veel menselijk leed. Ook de tarweoogst loopt gevaar, wat wereldwijd leidde tot alarmerende berichtgeving.
De oorlog in Oekraïne brengt niet alleen veel menselijk leed. Ook de tarweoogst loopt gevaar, wat wereldwijd leidde tot alarmerende berichtgeving.
Van iedere honderd gekweekte champignons, halen vijftien de supermarkt niet vanwege een champignonziekte genaamd bacterievlekken. Duitse onderzoekers hebben misschien een oplossing.
Uit een grote reviewstudie naar therapieën tegen voedselallergieën begin dit jaar blijkt dat een allergische reactie op voedsel voorkomen kan worden door blootstelling aan het allergeen te combineren met middelen die het afweersysteem onderdrukken. Zo kunnen mensen met een voedselallergie stra...
We zijn het afgelopen jaar meer vlees gaan eten, bleek deze week uit Wagenings onderzoek. Desiree Hoving sprak tijdens NEMO Kennislink Live met drie experts over duurzaam eetgedrag.
We springen kwistig om met water. Arjen Hoekstra ontwikkelde een tool waarmee consumenten en beleidsmakers een watervoetafdruk kunnen berekenen.
Je omgeving heeft meer invloed op je dan je denkt. Deze NEMO Kennislink LIVE staat in het teken van de invloed van onze omgeving op ons eet- woon- en sociale gedrag.
Gratis maaltijden weggeven aan het volk was een veelvoorkomend gebaar van de Romeinse elite. Vanaf de derde eeuw verdwenen deze gezamenlijke maaltijden langzamerhand, maar waarom was niet helemaal duidelijk. Tot nu.
Planten weten goed hoe ze licht om moeten zetten in energie, maar volgens Roberta Croce kan dit proces een stuk efficiënter. Zij ontving onlangs een NWO TOP-subsidie en wil hiermee onderzoeken hoe planten meer soorten licht absorberen en meer voedsel produceren.
Voedsel bewerkt door schimmels kan overheerlijk smaken, maar soms is de scheidslijn tussen gefermenteerd en bedorven voedsel lastig te trekken.
Champignons en andere paddenstoelen hebben een unieke mix aan voedingsstoffen die je niet vindt in andere voedselwaren. Nederland is lang gezien als een mycofoob land, waar nauwelijks paddenstoelen werden geplukt en gegeten. Dit is de laatste jaren veranderd.
Van de bijna ontelbare soorten gisten en schimmels zijn er maar relatief weinig die een wezenlijke positieve bijdrage leveren als ‘hulp in de huishouding’ bij de bereiding van voedings- en genotmiddelen. Echter, deze selecte groep heeft een enorme betekenis voor de voedings- en genotswaarde va...
Een prachtige locatie, bijpassende muziek en een verzameling topwetenschappers. Dat is de formule van het Gala van de Wetenschap 2017 in de stadsschouwburg van Amsterdam. NEMO Kennislink was aanwezig bij een geslaagde zesde editie.
De documentaire Food Evolution analyseert het debat rondom een van de meest controversiële onderwerpen van nu: genetisch gemodificeerd voedsel. Zowel de pro’s als de anti’s claimen dat de wetenschap aan hun kant staat. Maar wie heeft gelijk?
Duurzaam voedsel. In het publieke debat heeft men er de mond vol van. Maar hoe ziet een duurzaam voedselsysteem er uit? Joris Lohman is opgeleid tot politicoloog en is ondernemer. Hij wil voortmaken met de voedseltransitie.
Minder vlees eten is voor veel mensen lastig omdat ze de smaak missen. Het bedrijf Impossible Foods brengt nu een plantaardige burger op de markt die toch naar vlees smaakt. Hun geheime ingrediënt: heem.
De bodem is niet alleen letterlijk de grond onder ons bestaan, ze is dat ook figuurlijk. Vruchtbare bodems leveren ons bijvoorbeeld voedsel, water en grondstoffen. Desondanks springen we vrij roekeloos met onze bodem om. In het cahier ‘Leven(de) Bodem’ laten wetenschappers zien wat...
