Eerste hulp bij examenstress
Volgende week starten de eindexamens. Een beetje stress is gezond, maar te veel kan je ook behoorlijk tegenwerken. NEMO Kennislink geeft zes tips om te dealen met examenstress.
Volgende week starten de eindexamens. Een beetje stress is gezond, maar te veel kan je ook behoorlijk tegenwerken. NEMO Kennislink geeft zes tips om te dealen met examenstress.
Hoe zit het met onze jongeren, die opgroeien in een leefwereld die continu wordt bedreigd? We spreken erover met neurowetenschapper Karin Roelofs.
Operaties zorgen vaak voor angst, stress en pijn. Volgens onderzoekers van het Erasmus MC nemen deze klachten af onder invloed van muziek. Zij willen muziek als nieuwe behandeling in de gezondheidszorg.
Zat jij ook thuis te studeren of werken afgelopen jaar? Grote kans dat jij je hierdoor een stuk somberder voelde. Gek is dit niet, je bent namelijk niet de enige. Vooral veel studenten die op afstand studeren ervaren stress en angst, wat weer kan leiden tot depressieve klachten. Zou zoiets mak...
“Deze periode is overleven. Een drukke baan, kinderen thuis.” NEMO Kennislink organiseerde een rondetafelgesprek met dertigers en veertigers.
Er zit meer in het aloude gezegde ‘je kan er beter nog een nachtje over slapen’ dan je zou denken. Zo blijkt in ieder geval uit het onderzoek van neurowetenschapper Rick Wassing. Hij ontdekte dat emotionele stress na een goede nachtrust afneemt, maar dat in geval van een slaapstoor...
Piekeren is menselijk en kan zo nu en dan zelfs nuttig zijn, stelt psycholoog Bart Verkuil. “Piekeren is een strategie om met toekomstige problemen om te gaan, maar het kan uit de hand lopen.”
Onze hersenen bevatten een systeem dat lichaamseigen ‘marihuana’ maakt. Leidse onderzoekers proberen beter te begrijpen hoe dit systeem werkt.
Wat doet grotendeels geïsoleerd leven met je? NEMO Kennislink vroeg het onderzoeker, huisarts én ervaringsexpert Floris van den Berg.
Kinderen die in armoede opgroeien doen het slechter op school. Maar waarom? Neurowetenschappers wijzen naar de hersenontwikkeling.
Uit onderzoek van tv-programma De Monitor, blijkt dat de kantoortuin een negatief effect kan hebben op de gezondheid. Al eerder organiseerde NEMO Kennislink een avond over invloed van de werkplek op gezondheid.
Een verontreinigde leefomgeving kan schadelijk uitpakken voor de gezondheid van het wildleven. Groningse biologen laten zien hoe zware metalen in de bodem van het poolgebied tot stress leiden in jonge ganzen.
Stress in de kindertijd – bijvoorbeeld door verwaarlozing, mishandeling of ondervoeding – is een grote risicofactor voor onder meer obesitas en leer- en geheugenproblemen op latere leeftijd. Twee promovendi van de Universiteit van Amsterdam onderzochten in muizen hoe dit gebeurt.
Wie al moe is, heeft weinig zin om de hardloopschoenen aan te trekken. Maar juist dán moet je het toch doen, laat het promotieonderzoek van psycholoog Juriena de Vries van de Radboud Universiteit zien. Joggen helpt oververmoeide mensen die afstevenen op een burn-out.
Door rustig en gecontroleerd adem te halen, kan je weer rustig worden. Hoe dat werkt? Amerikaanse wetenschappers ontdekten een hersencircuit dat ademhaling direct koppelt aan gemoedstoestand.
Elke dag naar de sportschool om te ontsnappen aan de stress, of om je uiterlijk te verbeteren: dat geeft een goed gevoel. Maar sportief gedrag kan problematisch worden. Kan je verslaafd raken aan sporten?
Lichaam en geest gescheiden dingen? Nee hoor, die twee werken als één geheel. Gedachten en emoties kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan of in stand houden van lichamelijke klachten. Anderzijds kun je gedachten ook inzetten om lichamelijke klachten te laten afnemen. Deel 2 van een...
Lichaam en geest zijn totaal gescheiden van elkaar? Nee hoor, die twee werken als één geheel. Zo kan je met beweging van het lijf stress en andere mentale klachten onder handen nemen. Deel één van een tweeluik over de wisselwerking tussen psychologie en geneeskunde.
Mindfulness is hip onder jonge mensen met drukke sociale levens, maar het is niet slechts een hype, volgens psycholoog Rinske Gotink. Uit haar promotieonderzoek blijkt dat mindfulness de behandeling van psychische en lichamelijke kwalen kan ondersteunen.
Depressiviteit en stress hebben met elkaar te maken, maar het is geen simpel verband, vertelt Rick van der Doelen, die 6 mei promoveerde als moleculair levenswetenschapper aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. “Sommige mensen die een jeugdtrauma hebben opgelopen blijken later kwetsbaarder t...
Een kloddertje speeksel inleveren, dat is in de psychiatrie al dertig jaar de meest gangbare manier om stress te meten. Want in speeksel zit het stresshormoon cortisol. Toch blijkt deze stresstest nu minder betrouwbaar dan altijd werd aangenomen.
Dagelijks gepieker kan leiden tot chronische stress, of zelfs een burn-out. In laatste deel van het tweeluik over stress kan je lezen wat piekeren, of ‘de verkeerde kant op fantaseren’, met het brein kan doen.
In deel één van het tweeluik over stress kan je alles lezen over acute stress. Wat gebeurt er precies in het brein als deze de alarmbellen aan zet? En kan je je hersenen trainen om de stressreactie te temperen?
Niet alleen mensen met een burn-out hebben er last van. Ook voor baby’s en bejaarden is het dagelijkse kost: stress. Het wetenschappelijke onderzoek naar dit doorgaans oncomfortabele gevoel heeft de laatste jaren spannende wendingen genomen. Reden genoeg voor de Universiteit Leiden om het publ...
Alledaagse stress kan van alles beïnvloeden, van het geheugen tot het immuunsysteem. Bij extreme stresskippen of mensen die juist niet stressgevoelig zijn, blijkt het geheugen bijvoorbeeld minder goed te werken. De effecten van stress, in Labyrint.
De diagnose van psychische stoornissen is moeilijk. Artsen staan voor een zware taak, vooral wanneer de farmaceutische industrie zich ermee gaat bemoeien.
Iedereen is wel eens somber, maar wat bepaalt nou of je uiteindelijk belandt in een depressie? Onderzoekers van de Universiteit van Harvard ontdekten dat de gevoeligheid voor depressie terug te vinden is je DNA.
Topsporters moeten presteren onder hoge druk – maar dan nog weten ze niet altijd of ze met hun inzet zullen winnen. Om met die stress om te gaan grijpen de meeste sporters en atleten naar rituelen en bijgeloof: maar is dat wel ideale manier om te ontstressen?
Stijve rug, vervelende pijntjes overal? Oude wijsheid vertelt ons de werkdruk in de westerse samenleving ons op z’n minst gestrest maakt. Maar is het echt zo? Uit nieuw onafhankelijk onderzoek blijkt van wel: stress verkrampt inderdaad en veroorzaakt soms chronische pijn.
Langdurige psychoanalytische therapie, waarbij een psycholoog problemen en emoties uit je onderbewustzijn opvist en deze demonen bespreekbaar maakt, ligt al enige tijd onder vuur. Voorstanders beweren dat patiënten na de therapie zich bijna altijd beter voelen. Maar goedkopere standaardbehande...