Een verschil van dag en nacht
Het is maandagochtend 7 uur en je wekker gaat af. Ben jij als ochtendmens dan allang wakker en sta je energiek en opgewekt op? Of ben je een avondmens en druk je liever nog een paar keer op de snooze-knop?
Het is maandagochtend 7 uur en je wekker gaat af. Ben jij als ochtendmens dan allang wakker en sta je energiek en opgewekt op? Of ben je een avondmens en druk je liever nog een paar keer op de snooze-knop?
Veel mensen houden bij hoe ‘goed’ ze slapen met hun telefoon of smartwatch. Maar volgens slaaponderzoeker Sebastiaan Overeem kunnen apps dat helemaal niet.
Er zit meer in het aloude gezegde ‘je kan er beter nog een nachtje over slapen’ dan je zou denken. Zo blijkt in ieder geval uit het onderzoek van neurowetenschapper Rick Wassing. Hij ontdekte dat emotionele stress na een goede nachtrust afneemt, maar dat in geval van een slaapstoor...
Een verstoord slaapritme lijkt misschien niet zo’n groot probleem, maar de stress die dit veroorzaakt, kan leiden tot een vergrote kans op hart- en vaatziekten.
Wat gebeurt er in onze hersenen als we slapen? En wat kan er misgaan? Klinisch neuroloog Guy Leschziner schreef een prachtig boek over de fascinerende slaapstoornissen van 14 patiënten in zijn slaapkliniek.
Even bijslapen in het weekend na wat korte nachten? Fout. Dat kan niet, toont Amerikaans onderzoek. De verstoorde stofwisseling die slaapgebrek veroorzaakt, is met een paar extra weekenduren niet ongedaan te maken.
Voor het slapen gaan een podcast met een taalles aanzetten en de volgende dag wakker worden met een nieuwe taal in je hoofd. Diverse media meldden dat Zwitserse onderzoekers ontdekt hebben hoe je dat kunt bereiken. Het nieuws blijkt echter te mooi om waar te zijn.
Rustig heen en weer gewiegd worden verbetert de slaap en het geheugen. Schommelen stimuleert de langzame hersengolven tijdens het slapen, blijkt uit studies van Zwitserse onderzoekers.
Vandaag is het de Internationale Dag van de Slaap. Meer aandacht voor slaap is geen overbodige luxe: tien procent van de bevolking leidt aan slapeloosheid.
Blauw licht uit beeldschermen van tablets en smartphones is slecht voor het vatten van de slaap. Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut.
“Slapen doe ik wel als ik dood ben”, zeggen mensen weleens. Als je daarnaar leeft, ga je inderdaad eerder dood, schrijft neurowetenschapper Matthew Walker in Slaap. Zijn boek is het informatiefste en volledigste boek over slapen en dromen tot nu toe.
Een armband die nauwkeurig registreert hoe goed je slaapt. Daaraan werkt de kersverse slaapprof Sebastiaan Overeem van de TU Eindhoven. Een interview over hoe je slechte nachtrust onderzoekt en wat we hebben aan de huidige gadgets, apps en andere hulpmiddelen.
Bij binnenkomst in het slaaplab hangen er geen jassen aan de kapstok, maar mutsjes om hersenactiviteit mee te meten. Hier verdiepen onderzoekers van de UvA zich in de rol van slaap in cognitieve processen, zoals het leren en onthouden van Deense woorden.
Waar komen nachtmerries vandaan? Britse klinisch psychologen ontdekten dat hoe lang je slaapt en of je veel zorgen hebt samenhangt met het krijgen van nachtmerries.
Mensen die gestoord worden in hun diepe slaap hebben de volgende ochtend gemiddeld tien procent meer van het eiwit amyloïd bèta in hun hersenen dan mensen die de hele nacht lekker doorslapen. Langdurig slecht slapen verhoogt wellicht het risico op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.
Zelfs kinderen die nog in de luiers zitten spelen tegenwoordig met tablets. Leuk al dat scrollen en swipen, maar peuters die met touchscreens in de weer zijn krijgen wel minder slaap, zagen Britse psychologen.
