Burgers en professionals in gesprek over de toekomst van de stad
Afgelopen week bewezen wetenschappers van de Vrije Universiteit en NEMO Kennislink dat je ook in coronatijd een theaterdialoog kunt organiseren.
Afgelopen week bewezen wetenschappers van de Vrije Universiteit en NEMO Kennislink dat je ook in coronatijd een theaterdialoog kunt organiseren.
De gemeente Amsterdam wil experimenteren met nieuwe surveillancetechnologieën. Voorbijgangers wijzen op het belang van veiligheid en privacy.
Slimme technologieën zoals gelaatsherkenning moeten de Johan Cruijff ArenA veilig houden tijdens het EK Voetbal. Hoe betrek je burgers daarbij?
We hebben een verkeerd beeld van zowel natuur als technologie, vindt filosoof Koert van Mensvoort. In zijn boek Next Nature pleit hij voor een nieuwe blik op beide en op de rol van de mens daarin.
Met de app ResourCity vangen kinderen elementen en leren ze meer over chemie, technologie en duurzaamheid. Vanaf nu kun je het in Oss spelen.
Omdat artsen steeds meer met nieuwe technologie werken, is de kans groot dat er straks niet alleen een dokter, maar ook een ingenieur naast je bed staat.
Pas als economische groei hand in hand gaat met klimaatbescherming en technologische innovatie krijgt het een duurzaam karakter. Omdat de theorieën van Nordhaus en Romer uitleggen hoe beleidsmakers dit het beste bereiken, winnen zij de Nobelprijs voor de Economie 2018.
Vormt technologie een gevaar of verbetert het de mens? In de ‘Grens van de mens’ schrijft Peter-Paul Verbeek dat een grens tussen mens en techniek onmogelijk is. Ethiek moet zich daarom bezighouden met het richting geven aan technologie in de samenleving.
Bij onderzoeksinstituut Wetsus draait alles om watertechnologie. Afvalwater, regenwater, zeewater en drinkwater: overal kunnen ze mee uit de voeten. Maar waarom vinden deze wetenschappers het onderzoek naar water zo belangrijk?
“Mobiel bellen en internetten in andere EU-lidstaten is sinds 15 juni vrij van extra kosten. Hoe gebruik jij je telefoon op vakantie? Eerder schreef NEMO Kennislink al over de groeiende gedragsverslaving aan onze smartphones.”
In het boek Een beter brein gaat journalist Niki Korteweg op zoek naar wetenschap waarmee ze haar burn-out-brein weer op de rit krijgt. En misschien zelfs wel kan verbeteren. De speurtocht leidt langs indrukwekkende hersentechnologieën, maar een echte oplossing vindt ze er niet in.
Op science parks wordt academische kennis omgezet in nieuwe high tech-producten, wat ze belangrijk maakt voor onze kenniseconomie. Maar om echt te floreren, moeten Nederlandse kennisparken inniger samenwerken om meer investeerders te trekken, vindt Yann Paul Hengstenberg, die...
Behalve fundament en een bron van voeding, is de bodem ook steeds vaker een bron van nieuwe technologie. Zo blijken bepaalde bodembacteriën bruikbare antibioticaproducenten.
Behalve fundament en een bron van voeding, is de bodem ook steeds vaker een bron van nieuwe technologie. Als alternatieve krachtbron bijvoorbeeld.
Technologie rukt op in het voetbal. Ook op het huidige Europees Kampioenschap wordt het volop toegepast, onder meer door Oostenrijk dat gebruikmaakt van Nederlandse technologie.
Door pas vlak voor een bocht hard te remmen, dalen wielrenners veel harder van een berg. Dat ontdekten wetenschappers van de TU Delft met een speciale meetfiets in samenwerking met wielerploeg Giant-Alpecin. Daarnaast bepaalden de wetenschappers hoe je het beste een tijdrit rijdt. De coureurs ...
