Faces of ScienceVoor het trouwen met de wetenschap eerst verdedigen en 'ten aanval'18 augustus 2017Voor het trouwen met de wetenschap eerst verdedigen en 'ten aanval'Elke promovendus werkt toe naar het afronden van een proefschrift en daarna komt de grote dag van het promoveren. Afgelopen maart was ik na ruim vier jaar onderzoek zelf aan de beurt.
Megastal in de buurt? Een risico voor je gezondheid12 juli 2023Heel Nederland vegan: Het effect op de luchtkwaliteitMegastallen zijn grote luchtvervuilers. Omwonenden klagen over stank en vrezen voor hun gezondheid. Wat als Nederland afstand zou doen van veehouderijen?
Nieuw wiskundig model voor medicijn in het brein22 januari 2020Model legt de basis voor betere doseringMedicijnen tegen hersenziekten toedienen is een probleem apart, onder meer omdat de hersenen goed afgeschermd zijn van het lichaam. Een wiskundig model kan daar verbetering in brengen.
De grote sprong voorwaarts in meervoudig vouwen1 november 2019Nieuwe klasse van origami-patronen in kaart gebrachtOrigami is een oeroude kunst, maar pas nu is een methode gevonden om systematisch nieuwe patronen te ontwerpen die opvouwen zonder te wringen.
Faces of ScienceMoet je introvert zijn als onderzoeker?23 maart 2021Moet je introvert zijn als onderzoeker?We kennen het beeld van de onderzoeker, bedolven onder de boeken, die al een tijd geen daglicht meer heeft gezien. Moet je als onderzoeker introvert zijn?
Faces of ScienceVan 17e-eeuwse Scandinavische moorden tot (varen door) de Amsterdamse grachten28 november 2019Drie steden, drie congressen, drie presentaties.Ik gaf in een paar weken tijd op drie totaal verschillende conferenties een lezing. Vermoeiend, maar ook erg leuk!
Faces of ScienceGa jij straks bij een studentenvereniging?9 september 2019Ga jij straks bij een studentenvereniging?De positie van gezelligheidsverenigingen is tegenwoordig omstreden door mishandeling, seksisme en asociaal gedrag. Toch krijg je misschien ook te horen dat lidmaatschap goed is voor je netwerk. Een be...
Faces of ScienceKeihard werken om te genieten van studeren12 april 2018Mijn weg naar de studie geschiedenisDe vraag wat je wilt worden levert vaak de nodige keuzestress op. Maar met de pragmatische tips van Julian Schaap hoeft dat niet. Hij pleit voor een intrinsiek gemotiveerde studiekeuze, zonder uit ...
Faces of ScienceJennifer Doudna21 december 2017WetenschapsSTER achter een revolutionaire ontdekkingJennifer Doudna is mijn wetenschappelijke ‘Person of the Year’. Samen met collegawetenschappers zorgde ze met haar CRISPR-onderzoek in een paar jaar tijd voor een...
Faces of ScienceDe gekaapte brieven van Nicoline van der Sijs21 december 2017Waden door de geschiedenis van woordenWaar komen woorden vandaan en hoe lang bestaan bepaalde woorden al? We weten het door het woordenboek van professor Nicoline van der Sijs, een van mijn grote voorbeelden.
Klaar met onethisch kobalt3 maart 2023Klaar met onethisch kobaltDe winning van kobalt voor lithiumaccu's, cruciaal voor de energietransitie, gebeurt vaak onder mensonterende omstandigheden. Niet omdat het niet anders kan, maar omdat het nou eenmaal niet anders geb...
Dieren zijn vrienden, geen voedsel24 november 2022Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisKoeien zijn geen biefstukken, maar onze beste vrienden. Tekeningen over de toekomst, gemaakt door bezoekers van ‘Energy Junkies’, laten een wereld zien waarin dieren eten iets uit het verleden is.
Alles over de datum23 juni 2022Lokale voedselinitiatieven voor een duurzamere wereldNEMO Kennislink prikt een vorkje mee bij Free Café Groningen, en gaat na hoe collectieve acties bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem.
Zoeken naar de oorsprong gaat ons allemaal aan1 april 2022Drie nieuwe verhaallijnen geven houvast bij de grote vragen rond levenWaar komen we vandaan en zijn we alleen in het heelal? Het zijn de misschien wel grootste vragen in de wetenschap, maar ze stellen is een stuk gemakkelijker dan ze beantwoorden. Binnen het thema ‘O...
Meer thuiswerken, minder geroddel1 december 2021Meer thuiswerken, minder geroddelDoor corona werken we meer thuis en dat betekent minder geroddel bij de koffieautomaat. Is dat iets goeds? Niet per se. Roddelen heeft belangrijke sociale functies.
‘Van muziek die verrast, ga je helemaal uit je dak’8 september 2021Interview met Erik Scherder over muziek en het breinWaarom raakt muziek je soms zo, tot kippenvel en tranen aan toe? Neuropsycholoog Erik Scherder legt uit wat er in ons brein gebeurt als we muziek luisteren.
Hoe gaan we om met drukte in de natuur?28 juni 2021Hoe gaan we om met drukte in de natuur?In coronatijd trok half Nederland de natuur in. Hoe gaan we om met grotere drukte in het groen? We gingen in discussie met een boswachter en een onderzoeker tijdens een wandeling door het Leersumse Ve...
'Een wiskundig model is geen toekomstvoorspeller'14 juli 2020Interview met wiskundige Martin BootsmaMartin Bootsma werkt aan een model om het effect van de coronamaatregelen op het aantal besmettingen te berekenen. NEMO Kennislink zocht hem op.