Puzzelen met landbouwgrond
Niet meer één gewas verbouwen op het land, maar het indelen in kleine vakjes en volstoppen met allerlei verschillende groenten en kruiden. Wetenschappers en bedrijven proberen pixelteelt mogelijk te maken.
Niet meer één gewas verbouwen op het land, maar het indelen in kleine vakjes en volstoppen met allerlei verschillende groenten en kruiden. Wetenschappers en bedrijven proberen pixelteelt mogelijk te maken.
De exoskeletbouwers van Project March laten een verlamd persoon weer stappen maken. NEMO Kennislink wilde weten hoe moeilijk lopen kan zijn en ging op bezoek bij de Delftse wetenschappers.
Nu nog besturen we robots vooral via schermpjes, maar doen we dat straks misschien met ons lichaam? Dat denkt de kersverse hoogleraar David Abbink van de TU Delft. Een interview over hoe samenwerking tussen robots en mensen steeds belangrijker wordt.
Een robot in de klas biedt voordelen bij het leren van een tweede taal. Zo kunnen kinderen extra oefenen in een taal naar keuze en op hun eigen niveau. Maar voorlopig is deze taak voor de robot nog te complex. Dit concludeert Rianne van den Berghe van de Universiteit Utrecht.
Robots en mensen moeten samenwerken, is het devies van futuroloog Marcel Bullinga. In zijn nieuwste boek zet hij uiteen hoe we rijker en onafhankelijker worden als we robots slim gebruiken.
Een robot die een drankje haalt en vuilnis buitenzet. Klinkt aanlokkelijk? Studenten van de TU Eindhoven doen binnenkort mee aan een wedstrijd in Australië om dit mogelijk te maken.
Enzymen, nanodeeltjes, waterstofperoxide en een magneet; dat zijn de ingrediënten van een nieuwe antibacteriële nanorobot. Hij rekent af met zogeheten biofilm: hardnekkige slijmlagen vol bacteriën die zich vormen op een nieuwe hartklep, op de keukentafel of op je tanden.
Dankzij een telecommunicatierobot ging de ernstig zieke Natan (14) op 4 maart 2019 het veld op tijdens de voetbalwedstrijd PSV-PEC Zwolle. Via de robot zag en hoorde hij wat er om hem heen gebeurde.
Een rollator tjokvol technische snufjes, waardoor iemand met Parkinson beter kan lopen. Met deze uitvinding werd Maja Rudinac ingenieur van het jaar.
Trillende kunststof schijfjes die zich niet zelfstandig kunnen voortbewegen, kunnen wel samenklonteren tot een groter geheel dat zich kan verplaatsen. Geïnspireerd door het gedrag van groepjes cellen, presenteren Amerikaanse onderzoekers nu hun ‘deeltjesrobot’.
Met een robot en computermodellen ontdekten wetenschappers dat een prehistorische planteneter een verrassend modern loopje had.
Een nieuwe vorm van robotondersteuning die mensen na een beroerte opnieuw leert lopen moet het werk van therapeuten lichter maken.
Wetenschapsfilmfestival InScience stond afgelopen weekend in het teken van kunstmatige intelligentie. De kersverse hoogleraar Marcel van Gerven verkent hoe onderzoek naar kunstmatige en natuurlijke intelligentie elkaar kan inspireren en versterken.
Een robotbroek waardoor je langere afstanden aflegt. Onderzoekers van Harvard deden er een succesvolle test met militairen mee.
Rolstoelen overbodig maken. Dat is het uiteindelijke doel van twee robotpakken die studenten van de TU Delft en onderzoekers van de Universiteit Twente ontwikkelen.
Lowlands Science is inmiddels een vast onderdeel van Lowlands, het jaarlijkse muziekfestival in Biddinghuizen. Ook in 2018 waren er opmerkelijk veel onderzoekjes rondom taal, en daarom namen beide taalredacteuren van NEMO Kennislink een kijkje.
Woensdag 7 november begon in Nijmegen het wetenschapsfilmfestival InScience. Eerder schreef Kennislink over de documentaire More human than Human.
Kassen en velden staan nog vol met plukkers die groenten en fruit oogsten. Maar het duurt waarschijnlijk niet lang meer voordat robothanden het werk (deels) overnemen.
De robots komen eraan! Hoe gaan we met ze om en welke rol speelt kunstmatige intelligentie straks in ons leven? In het toegankelijke boek ‘Life 3.0’ schrijft hoogleraar natuurkunde Max Tegmark over de opkomst en het belang van kunstmatige intelligentie.
In sciencefiction komen ze al voor, robotjes die ons lichaam tot in de kleinste hoekjes verkennen, medicijnen afleveren en micro-operaties doen. Wetenschappers in Duitsland denken dat ze nu een stapje dichterbij zijn.
Ze maken huizen schoon, helpen in ziekenhuizen patiënten weer te lopen en werken steeds vaker samen met werknemers in fabrieken. Robots zijn in opkomst. In het boek ‘Hallo Robot’ lees je op een toegankelijke manier wat ze al wel en nog niet kunnen.
Op 1 november was de aftrap van Nederland Leest, thema ‘robotica’. Het geschenkboek bevat behalve negen verhalen van Isaac Asimov, een vervolgverhaal van Ronald Giphart en Asibot. Deze literaire robot werd ontwikkeld door de Universiteit van Antwerpen en het Meertens Instituut.
Een jas die je onzichtbaar maakt voor camera’s, kleding die kippenvel krijgt en robotroofdieren die gevaarlijke rupsen eten. NEMO Kennislink neemt een kijkje bij twee tentoonstellingen van de Dutch Design Week.
Wetenschappers van de Columbia universiteit in New York hebben een zachte kunstspier gemaakt die erg sterk is. Het materiaal kan meer dan duizend maal zijn eigen gewicht tillen en is licht en goedkoop. Ideaal voor toekomstige robotspieren en beweegbare protheses?
Zoals een levend wezen uit cellen bestaat, bestaat de robot van de toekomst uit een zwerm robotmodules. Maar zo’n swarmonoid zal nog veel flexibeler zijn, en beter in staat zichzelf te repareren dan een levend wezen. Dat is de ambitie van Europese onderzoekers.
Wat mogen we nu echt verwachten van de robots die om ons heen oprukken? Moeten we bang zijn dat ze onze banen gaan inpikken, of valt het allemaal nog wel mee? Wat kunnen robots wel en niet? In de tweede editie van NEMO Kennislink Live brengen drie wetenschappers nuance aan.
Laaggeschoolde werknemers worden het grote slachtoffer van de opkomst van robots, volgens recent wetenschappelijk onderzoek. Ze worden nu al uit de haven en sorteercentra verdrongen. Robert Inklaar (RUG) en Niek Stam (FNV) vrezen een tweedeling. Is een robottaks de oplossing?
Bestaat jouw baan nog over een paar jaar? Of heeft een robot je werk dan overgenomen? Wetenschappers publiceerden de afgelopen jaren meerdere studies hiernaar. NEMO Kennislink gaat na hoe ze dat deden en hoe betrouwbaar hun voorspellingen zijn.
In fabrieken werken robots en mensen steeds meer samen. Maar eenvoudig is dat niet, omdat een robot zich heel anders gedraagt. NEMO Kennislink neemt een kijkje bij een toekomstig opleidingscentrum, waar werknemers leren hoe ze met robots om moeten gaan.
De temperatuur van de zee meten, voorspellen waar een olievlek heen gaat of nagaan welke invloed geluid heeft op het leven onder water. Dat is allemaal mogelijk dankzij de planktonrobots van de universiteit van Californië.