Prehistorische planteneter had een modern loopje
Met een robot en computermodellen ontdekten wetenschappers dat een prehistorische planteneter een verrassend modern loopje had.
Met een robot en computermodellen ontdekten wetenschappers dat een prehistorische planteneter een verrassend modern loopje had.
Een nieuwe vorm van robotondersteuning die mensen na een beroerte opnieuw leert lopen moet het werk van therapeuten lichter maken.
Wetenschapsfilmfestival InScience stond afgelopen weekend in het teken van kunstmatige intelligentie. De kersverse hoogleraar Marcel van Gerven verkent hoe onderzoek naar kunstmatige en natuurlijke intelligentie elkaar kan inspireren en versterken.
Een robotbroek waardoor je langere afstanden aflegt. Onderzoekers van Harvard deden er een succesvolle test met militairen mee.
Lowlands Science is inmiddels een vast onderdeel van Lowlands, het jaarlijkse muziekfestival in Biddinghuizen. Dit keer waren er opmerkelijk veel onderzoekjes rondom taal, en daarom namen beide taalredacteuren van NEMO Kennislink een kijkje.
Rolstoelen overbodig maken. Dat is het uiteindelijke doel van twee robotpakken die studenten van de TU Delft en onderzoekers van de Universiteit Twente ontwikkelen. Woensdag demonstreren ze hun vondsten.
Woensdag 7 november begon in Nijmegen het wetenschapsfilmfestival InScience. Eerder schreef Kennislink over de documentaire More human than Human.
Kassen en velden staan nog vol met plukkers die groenten en fruit oogsten. Maar het duurt waarschijnlijk niet lang meer voordat robothanden het werk (deels) overnemen.
De robots komen eraan! Hoe gaan we met ze om en welke rol speelt kunstmatige intelligentie straks in ons leven? In het toegankelijke boek ‘Life 3.0’ schrijft hoogleraar natuurkunde Max Tegmark over de opkomst en het belang van kunstmatige intelligentie.
In sciencefiction komen ze al voor, robotjes die ons lichaam tot in de kleinste hoekjes verkennen, medicijnen afleveren en micro-operaties doen. Wetenschappers in Duitsland denken dat ze nu een stapje dichterbij zijn.
Ze maken huizen schoon, helpen in ziekenhuizen patiënten weer te lopen en werken steeds vaker samen met werknemers in fabrieken. Robots zijn in opkomst. In het boek ‘Hallo Robot’ lees je op een toegankelijke manier wat ze al wel en nog niet kunnen.
Op 1 november was de aftrap van Nederland Leest, thema ‘robotica’. Het geschenkboek bevat behalve negen verhalen van Isaac Asimov, een vervolgverhaal van Ronald Giphart en Asibot. Deze literaire robot werd ontwikkeld door de Universiteit van Antwerpen en het Meertens Instituut.
Een jas die je onzichtbaar maakt voor camera’s, kleding die kippenvel krijgt en robotroofdieren die gevaarlijke rupsen eten. NEMO Kennislink neemt een kijkje bij twee tentoonstellingen van de Dutch Design Week.
Wetenschappers van de Columbia universiteit in New York hebben een zachte kunstspier gemaakt die erg sterk is. Het materiaal kan meer dan duizend maal zijn eigen gewicht tillen en is licht en goedkoop. Ideaal voor toekomstige robotspieren en beweegbare protheses?
Zoals een levend wezen uit cellen bestaat, bestaat de robot van de toekomst uit een zwerm robotmodules. Maar zo’n swarmonoid zal nog veel flexibeler zijn, en beter in staat zichzelf te repareren dan een levend wezen. Dat is de ambitie van Europese onderzoekers.
Wat mogen we nu echt verwachten van de robots die om ons heen oprukken? Moeten we bang zijn dat ze onze banen gaan inpikken, of valt het allemaal nog wel mee? Wat kunnen robots wel en niet? In de tweede editie van NEMO Kennislink Live brengen drie wetenschappers nuance aan.
