Verandert ingrijpen in embryo-DNA de samenleving?22 februari 2024Verandert ingrijpen in embryo-DNA de samenleving?Erfelijke ziekten uit ons DNA knippen, moeten we dat wel doen? Ook als dat betekent dat er door sociale druk geen keuzevrijheid meer is?
'Leer je nieuwe taal door verhaaltjes te maken'4 juli 2023Spoedcursus Toeristentaal deel 1: Je bent (echt) nooit te oud om te lerenSnel even de taal van je vakantieland leren is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je wat ouder bent. Of toch niet?
Faces of ScienceWie sociaal wil zijn, moet slim zijn8 juli 2014Waarom hebben mensen zulke grote hersenen?Mensen hebben verhoudingsgewijs een groot brein. Een vraag die onderzoekers bezighoudt, is hoe het kan dat wij in de loop van ons evolutionaire verleden zulke omvangrijke hersenen hebben ontwikkeld...
Een aai op afstand10 maart 2017Een aai op afstandEen armband waarmee je je geliefde op afstand kunt laten voelen dat je aan hem of haar denkt. Dit product komt mede voort uit het promotie-onderzoek van Gijs Huisman aan de universiteit Twente. Hij...
Kantoorgeheimen12 september 2014Hoe overleef je de bedrijfsjungle?De zomervakantie is weer voorbij en de meesten van ons zijn inmiddels alweer lekker uitgerust aan het werk. Maar als je je onvoldoende gezien of gewaardeerd voelt op je werk, of je in een heuse sla...
Een kaartenboek vol geschiedenis20 juni 2019Recensie ‘De geschiedenis van Nederland in 100 kaarten’Voor liefhebbers van historische cartografie is er een nieuwe 'must have' uitgekomen: de Nederlandse geschiedenis in honderd kaarten.
Nette dames vechten voor kiesrecht20 maart 2019100 jaar vrouwenkiesrecht: een pragmatische keuzeDe politiek was geen plek voor vrouwen, zo was de consensus tot het einde van de negentiende eeuw. Hoe kregen de vrouwen dan toch hun stemrecht in 1919?
Talenwissel als fitness voor je brein7 februari 2019Talenwissel als fitness voor je breinNiet het kennen van meer talen, maar het frequent wisselen daartussen kan het brein van ouderen scherp houden. Dat blijkt uit onderzoek van Anna Pot van de Rijksuniversiteit Groningen.
Steden groeien, maar sterven ze ook?2 juli 2018Geoffrey West onderzoekt in ‘Schaal’ in hoeverre steden en bedrijven zich gedragen als levende wezensEen groeiende stad kan met relatief minder infrastructuur toe, net zoals een olifant naar verhouding minder energie nodig heeft dan een muis. En de sterftecurves van beurgenoteerde bedrijven lijken...
Marx' eigen exemplaar van Das Kapital gedigitaliseerd14 september 2017Aantekeningen van Marx nu door iedereen in te zienOp 14 september 1867, exact 150 jaar geleden, verscheen het eerste deel van Het Kapitaal van Karl Marx. Een uniek exemplaar van de eerste druk, waarin Marx zelf correcties en aantekeningen in de kantl...
Lessen uit de digitale spreekkamer van de medische psychologie9 februari 2022Lessen uit de digitale spreekkamer van de medische psychologieMedisch psychologen werkten het afgelopen jaar noodgedwongen op afstand. Hoe hebben ze dat ervaren? Een rondetafelgesprek op de afdeling Medische Psychologie van het Rijnstate Ziekenhuis.
IngeZoomd: 'Goed, nou, doei hè!'17 augustus 2021IngeZoomd: 'Goed, nou, doei hè!'Heb je je eindelijk door die lange online meeting heengeworsteld, rest je nog die ongemakkelijke afsluiting. Waarom is dat toch steeds zo vreemd? Kan dat niet beter?
Veerkrachtig zijn doe je niet in je eentje9 juni 2021Veerkrachtig zijn doe je niet in je eentje'Veerkracht' is een woord dat vaak viel in de coronacrisis. Hoe vergroot je die? Wie veerkracht ziet als iets individueels, zal in ieder geval niet ver komen.
Andere mensen krijgen corona, ik niet14 mei 2021Andere mensen krijgen corona, ik nietDe ziekenhuizen liggen nog steeds vol, maar wij gedragen ons steeds zorgelozer. Hoe valt dat met elkaar te rijmen? Een sociaal psycholoog verklaart.
‘Het is een slecht jaar om onze leeftijd te hebben’11 februari 2021‘Het is een slecht jaar om onze leeftijd te hebben’Deze week verscheen het rapport 'Mentaal welbevinden van de jeugd: lessen uit de coronacrisis'. In 2021 spraken wij met zes studenten over de impact van de pandemie op hun dagelijkse leven.
'Het Outbreak Management Team heeft meer en andere expertise nodig'28 april 2020Interview met medisch historicus Rina Knoeff over de noodzaak van een coronadenktankNEMO Kennislink sprak met medisch historicus Rina Knoeff over de noodzaak van een coronadenktank.
Faces of ScienceHet beladen verhaal achter jouw vakantievlucht9 mei 2022Waarom bagage-afhandelaars op Schiphol stakenEén van de drukste dagen van het jaar en de bagage-afhandelaars van KLM voeren actie. Historicus Rosa Kösters duikt in de achtergrond van dit geschil.
Faces of ScienceHomo universalis 2.024 april 2015Echte meesterwerken kun je alleen maken als je je kunt concentreren.Bestaat die briljante homo universalis eigenlijk nog wel anno 2015, of is het een mythe?