Faces of ScienceMeer representatieve vragenlijsten7 juli 2020Meer representatieve vragenlijstenWat kun je als onderzoeker doen om ervoor te zorgen dat je witte werkveld diverser wordt? Heel veel!
‘Creatieve vormen helpen gesprek op gang’21 juni 2023Sam Riedijk wil iedereen laten meepraten in De DNA DialogenIn de DNA Dialogen gaan we opnieuw in gesprek over het aanpassen van embryo-DNA. Projectleider Sam Riedijk wil een zo representatief mogelijk beeld vormen van alle verschillende meningen. Hoe pakt ze ...
Faces of ScienceOp uitwisseling!10 juli 2018Op uitwisseling!Veel studenten gaan op uitwisseling met een buitenlandse universiteit tijdens hun studie. Ik heb dat niet gedaan, en daar had ik daar eigenlijk best spijt van! Maar wat blijkt: je kan tijdens je PhD o...
Faces of ScienceLekker leren praten26 oktober 2017Lekker leren pratenHet lijkt zo’n gewoon woord: lekker. Maar wist je dat veel disciplines van de taalwetenschap terugkomen in het woordje ‘lekker’. Hierbij een korte inleiding aan de hand van dat ene woord.
Faces of ScienceKan een computer afbeeldingen van negentiende-eeuwse treinongelukken vinden?8 augustus 2017Kan een computer afbeeldingen van negentiende-eeuwse treinongelukken vinden?Bronnen zijn steeds vaker digitaal beschikbaar. Kun je hierdoor makkelijker afbeeldingen vinden met behulp van een computerprogramma?
Over smaak valt wel te twisten11 november 2005Over smaak valt wel te twistenMoleculair inzicht in de vijf smaken brengt smaakvervangers dichterbij. Hoe we de tong kunnen foppen ten behoeve van onze gezondheid.
Het Nederlands voert nog altijd de boventoon – behalve in de wetenschap27 september 2019Het Nederlands voert nog altijd de boventoon – behalve in de wetenschapDe Nederlandse taal staat er prima voor in Nederland, Vlaanderen en Suriname. Alleen in het hoger onderwijs en de wetenschap wordt ze bedreigd door het Engels.
Hoe schadelijk is de lange schoolvakantie?22 augustus 2019Over de ‘zomerdip’ en het belang van vakantieMenig docent herkent het: na de lange zomervakantie lijken leerlingen de geleerde stof te zijn vergeten. Moeten we iets doen tegen deze 'zomerdip'? Of moeten kinderen juist lekker vrij zijn tijdens hu...
Onbeperkt schransen op vakantie, wat doet dat met je?12 juli 2019Onbeperkt schransen op vakantie, wat doet dat met je?Als je er een gezond dieet op nahoudt, is het dan erg als je tijdens de vakantie de remmen losgooit? Nee, zeggen wetenschappers, een weekje stouwen kan geen kwaad. Maar juich niet te snel.
Isotopen 'missing link' voor oudheidkundig onderzoek?15 april 2019Debat over nieuwe onderzoekstechnieken tijdens Week van de KlassiekenDe kijk op migratie in de klassieke oudheid is de laatste jaren aan het veranderen. Mens en dier blijken mobieler dan we dachten, zo laten nieuwe onderzoekstechnieken zien. Maar waar de ene histori...
Even over evolutie: het is meer dan een theorie24 augustus 2023Even over evolutie: het is meer dan een theorieEr zijn mensen die de evolutietheorie beschouwen als niets meer dan een hypothese: een mogelijkheid vol onzekerheden te midden van andere potentiële verklaringen. Maar evolutie is niet louter een v...
Burgers maken beleid30 mei 2023Tips om inwoners mee te laten praten over klimaataanpakIn een burgerberaad praat een door loting gekozen groep inwoners mee over beleid. Hoe werkt deze democratische vernieuwing? Bestuurskundigen en politicologen geven tips.
‘Een goede afweging is gebaseerd op stemmen van alle betrokkenen’1 mei 2020Interview met filosoof Peter-Paul VerbeekNEMO Kennislink sprak met filosoof Peter-Paul Verbeek over de Franse wetenschapsfilosoof Bruno Latour, de stem van de paling en de corona-app.
'Dalende schoolprestaties niet bewezen door gedegen onderzoek'5 december 2019Interview met socioloog Thijs Bol over nieuw onderzoek naar schoolprestatiesScholieren zouden lagere cijfers halen en minder interesse in schoolvakken hebben. Socioloog Thijs Bol waarschuwt voor overhaaste conclusies.
Faces of ScienceDigitale kunstwerken: rage of ravage8 juni 2022Digitale kunstwerken: rage of ravageDe populariteit van digitale kunstwerken en virtuele musea neemt razendsnel toe. Maar wat moeten we met dit soort NFT’s? Is het een rage of ravage?
Faces of ScienceValkuilen binnen epidemiologisch onderzoek: deel II22 maart 2022Valkuilen binnen epidemiologisch onderzoek: deel IIHet vakgebied epidemiologie is door de coronapandemie steeds bekender geworden, maar er liggen verschillende valkuilen op de loer. Deel 2: betrouwbaarheid en validiteit.
Faces of ScienceDe revolutie van online vragenlijsten10 november 2021De revolutie van online vragenlijstenOnline onderzoek doen wordt steeds populairder onder wetenschappers, maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? En waarom zijn ze zo populair? Duik met me mee in de wereld van online vragenlijsten.<...
Faces of ScienceLessen over hiphop aan witte studenten7 juli 2020Lessen over hiphop aan witte studentenLesgeven over hiphop aan witte studenten, terwijl de muziek gemaakt wordt vanuit verschillende etniciteiten. Dat is behoorlijk ongemakkelijk, vindt Aafje de Roest.