Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Een beetje stress is heel gezond

De vloek van de farao en de geheimzinnige ziekte

Annemarie Maan voor Nemo Kennislink

Als vier kinderen een mummie van dichtbij zien, wordt een van hen kort daarna ziek. Is het de vloek van de farao, of is er iets anders aan de hand? Daar proberen de vier achter te komen in het stripboek ‘De scarabee en de geheimzinnige ziekte’. Een aantal ingewikkelde thema’s uit het stripboek diep ik nog verder uit in vlogs. Vandaag deel 5: stress.

Willemijn wil nog steeds de oorzaak weten achter de rode huiduitslag van Olivier en besluit haar zoektocht voort te zetten. Haar psycholoog verwijst haar door naar Frank. Hij doet onderzoek naar stress bij kinderen. Zou stress de oorzaak kunnen zijn?

Stripboek

In het stripboek en het lespakket De scarabee en de geheimzinnige ziekte
onderzoeken vier kinderen als echte wetenschappers hoe het kan dat enkelen van hen ziek worden, nadat ze een mummie van dichtbij hebben gezien. Tijdens hun zoektocht ontdekken ze dat de wetenschap ontzettend divers is. Zo ontmoeten ze onderzoekers binnen de archeologie, psychologie, virologie en datawetenschap, en daar komt heel veel bij kijken! Eigenlijk te veel om goed in stripvorm uit te leggen. Daarom besloot ik om een aantal ingewikkelde thema’s om te zetten in vlogs. In elke vlog kies ik één onderwerp uit het stripboek uit en ga ik op bezoek bij experts die hier alles over weten. Tijdens de vlogs bombardeer ik de experts met allerlei vragen, eigenlijk een beetje zoals in Het Klokhuis! Vandaag staat het onderwerp ‘stress’ centraal en ga ik opnieuw op bezoek bij psychologe Merel Molenaar.

KNAW / Eva Hilhorst via Creative Commons

Annemarie en Merel.

Annemarie Maan voor Nemo Kennislink

Stress

Ken je dat gevoel? Net voordat je een presentatie moet geven? Je hartslag gaat omhoog, je spieren spannen zich aan, je ademhaling versnelt en het zweet breekt je uit. De adrenaline schiet door je lichaam. Dit is dus stress. En daar is helemaal niets mis mee, tot het teveel wordt. Dan kan het voelen alsof je hoofd op ontploffen staat, of je voelt je zelfs misselijk. Stress kan voor iedereen anders voelen. In deze vlog leer je hier meer over en hoe ermee om te gaan.

Volgende maand is het alweer tijd voor de laatste vlog en ontdek ik, samen met Bob Dröge en Koos Meijering, alles over supercomputers. Kijk je mee?

En ben je benieuwd naar mijn vorige vlogs? Je ziet ze hieronder!

ReactiesReageer