Strandt Schiphol in zee opnieuw?
Van minister Van Nieuwenhuizen mag Schiphol groeien, maar de luchthaven barst nu al uit zijn voegen. Op de Noordzee is er meer ruimte. Is Schiphol in zee een hardnekkige toekomstdroom, of een haalbaar plan?
Van minister Van Nieuwenhuizen mag Schiphol groeien, maar de luchthaven barst nu al uit zijn voegen. Op de Noordzee is er meer ruimte. Is Schiphol in zee een hardnekkige toekomstdroom, of een haalbaar plan?
Schiphol barst van de geavanceerde techniek in vliegtuigen en beveiliging, maar de distributie van bagagekarren werkt nog opvallend analoog. Personeel moet zelf nagaan of er voldoende karretjes aanwezig zijn daar waar reizigers ze nodig hebben. Een nieuw systeem brengt hier verandering in.
Maandag 31 juli was het topdrukte op Schiphol. Een recordaantal van ruim 230.000 reizigers vloog in en uit via de luchthaven. NEMO Kennislink bezocht Schiphol na een andere drukke periode, de meivakantie. En sprak over lopende projecten om piekmomenten zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.
Op 19 september 1916 landden de eerste drie militaire vliegtuigen op Schiphol. Binnen vijftig jaar groeide het kleine vliegkamp in de zompige polder uit tot luchthaven voor de jet set, om vervolgens de massatoerist te bedienen. Hoe was dat mogelijk?
De Universiteit Twente (UT) ontwikkelt samen met zes andere Europese partners een gidsrobot voor KLM-passagiers op Schiphol. Na ruim twee jaar van bouwen en programmaren start vanaf maandag 30 november de eerste test met deze Spencer robot op de luchthaven. De robot helpt KLM om overstappende ...
Het lijkt zo vanzelfsprekend als je met het vliegtuig op vakantie gaat: je levert bij de incheckbalie je bagage in en op de plaats van bestemming komen je koffers weer tevoorschijn op de bagageband. Echter, tussen incheckbalie en vakantiebestemming maakt je bagage een complexe reis.
Amerikaanse wetenschappers ontwierpen een computerprogramma dat uitrekent hoe iemand er onder zijn of haar kleding uitziet. Het model toont het geslacht, lengte en gewicht, de omvang van de heupen en van de borst. Hiervoor heeft het programma niets anders nodig dan digitale afbeeldingen en vid...
Niet het aantal vliegtuigen en het aantal decibel, maar juist het overlastbeleid veroorzaken geluidshinder. Dat concludeert sociale wetenschapper Christian Bröer in zijn proefschrift Beleid vormt overlast. Hoe beleidsdiscoursen de beleving van geluid bepalen. Dinsdag 19 december promoveert hi...
Aan- en uitvliegroutes op Schiphol zijn in de loop van de tijd ontstaan. Een nieuw systeem is waarschijnlijk effectiever, efficiënter en eenvoudiger voor piloten en de verkeersleiding. In dit artikel worden verschillende bronnen geraadpleegd om tot een conclusie te komen die aangeeft of een ni...