De aarde heeft straks een rookmelder in de ruimte15 mei 2020De aarde heeft straks een rookmelder in de ruimteSatellieten hebben een steeds scherper oog voor broeikasgassen en vervuilende stoffen in de atmosfeer. Komt er straks een milieuflitspaal in de ruimte?
Atheense Akropolis is geen symbool van de democratie13 juli 2023Deel 4 in serie Hardnekkige mythesAls je het over democratie hebt, kan je bijna niet om de Atheense Akropolis heen. Maar in de oudheid was deze tempel helemaal niet de zetel van de democratie.
Faces of ScienceWegens persoonlijke omstandigheden… Even een heel ander leven11 augustus 2015Wegens persoonlijke omstandigheden… Even een heel ander levenIk kreeg ze vooral van anderen, de berichten dat er “wegens persoonlijke omstandigheden” even minder tijd was. Nu stuur ik ze zelf.
Faces of SciencePromoveren: de marathon24 juli 2015Promoveren: de marathonPromoveren is goed te vergelijken met het lopen van een marathon. In deze blog pas ik tips uit de hardloopsport toe om aan te geven hoe je de promotie het meest effectief kunt ‘uitlopen’.
'Tachtig procent van wat je in het lab doet, werkt niet'25 oktober 2018Interview met IGEM-deelnemers Marjolein ten Dam en Khadija Ahmiane van team Utrecht.Kun je een bacterie zo aanpassen dat hij precies dàt gaat doen wat jij van hem wilt? Die vraag is dit jaar inzet van het IGEM-competitie. We spraken team Utrecht.
'Wie gezond leeft, stigmatiseert mensen die dat niet doen'10 augustus 2018Interview met sociaal psycholoog Susanne TäuberEen gezonde leefstijl is een morele norm geworden, volgens sociaal psycholoog Susanne Täuber. Ze ontdekte dat ‘goede’ mensen die aan de norm voldoen, de rokers en dikkerds buitensluiten. Oneerlijk ...
‘We hebben onze levensverwachting grotendeels zelf in de hand’1 mei 2018Interview met Eline Slagboom, verouderingsonderzoeker aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)Deze week publiceren Nederlandse wetenschappers dat het gemiddeld zes jaar scheelt of je rookt, te zwaar bent, een te hoge bloeddruk hebt of niet. Gelukkig kan je daar op latere leeftijd nog iets aan ...
Liefdesverhaal tussen de apen8 januari 2018Recensie van JaneMomenteel draait Jane in de bioscoop. Een film met verloren gewaand filmmateriaal over de begintijd van de wereldberoemde primatoloog Jane Goodall in Tanzania. Naast het bekende verhaal is het voor...
Waarom steken we vuurwerk af met Oud en Nieuw?29 december 2017Waarom steken we vuurwerk af met Oud en Nieuw?Er gaan steeds meer stemmen op voor een landelijk verbod op vuurwerk. NEMO Kennislink schreef al eerder over de herkomst van deze traditie.
Afstappen van rokersidentiteit maakt stoppen makkelijker17 november 2017Afstappen van rokersidentiteit maakt stoppen makkelijkerStoppen met roken is moeilijk als sigaretten een deel zijn van wie jij bent. Het afstappen van een identiteit als roker is belangrijk om niet terug te vallen in rookgedrag, ontdekte gezondheidspsychol...
Overgewicht heeft weinig van doen met wilskracht22 juni 2023Deel 1 in serie Hardnekkige mythesEr bestaat een hardnekkig misverstand dat mensen met obesitas geen discipline kennen. Maar je hebt veel minder controle over je lichaamsgewicht dan je denkt.
Het Dikke Alfabetboek gaat (veel) verder dan het ABC24 juni 2021Recensie Het Dikke Alfabetboek – Frank LandsbergenHet alfabet: wat valt daar nou over te vertellen? Nou, heel wat, zo laat taalkundige en illustrator Frank Landsbergen zien in Het Dikke Alfabetboek.
Seniorentechnologie: 'Iedereen kan wat bedenken, het is het Wilde Westen'12 maart 2021Technologie voor ouderen ligt voor de hand, de acceptatie ervan nietVan elektronische huiskat tot robotrollator: technologie kan de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren. Toch eindigen de meeste hulpmiddelen op de plank.
Reuzenster Betelgeuse hult zichzelf in nevelen21 augustus 2020Reuzenster Betelgeuse hult zichzelf in nevelenDit jaar verloor Betelgeuse plots tweederde van zijn helderheid. Sommigen dachten dat hij op het punt stond te exploderen. Wetenschappers concluderen nu dat de reuzenster een rookgordijn optrok.
Australië staat in brand10 januari 2020Oorzaken en gevolgen van de bosbranden in AustraliëDe bosbranden in Australië zijn hoogstwaarschijnlijk deels te wijten aan de opwarming van het klimaat. Vervelend, want het vuur zet zelf de thermostaat ook nog eens een tandje hoger…
Faces of ScienceOmringd door Australische bosbranden9 januari 2020De zichtbare gevolgen van klimaatveranderingTijdens mijn promotieproject werk ik tijdelijk aan de Macquarie University in Sydney. Daardoor maak ik de bosbranden die het land teisteren van dichtbij mee.
Faces of ScienceAlarm!6 juni 2017Alarm!‘Whiieeeooee! Whhiieeeooee! Whiieeeooee! U dient het gebouw te verlaten via de dichtstbijzijnde nooduitgang. Maak geen gebruik van de liften.” Eens in de zoveel tijd is het raak. Dan gaat het alarm af...
Faces of ScienceRockgitarist? Waarschijnlijk een witte man17 mei 2016Rockgitarist? Waarschijnlijk een witte manOver het algemeen denken we dat muziek mensen samenbrengt. Welke taal je ook spreekt, wat voor opleidingsniveau, huidskleur, gender, seksuele voorkeur je ook hebt: de ritmes en melodieën van muziek...