Over een paar jaar liggen er misschien wel producten in de winkel die heel zoet of zout smaken, maar toch gezond zijn. Dankzij een Franse onderzoeker weten we namelijk welke moleculen ons laten denken dat we deze smaken proeven.
Denkend over duurzame ontwikkeling in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, wat is dan het overheersende sentiment? Is dat het pessimistische wereldbeeld van de achttiende-eeuwse, Britse econoom Malthus, of de bijna opgewekte kijk van zijn Deense collega Boserup, twee eeuwen later? Om een antwoord ...
Tijdens het schrijven van de geschiedenis van de Nederlandse keuken kwam auteur Jacques Meerman tot een bijzondere ontdekking. De oer-Nederlandse andijviestamppot is nog geen honderd jaar oud. Wat is dan wel typisch Nederlands in onze keuken?
Tienduizend jaar na het ontstaan van de landbouw bestaan er nog steeds (of liever ‘weer’) jager-verzamelaars. Zelfs in Amsterdam. “De meeste moderne mensen zijn het contact met hun voedsel helemaal kwijt”, vindt moderne jager-verzamelaar Ellen Mookhoek.
Op zijn proefbedrijf op Texel experimenteert Marc van Rijsselberghe met zilte landbouw. “Moet je deze aardbei eens proeven. Zeg eens eerlijk, heb jij ze ooit zo zoet geproefd?”
Iedere dag twee ons groente en twee stuks fruit; er zijn maar weinig mensen die het officiële advies van het Voedingscentrum halen. Is het misschien een idee om dan maar de gehalten aan gezondheidsbevorderende stoffen per ons groente te verhogen? Professor Robert Hall van Wageningen UR ziet h...
De symboliek kan haast niet groter: in een leegstaand gebouw van het voormalig Proefstation voor de Rundveehouderij in Lelystad is vorig jaar de nieuwe onderzoeksfaciliteit Insectpoint geopend; oude eiwitten maakten plaats voor de nieuwe.
“Ja, ook de westerling zal onherroepelijk aan de insecten gaan. Daarnaast zullen we zelf steeds meer gefermenteerde, geweckte en andere ingemaakte voedingsmiddelen gaan produceren. We zullen voedsel uit alternatieve landbouwsystemen als voedselbossen omarmen, net als urban farming of ...
Nergens klinkt de roep om ‘ander eten’ zo luid als rond de consumptie van vlees. ‘Uiteindelijk zal onze eiwitvoorziening dan ook behoorlijk veranderen’, voorspelt hoogleraar humanistische wijsbegeerte, professor Cor van der Weele.
Dé grote uitdaging voor de komende eeuw zal zijn om negen of misschien wel tien miljard monden te voeden. ‘Nieuwe technologie kan helpen om véél efficiënter met de schaarse middelen om te gaan’, zegt de Wageningse hoogleraar levensmiddelenproceskunde, Remko Boom.
In onze moderne maatschappij lijkt het inmiddels vanzelfsprekend dat er altijd en overal voedsel is. Toch is dat zeker niet altijd zo geweest. Integendeel. In andere delen van de wereld is die situatie zelfs nog steeds niet bereikt. En ook voor onze eigen toekomst dringen zich voedselvraagstuk...
Onze huidige manier van voedsel produceren vreet energie, water en grondstoffen. Op deze voet lijkt het dan ook niet mogelijk om de verwachte piek van ruim negen miljard wereldburgers in de tweeëntwintigste eeuw te voeden. ‘Maar als we het roer omgooien kán het echt wel’, is de stellige overtu...
‘Vooruitkijken naar de voedselinnovaties van de toekomst is tamelijk zinloos als je de innovaties uit het verleden niet kent.’ De Belgische historicus professor Peter Scholliers gaat voor in een wandeling op zevenmijlslaarzen van 1809 tot nu.
Kleurige infographics, staafdiagrammen en informatieve kaarten met een ruim aanbod van vooral statistische informatie over voedingsgerelateerde onderwerpen. De nieuwe Bosatlas van het voedsel moet het hebben van mooie visualisaties van veel cijfer- en feitenmateriaal over traditionele...