Laaggeschoolde werknemers worden het grote slachtoffer van de opkomst van robots, volgens recent wetenschappelijk onderzoek. Ze worden nu al uit de haven en sorteercentra verdrongen. Robert Inklaar (RUG) en Niek Stam (FNV) vrezen een tweedeling. Is een robottaks de oplossing?
Bestaat jouw baan nog over een paar jaar? Of heeft een robot je werk dan overgenomen? Wetenschappers publiceerden de afgelopen jaren meerdere studies hiernaar. NEMO Kennislink gaat na hoe ze dat deden en hoe betrouwbaar hun voorspellingen zijn.
In fabrieken werken robots en mensen steeds meer samen. Maar eenvoudig is dat niet, omdat een robot zich heel anders gedraagt. NEMO Kennislink neemt een kijkje bij een toekomstig opleidingscentrum, waar werknemers leren hoe ze met robots om moeten gaan.
De temperatuur van de zee meten, voorspellen waar een olievlek heen gaat of nagaan welke invloed geluid heeft op het leven onder water. Dat is allemaal mogelijk dankzij de planktonrobots van de universiteit van Californië.
Steeds vaker worden robotjournalisten ingezet om artikelen te schrijven, onder meer door het grote persbureau Associated Press. Het levert meestal onleesbare stukken op. Een blikken journalist kan een goede redacteur niet vervangen en dat moeten we ook niet willen. Het levert alleen maar meer ...
Ze stofzuigen huizen, wijzen de weg op vliegvelden en helpen chirurgen tijdens het opereren. De robots komen er niet aan, ze zijn er al. In een nieuwe serie artikelen duikt NEMO Kennislink in de wereld van de robotisering. Wat betekent dit voor mij? En voor jou? En voor ons allemaal? Stel je v...
Voor mensen is het veel te gevaarlijk in een kernreactor van Fukushima, daarom moeten robots het radioactieve afval opruimen. Maar ze falen steeds weer. Waarom zijn reddingsrobots nog niet klaar voor deze klus?
Je telefoon raadt je een goed restaurant in de buurt aan. Je auto stippelt de snelste route zonder files voor je uit. Het lijkt alsof je communiceert met computers, maar van echt onderling begrip is geen sprake. Neurowetenschapper Arjen Stolk legt uit hoe dat komt.
De Universiteit Twente (UT) ontwikkelt samen met zes andere Europese partners een gidsrobot voor KLM-passagiers op Schiphol. Na ruim twee jaar van bouwen en programmaren start vanaf maandag 30 november de eerste test met deze Spencer robot op de luchthaven. De robot helpt KLM om overstappende ...
De robots verlaten de fabriek en worden zichtbaar in de maatschappij en de robots waar iedereen het meeste mee te maken zal krijgen, zijn de zelfrijdende auto’s. De komst van de robot-auto zorgt ervoor dat we steeds meer over moeten laten aan een machine. Durven we dat en zijn robots wel...
Een robot die de romp van schepen schoonmaakt en een biologisch afbreekbare cocon die net geplante bomen beschermt. Dat zijn twee van de vijf finalisten van de Green Challenge, een internationale groene prijs.
Tijdens het wereldkampioenschap in China maakten voetbalrobots van over de hele wereld de afgelopen week uit wie de sterkste is. Tech United van de TU Eindhoven verdedigde de titel met dieptepasses en een geheim wapen. Ze kwamen ver maar verloren in de finale uiteindelijk van de snelle Chineze...
Sciencefictionfilms bieden zoveel meer dan alleen maar vermaak. In het voortreffelijke boek Robots, Aliens & Popcorn laat George van Hal de wetenschap zien achter films als The Terminator, Back to the Future en Her.
Door de inzet van machines neemt de productiviteit en welvaart toe, volgens recent onderzoek. Robots nemen dan misschien wel taken van sommige mensen over, maar in het geheel zorgen ze juist voor méér werk. Machines zijn dus eigenlijk banenmakers.