Hoe weet een beer wanneer het tijd is om te ontwaken uit een winterslaap, vroeg een van onze lezers zich af. Doordat zijn interne klok een seintje geeft dat het lente is, antwoordt bioloog Roelof Hut van de Rijksuniversiteit Groningen.
“I hear the secrets that you keep – when you’re talking in your sleep”, zingen The Romantics in hun hit Talking in your sleep. Is dat waar? Onthul je in je slaap onbewust je diepste geheimen? Wat weten we over praten in onze slaap?
Dankzij een soort slaaptoestand kunnen sommige bacteriën een antibioticakuur overleven. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen weten nu hoe deze slaaptoestand wordt opgewekt.
Eenjarige kinderen blijken baat te hebben bij een dutje tijdens het leren van taal, terwijl kinderen van tweeënhalf juist beter leren als ze wakker blijven. Psychologe Rebecca Gómez doet onderzoek naar de invloed van slaap op het leren van taal.
Koffieleuten opgelet: het is lastig te vermijden dat je dagelijks hunkert naar een lekker kopje koffie. Het zit namelijk voor een deel in je genen. Uit een groot internationaal onderzoek onder Europese en Afro-Amerikaanse koffiedrinkers blijkt dat genetische variaties onze koffiebehoefte beïnv...
Als school later begint gaan jongeren niet per se later naar bed, maar krijgen ze meer slaap, concluderen Amerikaanse onderzoekers. Al eerder schreef NEMO Kennislink over tieners en hun slaapbehoefte.
Een te korte of verstoorde nachtrust resulteert in een slechter afgestelde stofwisseling en minder controle over de drang om te gaan eten. Volgens Duitse onderzoekers is er nu genoeg bewijs: obesitas en diabetes type II kun je mogelijk voorkómen en misschien zelfs behandeldelen door mensen aan...
Vroeg naar bed? Dat kan je maar beter wel doen. Vooral met het oog op de toekomst. Een onregelmatige of te korte nachtrust tijdens de vroege jeugd resulteert bij zevenjarige kinderen namelijk al in een cognitieve achterstand. Dit alles blijkt uit een robuust onderzoek waarin Britse onderzoeker...
We hebben het vaak druk-druk-druk in onze maatschappij en dan is het niet altijd even makkelijk om én genoeg te slapen én genoeg te werken. Tegelijkertijd bevordert voldoende slaap nou juist wel weer onze concentratie. Kortom, wat te doen als je zit te knikkebollen, maar nog wel een dringende ...
Bewustzijn is maar een gek ding. Soms beseffen we ons dat we bestaan, dat alle ervaringen die we beleven allemaal bij die ene persoon horen: jijzelf. Maar soms is ons bewustzijn er even tussenuit. Als we slapen bijvoorbeeld. Nieuw onderzoek werpt licht tussen de overgang tussen die twee toesta...
Dat mensen die te lang wakker zijn vermoeid raken, langzaam reageren en sneller geïrriteerd zijn, wisten we al. Maar dat deze symptomen worden veroorzaakt door overactieve hersencellen, is nu voor het eerst bij mensen aangetoond. Deze ontdekking biedt een frisse kijk op het nut van slaap.
Slapen lijkt zo’n vredige bezigheid. In dromenland mag je vergeten vrienden weer eens spreken of van dak tot dak zweven. Maar tijdens deze droomfase, die de remslaap heet, knallen onze ogen wild van links naar rechts. ‘Kijken’ deze ogen rond in de droom of zegt de oogbeweging helem...
Het blijft verleidelijk: nog even die late film afkijken ook al gaat de wekker weer vroeg volgende morgen. Toch kunnen pubers beter zorgen dat ze genoeg slaap krijgen. Bij pubermuizen verstoort een slaaptekort namelijk de balans tussen de aanmaak en afbraak van hersenverbindingen, ontdekten w...
Een kwart van de Nederlanders voelt zich regelmatig slaperig. Gevaarlijk, want slaperige mensen lopen een groter risico om betrokken te raken bij een ongeval. Op tijd naar bed dus. Maar dat is helaas geen oplossing voor patiënten met een slaapstoornis.