Waarom hebben vrouwen het sneller koud dan mannen?
Zij heeft het altijd te koud, hij te warm. Gekibbel over de stand van de thermostaat is dan vaak het resultaat. Zeker met de torenhoge energieprijzen van nu.
Zij heeft het altijd te koud, hij te warm. Gekibbel over de stand van de thermostaat is dan vaak het resultaat. Zeker met de torenhoge energieprijzen van nu.
Hoe komt het dat sommige mensen zich binnen verstoppen, het liefst met de airco op volle toeren, terwijl de buurman languit in de tuin ligt te genieten?
Waarom hebben eieren verschillende kleuren? Camouflage en bescherming tegen zonlicht spelen een rol. Maar nog belangrijker is de invloed van kleur op de temperatuur van het ei, zo blijkt nu uit onderzoek.
Je hoort er niks van maar het is overal: geluid dat zó laag is dat onze oren het niet meer horen. Wetenschappers ontdekken nu de mogelijkheden om van dit zogenoemde infrageluid een wetenschappelijk instrument te maken. Bij de TU Delft luisteren onderzoekers naar gletsjers, vulkanen en meteoren...
Er is een verband tussen de buitentemperatuur en het voorkomen van diabetes type 2. Bij een hoge temperatuur stijgt het aantal mensen met diabetes harder dan bij een lage temperatuur. Dat blijkt uit onderzoek van Lisanne Blauw (LUMC). Over de oorzaak achter het verband is nog weinig bekend.
Van lezen bij te weinig licht krijg je slechte ogen en van ’s avonds laat eten word je dik. We hebben het allemaal wel eens gehoord, maar klopt het ook? Kennislink dook in de wereld van de medische mythes en zocht het uit. Dit keer een verhaal dat iedereen kent: ’s winters moet je je warm aank...
In het Vroeg-Trias, 250 miljoen jaar geleden, leefden nauwelijks dieren of planten rond de evenaar. Niet op het land en niet in de oceaan. Waarom? Vijf miljoen jaar stress door enorme hitte tot meer dan 40 °C na de grootste massa-uitsterving ooit.
Klimaatverandering heeft niet één oorzaak. Misschien denken we dat alles komt door de broeikasgassen, maar dan doen we andere factoren zoals bijvoorbeeld de zon en El Niño tekort. Ook de Atlantische Oceaan speelt een zeer belangrijke rol, vooral voor Europa.
Onderzoek naar het verleden geeft elk jaar weer geheimen prijs, zoals landschappen die er compleet anders uitzagen met daarin de meest onverwachte dieren en planten. Wat bijvoorbeeld te denken van palmbomen nabij de Zuidpool? Nauwelijks voor te stellen vandaag, maar o zo waar 50 miljoen jaar t...
Planten kunnen drie dingen doen tegen klimaatverandering. Migreer richting de polen, pas je ter plekke aan of doe niets en sterf (uiteindelijk) uit. Eigenlijk weten we over de tweede optie nog bijzonder weinig…
Na vele maanden wachten is het eindelijk zover. Het Europees Kampioenschap voetbal is begonnen in Polen en de Oekraïne. Maar waar bondscoaches alles proberen te controleren, hebben ze één ding niet in de hand: het weer en het klimaat. Wordt het zweten? Gaat er regen vallen? Komt er regelmatig ...
Olie in de rivier, smog, en een rijzende concentratie koolstofdioxide in de atmosfeer. Het zijn zomaar enkele voorbeelden van hoe de mens haar leefomgeving beïnvloedt. Is het tijd om een nieuw tijdvak naar onszelf te vernoemen?
Het was weer goed raak vorige week: onweersbuien die gepaard gingen met hevige regenval, bliksemontladingen en zware windstoten. Er vielen in het zuiden van het land op sommige plekken zelfs hagelstenen zo groot als tennisballen. De laatste keer dat er zulke grote hagelstenen uit de hemel viel...
Onderzoekers van het NIOZ en het Darwin Instituut hebben een relatief nieuwe methode onderzocht waarmee vroegere klimaatschommelingen kunnen worden achterhaald. Vetten uit de celwanden in bodembacterien blijken goed te functioneren als oerthermometer – maar voorzichtigheid blijft geboden...
