Er is maar één aarde
Een blauwe knikker, zo zien astronauten de aarde vanuit de ruimte. Tegelijk zien ze hoe kwetsbaar die wereld is. Hoe kunnen jij en ik datzelfde ‘overzichtseffect’ beleven?
Een blauwe knikker, zo zien astronauten de aarde vanuit de ruimte. Tegelijk zien ze hoe kwetsbaar die wereld is. Hoe kunnen jij en ik datzelfde ‘overzichtseffect’ beleven?
Als het aan de tech-giganten ligt gaan we steeds meer tijd doorbrengen in de virtuele wereld. Innovatie-expert Deborah Nas bereidt ons alvast voor in deze aflevering van de Universiteit van Nederland.
Mark Zuckerberg lanceerde eind 2021 het metaverse, een digitale driedimensionale wereld waarin we samenkomen, werken en plezier hebben. Wat kan het ons brengen, en zitten we daar wel op te wachten?
Technologie maakt steeds meer deel uit van ons dagelijks leven, maar vertrouwen we niet teveel op zoveel techniek? NEMO Kennislink bezocht het BMS-lab van de Universiteit Twente voor antwoorden.
Vergeet videoconferencing; in de toekomst spreken we elkaar online via 3D-projecties. Aan deze vorm van communicatie werkt Pablo Cesar (TU Delft/CWI). Wij zochten hem op in zijn opzienbarende lab.
Hoe zou het zijn als we direct de milieu-impact van onze keuzes krijgen voorgeschoteld in de supermarkt?
Als het aan Danqing Liu ligt kunnen we blinde mensen teksten van een touchscreen laten lezen. Met haar onderzoek naar slimme materialen hoopt Liu ons op een andere manier met apparaten te laten communiceren.
Agenten trainen sociale vaardigheden met behulp van een serious game waarop Jeroen Linssen is gepromoveerd.
“Mobiel bellen en internetten in andere EU-lidstaten is sinds 15 juni vrij van extra kosten. Hoe gebruik jij je telefoon op vakantie? Eerder schreef NEMO Kennislink al over de groeiende gedragsverslaving aan onze smartphones.”
Het Nijmeegse Max Planck Instituut werkt bij onderzoek met avatars in een nieuw Virtual Reality lab: de cave voor ingewijden. Onder leiding van wetenschapper David Peeters mocht Kennislink als eerste buitenstaander naar binnen.
Deze week lanceerde een Nederlands reisbureau een virtual reality-app die je meeneemt naar de Afrikaanse savanne. Kennislink gaat op virtuele safari en kijkt of deze ultieme vorm van voorlichting slaagt.
Al tientallen jaren zetten mensen virtual reality-brillen op hun neus. Maar waar dat tot enkele jaren geleden wat onhandig was en al snel zorgde voor een letterlijk misselijkmakende ervaring, lijkt de techniek nu in rap tempo volwassen te worden. De entertainmentindustrie, maar ook mu...
Verdwalen overkomt de beste weleens, maar na een beroerte kan het een dagelijkse kwelling worden. Gelukkig werd vorig jaar in Utrecht de eerste training gehouden voor mensen die met navigatieproblemen kampen als gevolg van een beroerte. Hoe gaat zo’n training eigenlijk in z’n werk?...
Het virtueel nabootsen van crisissituaties zou hulpverleners kunnen helpen om nog beter met hun werk om te gaan. Criminologe Charlotte Gerritsen levert bewijs dat zo’n virtuele training echt succesvol kan zijn.
Met een nieuw virtual-realitysysteem van de TU Delft kunnen patiënten binnenkort leren omgaan met hun sociale fobie. Ze oefenen allerlei situaties, van de weg vragen tot een blind date, ‘veilig’ op de computer. De avatars (virtuele personen) die ze tegenkomen, praten gewoon terug. ...
Je loopt door een stoffige stad in Boeotia, Griekenland. Een man op een ezel passeert je. Een jongen heeft een waterkan gebroken. De scherven liggen naast de put. Marktkooplui prijzen hun waren aan. Een vrouw ontpit olijven. Geen auto, geen smart phone te zien – je bent terug in de tijd, in ee...
Fobieën en psychotische stoornissen bestrijden met virtuele technieken: dat doet dr.ir. Willem-Paul Brinkman (TU Delft). Een verslaggever van het blad Delft Integraal ging langs en ondervond dat je tóch ergens last van kunt hebben, ook al denk je van niet.
De film Avatar (2009) was iets bijzonders. Niet alleen omdat het 3D-beeld er spectaculair uitzag, maar ook omdat er veel technische hoogstandjes voor waren gebruikt. Eén zo’n techniek – het filmen met een virtuele camera – kun je binnenkort zelf óók gebruiken.
Waar het halverwege de jaren 90 begon met tekstuele avontuurtjes in chatrooms zijn we nu bij e-penissen en teledildo’s aangeland. Maar dankzij virtuele realiteit is de toekomst nog veel spannender…
Augmented Reality (AR) traint chirurgen om betere knopen te leggen in hechtingen. Dit moet resulteren in minder fouten bij kijkoperaties.
Tijdens Pioneers 09 in Londen presenteerden onderzoekers van twee Britse universiteiten de ‘Virtual Cocoon’. Dit hoofddeksel is het eerste ter wereld dat alle vijf zintuigen realistisch kan stimuleren. Onderzoekers van de universiteiten van York en Warshire werken nu samen om de techniek door ...
Virtuele werelden zoals Second Life blijken ook een educatieve waarde te hebben. Zo kun je je er heel goed een tweede taal eigen maken, zo blijkt uit recent onderzoek.
Spraak- en taaltechnologie kan veel tijd en kosten besparen bij het geven van spraaktherapie, zowel voor de patiënt als voor de therapeut. Zo heeft het EST-project uit Nijmegen onlangs de Nationale Zorgvernieuwingsprijs 2008 gewonnen voor een online spraaktherapie voor dysartriepatiënten. Ook ...
Virtual reality wordt vaak geassocieerd met computerspelletjes. Door de unieke eigenschappen is het echter ook voor onderzoeksdoeleinden goed te gebruiken. Omdat virtual reality een driedimensionale ruimte creëert, is het nabootsen van elke gewenste situatie mogelijk. En proefpersonen kunnen z...
Jonge chirurgen leren het vak in de operatiekamer. Of je daar als patient blij mee moet zijn is maar de vraag! Een alternatief is chirurgen in opleiding te laten oefenen op virtuele patienten. Het onderzoek naar de effectiviteit van- en optimale omstandigheden voor dit soort training begint la...
Mensen die slechter leren, zijn banger, denkt experimenteel psycholoog Joke Baas. Over virtual reality, een leerpil en angst.