Hoe we microalgen op ons bord krijgen1 mei 2023Hoe we microalgen op ons bord krijgenOnze bestaande voedselproductiesystemen putten de aarde uit. We kunnen onze voedingsstoffen ook via (micro)algen verkrijgen. Waarom eten we die nog niet op grote schaal en hoe kunnen we dat veranderen...
Bacteriën als levende fabriekjes4 januari 2023Vijf toepassingen van genetisch gemodificeerde micro-organismenProducten gemaakt met genetische gemodificeerde bacteriën zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, op grote en kleine schaal. NEMO Kennislink zet vijf alledaagse toepassingen op een rijtj...
'Bacteriën zijn de toekomstige plastic-fabrieken'14 april 2017Richard van Kranenburg gebruikt bacteriën om nuttige moleculen te makenBacteriën zo aanpassen dat ze plantenresten die we normaal weggooien omzetten in nuttige moleculen. Daaraan werkt Hoogleraar bacteriële celfabrieken Richard van Kranenburg (Wageningen Universiteit)...
Gezonde producten krijgen meer smaak22 augustus 2016Gezonde producten krijgen meer smaakOver een paar jaar liggen er misschien wel producten in de winkel die heel zoet of zout smaken, maar toch gezond zijn. Dankzij een Franse onderzoeker weten we namelijk welke moleculen ons laten den...
Advies over voeding: wat kun je daarmee?25 maart 2016Advies over voeding: wat kun je daarmee?Deze week presenteert het Voedingscentrum de nieuwe schijf van vijf, gebaseerd op de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Daarin staat precies wat je wel, en wat je juist beter niet kunt eten of drinke...
Ig Nobelprijs voor het ontkoken van een ei22 september 2015Van hard weer naar zachtJe zou denken dat je een gekookt ei nooit weer in de vloeibare toestand krijgt. Maar sinds een publicatie in januari 2015 weten we dat zelfs een hardgekookt ei niet onaantastbaar is. Want tegen de ...
'Kom van die trekker af!'7 juli 2015Zorg voor bodemkwaliteit in het nauw, stelt onderzoeker Leendert MolendijkDoor toegenomen mechanisatie heeft de bodem veel te verduren. Steeds zwaardere oogstmachines gaan het land op, ook in ongunstige perioden zoals na veel regenval. Het gewicht van de machines drukt d...
Grootschalig onderzoek zaait twijfel over melk30 oktober 2014Grootschalig onderzoek zaait twijfel over melk‘Melk is goed voor elk’. Wie kent die uitspraak niet? Zweedse wetenschappers trekken dit nu in twijfel. Op basis van grootschalig onderzoek concluderen zij dat melk niet beschermt tegen botbreuken....
De superonzin van superfoods20 oktober 2014De superonzin van superfoods"Het zijn mensen die je aankijken alsof je vertelt dat je op vakantie per ongeluk een baby hebt gefrituurd als je zegt dat je 's ochtends brood eet." Een mooiere omschrijving van quinoa-aanhangers had...
IJzer slim verpakt in nanodeeltje met maiseiwit11 april 2013Nieuwe effectieve manier om mineralen aan voedingsmiddelen toe te voegenVoedingsmiddelen verrijken met ijzer is lastig. Het lichaam wil ijzer in de vorm van ionen, maar die reageren met moleculen in het voedsel. De Utrechtse chemicus Mikal van Leeuwen vond daarvoor een op...
De oorlog als bedreiging van ons dagelijks brood21 april 2022Het belang van graan uit het Zwarte ZeegebiedDe oorlog in Oekraïne brengt niet alleen veel menselijk leed. Ook de tarweoogst loopt gevaar, wat wereldwijd leidde tot alarmerende berichtgeving.
Combitherapie breed inzetbaar tegen voedselallergie14 september 2020Combitherapie breed inzetbaar tegen voedselallergieUit een grote reviewstudie naar therapieën tegen voedselallergieën begin dit jaar blijkt dat een allergische reactie op voedsel voorkomen kan worden door blootstelling aan het allergeen te combiner...
Robot ruimt slijm op30 april 2019Magnetische nanodeeltjes doden bacteriën, breken biofilm af en vegen restjes wegEnzymen, nanodeeltjes, waterstofperoxide en een magneet; dat zijn de ingrediënten van een nieuwe antibacteriële nanorobot. Hij rekent af met zogeheten biofilm: hardnekkige slijmlagen vol bacteriën ...
Steeds meer bekend over risico's e-sigaret26 februari 2019Steeds meer bekend over risico's e-sigaretDe elektronische sigaret (e-sigaret) kwam op de markt als veilig alternatief voor de ongezonde sigaret. Deskundigen plaatsten al snel vraagtekens bij die veiligheid. Inmiddels komen steeds meer mog...
Spanning in de cel15 februari 2019Kleurverandering in garnalen inspireert nieuwe methode om krachten zichtbaar te makenIn een cel is het veel duw- en trekwerk. Zwitsers onderzoek geïnspireerd op de kleurverandering in garnalen helpt om een kijkje binnen in de cel te nemen.
Startpakket ontcijferen21 december 2018Recensie van ‘Het best verkochte boek ooit * (* met deze titel)’ van Sanne Blauw_Lies, damned lies and statistics_? Dat is te simpel. Journalist Sanne Blauw wil cijfers de plek geven die ze toekomt: "Niet op een voetstuk, niet bij het afval, maar waar ze horen: naast de woorden."
Leven op één pil per dag4 mei 2018Leven op één pil per dagStel: je draait een potje open, schudt er een pil uit, neemt die in met een glaasje water en je hebt voor de rest van de dag genoeg 'gegeten'. Handig als je astronaut bent of op een lange wandeltocht ...
Wie zoet is...10 januari 2018Aspartaam: stille killer of onschuldige suikervervanger?Alternatieven voor suiker, kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, lijken voor velen niet de oplossing. Zo vind je op het internet een brij van meningen over negatieve gezondheidseffecten. Is asparta...