De bovenste oceaanlaag warmde niet op van 2003-2010. En dat is heel raar want de oceaan absorbeert normaal gesproken een deel van de extra warmte vastgehouden door de almaar stijgende concentratie aan broeikasgassen. De warmte ging dus ergens anders naar toe…
Heter dan heet. Kokend water. Daar houdt ‘ie van, de nieuw ontdekte bacterie van Douglas Clark. En hij kan een truc uithalen die uniek is op aarde: in dat kokende water breekt hij supersnel plantenresten af. Clark en zijn collega’s ruiken een innovatie voor biobrandstof.
Afgelopen week verscheen het nieuwste ‘State of the Climate’ rapport. In dit gezaghebbende internationale verslag berichten wetenschappers over de toestand van de verschillende parameters in het klimaatsysteem gedurende het afgelopen jaar. 2010 werd onder andere gekenmerkt door een...
Bodemenergie moet een belangrijkere plek krijgen in de warmtevoorziening van Nederlandse steden, vinden SKB, TNO, de TU Delft en de Stichting Platform Geothermie. Afgelopen dinsdag lanceerden zij de Geothermie Manifestatie, op de Dag van de Kennis van SKB.
Warmte maakt kankercellen gevoeliger voor behandelingen als bestraling of chemotherapie. Dat weten artsen al een tijdje. Maar nu hebben wetenschappers van het Amsterdamse AMC en het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam ook ontdekt waaróm warmte tumoren kwetsbaar maakt.
Een doorzichtige glazen draad die heel sterk is en waar je ook razendsnel licht doorheen kunt sturen: een glasvezelkabel. Ze zijn heel handig voor bijvoorbeeld internet, want met lichtflitsjes kan snel veel informatie worden verzonden. De draden hebben echter nog een interessante toepassing: a...
‘Het hogedrukgebied verplaatst zich morgen verder naar het zuiden… We krijgen te maken met zware hagel- en onweersbuien.’ De weerberichten, je ziet of hoort ze dagelijks. Achter de voorspellingen gaat een wereld van wiskunde schuil. Tilly Driesenaar vertelt over de complexe rekenmodellen die h...
De laatste 150 jaar trekken de meeste gletsjers zich terug. Wetenschappers gebruiken ze dus als thermometers. Hoe werkt dat nu precies? Waarom kan niet elke gletsjer gebruikt worden?
De Nederlandse kustwateren warmden snel op in de afgelopen 25 jaar. Met 1,5°C! Niet de opwarming van de aarde, maar vooral meer zonneschijn en westenwind zorgden hiervoor.
Hoe warm was de oceaan 3,5 miljard jaar geleden? Eerder onderzoek kwam uit op 55-85°C. Nieuw onderzoek laat zien dat het veel kouder was: 40°C.
Promovenda Sjoukje Philip onderzocht wat er met de El Niño’s gebeurt als de aarde verder opwarmt. Haar conclusie? El Niño’s blijven zoals ze zijn.
De temperatuur van zeewater bij de Zuidpool lag boven de 30ºC volgens een Utrechts onderzoek. En dat in een periode met hoge concentraties broeikasgassen…
Volgens berekeningen houdt de huidige El Niño tot minimaal eind dit jaar aan. Daarnaast is de verwachting dat zich minder orkanen zullen vormen.
Bang dat in de toekomst geen Noordpoolijs meer zal zijn? Dat hoeft niet volgens nieuw onderzoek. In de winter was er zeeijs op de Noordpool van 70 miljoen jaar geleden. Het was toen veel warmer.
In Colombia is de grootste slang ooit gevonden. Het fossiel is naar schatting dertien meter lang. De slang is als oerthermometer gebruikt voor de tropen van zo’n 60 miljoen jaar geleden. Het was toen ruim warmer dan tegenwoordig. Worden de kwetsbare tropen nog warmer als de aarde verder opwarm...
Landbouwgewassen die veel zonlicht weerkaatsen kunnen de aarde jaarlijks 0,1 graden Celsius laten afkoelen. In sommige delen van Noord-Amerika en Eurazië kan de afkoeling zelfs oplopen tot één graad Celsius per jaar. Het planten van sterk reflecterende gewasvariëteiten lijkt een goedkope en di...