Technologie als klimaatredder
Kunnen technologische oplossingen, zoals zonnepanelen rond de aarde, zelfrijdende auto’s en kernfusie, ons redden uit de klimaatcrisis? “Op veel vlakken kunnen we met techniek ver komen.”
Kunnen technologische oplossingen, zoals zonnepanelen rond de aarde, zelfrijdende auto’s en kernfusie, ons redden uit de klimaatcrisis? “Op veel vlakken kunnen we met techniek ver komen.”
Zijn we met ons huidige manier van denken nog wel in staat om complexe problemen op te lossen? In het pluriversum krijgt de hele natuur een stem.
Filosoof Bruno Latour overleed op 9 oktober op 75-jarige leeftijd. April 2022 sprak redacteur Lianne Tijhaar met de Fransman over de invloed van technologie op de omgeving, het gevaarlijke idee van een aarde met onuitputtelijke bronnen en eco-fascisme.
Technologie maakt steeds meer deel uit van ons dagelijks leven, maar vertrouwen we niet teveel op zoveel techniek? NEMO Kennislink bezocht het BMS-lab van de Universiteit Twente voor antwoorden.
Volgens de Taiwanese filosoof Ching Hung zouden we meer aandacht moeten besteden aan de dingen die we ontwerpen, maken en gebruiken.
Volgens filosofie Soraj Hongladarom uit Thailand kunnen we oefenen om de toekomst te zien door de ogen van onze kleinkinderen.
Wordt wie wij zijn en wat we interessant vinden straks door algoritmes gestuurd? Een gesprek met filosoof Jos de Mul over de plek van de mens in een wereld die verandert in een database.
In de droomwereld van dataïsten is alles meetbaar. In de ideale wereld van Miriam Rasch weigert een ‘idioot’ te buigen voor wat zij voor ons hebben bedacht.
De ontwikkeling van de computer past makkelijk in één mensenleven, net als die van veel andere communicatiemiddelen. Deze tijdlijn bestrijkt het leven van NEMO Kennislink-bezoeker Cees den Hoedt (93) en laat zien hoe snel middelen voor communicatie en de verwerking van informatie veranderen.
We zitten al een jaar in een wereldwijd sociaal experiment. De komende tijd onderzoekt NEMO Kennislink wat leven in deze Human Zoo(m) betekent.
Afgelopen week bewezen wetenschappers van de Vrije Universiteit en NEMO Kennislink dat je ook in coronatijd een theaterdialoog kunt organiseren.
De gemeente Amsterdam wil experimenteren met nieuwe surveillancetechnologieën. Voorbijgangers wijzen op het belang van veiligheid en privacy.
Slimme technologieën zoals gelaatsherkenning moeten de Johan Cruijff ArenA veilig houden tijdens het EK Voetbal. Hoe betrek je burgers daarbij?
We hebben een verkeerd beeld van zowel natuur als technologie, vindt filosoof Koert van Mensvoort. In zijn boek Next Nature pleit hij voor een nieuwe blik op beide en op de rol van de mens daarin.
Met de app ResourCity vangen kinderen elementen en leren ze meer over chemie, technologie en duurzaamheid. Vanaf nu kun je het in Oss spelen.
Omdat artsen steeds meer met nieuwe technologie werken, is de kans groot dat er straks niet alleen een dokter, maar ook een ingenieur naast je bed staat.
Pas als economische groei hand in hand gaat met klimaatbescherming en technologische innovatie krijgt het een duurzaam karakter. Omdat de theorieën van Nordhaus en Romer uitleggen hoe beleidsmakers dit het beste bereiken, winnen zij de Nobelprijs voor de Economie 2018.
Vormt technologie een gevaar of verbetert het de mens? In de ‘Grens van de mens’ schrijft Peter-Paul Verbeek dat een grens tussen mens en techniek onmogelijk is. Ethiek moet zich daarom bezighouden met het richting geven aan technologie in de samenleving.
Bij onderzoeksinstituut Wetsus draait alles om watertechnologie. Afvalwater, regenwater, zeewater en drinkwater: overal kunnen ze mee uit de voeten. Maar waarom vinden deze wetenschappers het onderzoek naar water zo belangrijk?
“Mobiel bellen en internetten in andere EU-lidstaten is sinds 15 juni vrij van extra kosten. Hoe gebruik jij je telefoon op vakantie? Eerder schreef NEMO Kennislink al over de groeiende gedragsverslaving aan onze smartphones.”
In het boek Een beter brein gaat journalist Niki Korteweg op zoek naar wetenschap waarmee ze haar burn-out-brein weer op de rit krijgt. En misschien zelfs wel kan verbeteren. De speurtocht leidt langs indrukwekkende hersentechnologieën, maar een echte oplossing vindt ze er niet in.
Op science parks wordt academische kennis omgezet in nieuwe high tech-producten, wat ze belangrijk maakt voor onze kenniseconomie. Maar om echt te floreren, moeten Nederlandse kennisparken inniger samenwerken om meer investeerders te trekken, vindt Yann Paul Hengstenberg, die...
Behalve fundament en een bron van voeding, is de bodem ook steeds vaker een bron van nieuwe technologie. Zo blijken bepaalde bodembacteriën bruikbare antibioticaproducenten.
Behalve fundament en een bron van voeding, is de bodem ook steeds vaker een bron van nieuwe technologie. Als alternatieve krachtbron bijvoorbeeld.
Technologie rukt op in het voetbal. Ook op het huidige Europees Kampioenschap wordt het volop toegepast, onder meer door Oostenrijk dat gebruikmaakt van Nederlandse technologie.
Door pas vlak voor een bocht hard te remmen, dalen wielrenners veel harder van een berg. Dat ontdekten wetenschappers van de TU Delft met een speciale meetfiets in samenwerking met wielerploeg Giant-Alpecin. Daarnaast bepaalden de wetenschappers hoe je het beste een tijdrit rijdt. De coureurs ...
Op de schilderijen en tekeningen van Jheronimus Bosch staan de meest opzienbarende schepseltjes. Dankzij de nieuwste technieken kun je zelfs onder de bovenste verflaag kijken: om daar een net zo fascinerende, verborgen wereld te ontdekken. Kennislink ging op bezoek bij de nieuwe tentoonstellin...
Huizen aardbevingsbestendig maken door een ballon met speciale vulling te plaatsen in de muren. Of door een constructieve dakgoot rondom de woning aan te leggen. Ingenieurs- en adviesbureau bedenken inventieve oplossingen om bestaande woningen in Groningen zo te verstevigen dat ze niet instort...
De redactie van Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen binnen. Nu vroeg een anonieme lezer zich af hoe een olieveld wordt afgesloten en of dit überhaupt nodig is. Hoogleraar Jan Dirk Jansen van Reservoir Systems and Control aan de TU Delft geeft antwoord.
De angst voor automatisering zit er goed in bij auteur Nicholas Carr. Zijn boek De Glazen Kooi staat vol met bang makende verhalen over hoe automatisering ons dommer maakt en gevaarlijk is. Overtuigend is het echter niet.