Op de schilderijen en tekeningen van Jheronimus Bosch staan de meest opzienbarende schepseltjes. Dankzij de nieuwste technieken kun je zelfs onder de bovenste verflaag kijken: om daar een net zo fascinerende, verborgen wereld te ontdekken. Kennislink ging op bezoek bij de nieuwe tentoonstellin...
Huizen aardbevingsbestendig maken door een ballon met speciale vulling te plaatsen in de muren. Of door een constructieve dakgoot rondom de woning aan te leggen. Ingenieurs- en adviesbureau bedenken inventieve oplossingen om bestaande woningen in Groningen zo te verstevigen dat ze niet instort...
De redactie van Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen binnen. Nu vroeg een anonieme lezer zich af hoe een olieveld wordt afgesloten en of dit überhaupt nodig is. Hoogleraar Jan Dirk Jansen van Reservoir Systems and Control aan de TU Delft geeft antwoord.
De angst voor automatisering zit er goed in bij auteur Nicholas Carr. Zijn boek De Glazen Kooi staat vol met bang makende verhalen over hoe automatisering ons dommer maakt en gevaarlijk is. Overtuigend is het echter niet.
Bij het thema ‘grenzen’ van de Maand van de Filosofie denk je misschien aan geografische of persoonlijke grenzen. Techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek (Universiteit Twente) kijkt verder. Hij schreef een boek over de relatie tussen mens en technologie en de – morele- grenzen wa...
Prins Pieter-Christiaan van Vollenhoven zette er één op zijn neus tijdens Koningsdag, nadat Willem-Alexander ’m al eerder probeerde tijdens de opening van een internetconferentie vorige week: de Google Glass. Toch wil deze futuristische smartbril ondanks de vele publiciteit die met haar ...
Zwaai met je hand door de lucht om door een document te bladeren net zoals in de science-fiction film Minority Report. En zie met Google Glass info handsfree voor je. Kennislink kreeg een voorproefje van de techniek van de toekomst. “De apps en interfaces bepalen uiteindelijk of een plat...
Arts-onderzoekers Armand Girbes en Paul Elbers van het VU medisch centrum hebben ontdekt dat een patiënt die voor lange periode aan de beademing ligt tóch kan praten wanneer een elektronisch apparaatje, de electrolarynx, op zijn hals wordt geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de patiënt weer verbaa...
Als het om de introductie van nieuwe technologieën gaat wordt de burger steeds vaker om zijn of haar mening gevraagd. Toch kennen dergelijke inspraaktrajecten nog de nodige hobbels, laat het proefschrift van Lotte Krabbenborg zien, dat zich richtte op nanotechnologie.
Het woord 3D-printer ligt steeds vaker op onze lippen. En geen wonder, want 3D-printen wordt steeds populairder. Maar wat houdt de techniek nou precies in? En – misschien nog wel belangrijker – wat zijn mogelijke effecten ervan voor de maatschappij?
De vrouw in het rijtje beroemde uitvinders ontwikkelde haar apparaat in eerste instantie om seksegenoten een handje te helpen. Maar vooral hotels en medische instellingen zagen het nut van de snelle en kokendheet wassende afwasmachine. Kennislink sprak mevrouw Cochrane over haar moeizame weg n...
Een team van wiskundigen van het Centraal Planbureau, de universiteit van Tilburg en de TU Delft heeft, samen met het bedrijf Deltares de Franz Edelman-prijs gewonnen. Dit is een prijs voor operational research, een tak van wiskunde die in het bedrijfsleven veel toepassingen heeft. De prijs we...
Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap achter een gebeurtenis in de maatschappij of uit ons dagelijks leven. Deze week: promovenda Shannon Spruit over de manier waarop...
Kinderen van nu zijn continu afgeleid door sms’jes, tweets en Facebook. En dat, zo is de angst, leidt tot een slap concentratievermogen en slechte prestaties. Nieuw onderzoek bestrijdt echter die conclusie: kinderen van nu kunnen evenzogoed concentreren als kinderen van vroeger.