De mens stamt niet af van de aap15 maart 2023De mens stamt niet af van de aapIn de serie 'Even over evolutie' gaat het over wijdverbreide misvattingen over de evolutie. Zo denken veel mensen dat wij afstammen van mensapen, zoals de chimpansee. Dat is echter niet waar.
‘Uitdrukkingen zijn alive-and-kicking’26 september 2021‘Uitdrukkingen zijn alive-and-kicking’Hoewel spreekwoorden een beetje op hun retour zijn, gebruiken we dagelijks volop uitdrukkingen. Dat is één van de bevindingen uit het publieksonderzoek van 2019.
Nature en Nurture29 maart 2017Nature en NurtureDNA speelt een belangrijke rol in wie we zijn en welke eigenschappen we hebben. DNA bepaalt ook in belangrijke mate onze gezondheid. Het wordt ec...
Emoties in kaart gebracht5 januari 2014Emoties in kaart gebrachtKoken van woede, branden van verlangen, of een leeg gevoel hebben. Volgens Finse onderzoekers zijn zulke belevingen van emoties niet cultureel bepaald of door de gesproken taal opgelegd, maar universe...
Pesten1 maart 2013PestenSchelden doet volgens het spreekwoord misschien geen pijn, maar kan wel verwoestende effecten hebben. Op jong én oud, want pesten komt niet alleen op het schoolplein voor maar ook op de werkvloer en i...
Prostitutie, economie en de prijs van pijpen22 maart 2010Seks als marktProstitutie heeft van alles te maken met seksuele moraal en maatschappelijke normen. Maar prostitutie is ook een markt – compleet met vraag en aanbod, prijsdiscriminatie en seizoensdrukte.
Taalverwerking anders bij autisme22 mei 2009Taalverwerking anders bij autismeDe verwerking van een zin die niet pas bij de stem van de spreker kost de hersenen van een autist meer moeite dan de hersenen van een gezonde proefpersoon.
De boot verbindt jou met de rest van de wereld3 juli 2024Uitgevonden voorwerpen: bootBoot was de aanjager van globalisering en zorgde, samen met de zeecontainer, voor één van de belangrijkste revoluties van de vorige eeuw. “Ik gaf een boost aan de wereldeconomie.”
'Astronomie is als een boswandeling'25 juni 2021Leverde Nobelprijswinnaar Reinhard Genzel hét bewijs voor het bestaan van zwarte gaten?Als het heelal een woud is, dan zag Nobelprijswinnaar Reinhard Genzel het grootste monster dat er woont: een kolossaal zwart gat. Hij observeerde het jarenlang en bewondert het nog steeds.
Songfestivalhit zorgt voor revival van Sranan17 mei 2021Songfestivalhit zorgt voor revival van SrananDe Nederlandse inzending van Jeangu Macrooy bevat een stukje Sranan. Taalwetenschapper Fresco Sam-Sin ziet een toenemende interesse in deze taal.
Faces of ScienceEen interdisciplinair team om urgente onderzoeksproblemen te tackelen19 december 2018Wat zou je doen met een miljoen?Met een miljoen zou ik een interdisciplinair sociaalwetenschappelijk team aanstellen dat zich gezamenlijk en gericht buigt over urgente onderzoeksproblemen.
Faces of ScienceDruk, druk, druk9 mei 2018Druk, druk, drukDe laatste loodjes wegen het zwaarst. Dat lijkt een cliché, maar wat is het waar als je promovendus bent. Hoe krijg je dat proefschrift op tijd af?
Faces of ScienceTransferperikelen28 augustus 2017TransferperikelenHet voetbalseizoen staat weer in het teken van de transfermarkt. Zelf hoop ik op de transfer van een trainer: Louis van Gaal, vanwege zijn prachtige versprekingen.
Faces of ScienceEen naderend einde en een nieuw begin7 oktober 2015Een naderend einde en een nieuw beginJe hebt wellicht gemerkt dat ik de afgelopen tijd wat minder actief was met bloggen hier op de website van Faces of Science.
'Zonder uitdrukkingen wordt taal al snel saai'4 oktober 2019Interview over publieksonderzoek naar spreekwoorden en gezegdesHoeveel uitdrukkingen kennen Nederlanders? Dit willen wetenschappers beantwoorden met het publieksonderzoek van Weekend van de Wetenschap.
Goede voornemens wel degelijk effectief7 januari 2013Goede voornemens wel degelijk effectiefOok goede voornemens voor 2013 gemaakt? Onderteken ze of vertel je vrienden en familie er uitgebreid over. Hoe meer je je verplicht voelt of ermee geconfronteerd kunt worden, hoe groter de kans dat...