Puzzelen met landbouwgrond23 november 2020Puzzelen met landbouwgrondNiet meer één gewas verbouwen op het land, maar het indelen in kleine vakjes en volstoppen met allerlei verschillende groenten en kruiden. Wetenschappers en bedrijven proberen pixelteelt mogelijk te m...
Faces of SciencePuzzelen op zeldzame tumoren6 januari 2020Puzzelen op zeldzame tumorenPromoveren is niet altijd gemakkelijk, toch heb ik er nooit een moment spijt van gehad. Het begon allemaal met Julia, een 12-jarig meisje met schildklierkanker.
‘We willen op een andere manier in gesprek met politici’27 juni 2023Sophie van Baalen wil DNA-discussie niet laten verzanden in een loopgravendebatDe resultaten van de DNA Dialogen zullen beleidsmakers informeren over de keuzes die er zijn rondom het ingrijpen in embryo-DNA.
Op zoek naar de stamboom van het leven27 juli 2022Op zoek naar de stamboom van het levenWetenschappers proberen al decennialang een stamboom van alle levende wezens op aarde te maken. Dit helpt hen bij het ontwikkelen van medicijnen en het aanpassen van gewassen.
Een prik tegen hiv25 maart 2022Een prik tegen hivHet hiv-virus muteert te snel voor een traditioneel vaccin. Tijdens de pandemie raakte de ontwikkeling van RNA-vaccins in een stroomversnelling. Kunnen deze vaccins wél beschermen tegen hiv?
Gerita: 'Via Facebook kom ik in contact met lotgenoten over de hele wereld'4 juni 2021Gerita: 'Via Facebook kom ik in contact met lotgenoten over de hele wereld'De dochter van Gerita Groenbos heeft een zeer zeldzame genetische afwijking. Ze is dankbaar voor het lotgenotencontact dat ze vindt in een besloten Facebook-groep.
Kunstmatige mini-cel krijgt extra DNA voor betere voortplanting29 maart 2021Nieuwe variant heeft celdeling beter onder controleVijf jaar geleden werd een kunstmatige 'bacterie' gepresenteerd als de meest minimale levensvorm. Nu is er een nieuwe variant die zich beter kan voortplanten.
Wat zit er in je schoen?19 februari 2021Wat zit er in je schoen?Je staat er waarschijnlijk nooit bij stil, maar jouw schoen bestaat uit ruim 5700 onderdelen. NEMO Kennislink duikt in het verhaal achter het maken van je schoen en vertelt wat er allemaal bij komt ki...
Hoe ruimtetelescoop SPICA het geheim van de aarde ontrafelt8 mei 2020Hoe ruimtetelescoop SPICA het geheim van de aarde ontrafeltVoor de wetenschap is het allerminst duidelijk hoe het universum zich ontwikkelde tot een plek waar de aarde en het leven kon ontstaan. Met ruimtetelescoop SPICA willen as...
Faces of SciencePuzzelen aan je onderzoeksmethode30 oktober 2018Puzzelen aan je onderzoeksmethodeDe ruim 50 Faces of Science hebben allemaal leuke en boeiende thema’s waar ze onderzoek naar doen. Maar hoe werkt dat eigenlijk, onderzoek doen?
De puzzelstukjes van een ecosysteem19 oktober 2018Wat is biodiversiteit en waarom is het zo belangrijk?Volgens een rapport van het IPBES gaat de biodiversiteit op aarde achteruit door invloed van de mens. Wat is biodiversiteit, en waarom zou een afname zo desastreus zijn?
‘Synthese is een grote puzzel’20 december 2016‘Synthese is een grote puzzel’In zo min mogelijk stappen moleculen uit de natuur namaken. Dat proberen natuurstofchemici te doen. Het is een lastig klusje, erkent de Amerikaanse natuurstofchemicus Sarah Reisman. Maar wel een er...
‘Modderkruipers’ leggen tientallen puzzelstukjes extra22 februari 2016Bioinformatici combineren talloze data slim en ontdekken wat anderen over het hoofd zienOf je ziek wordt van een virus, hangt voor een groot deel af van je immuunsysteem: hoe beter het werkt, hoe minder ziek je wordt. Maar wat is goed? En uit welke onderdelen bestaat het immuunsysteem...
Nieuw puzzelstukje gevonden in de oersoep4 april 2019Chemici vinden nieuwe route waarbij RNA en DNA ontstaan vanuit dezelfde bouwsteenDe zoektocht naar de oorsprong van leven heeft weer een nieuw puzzelstukje opgeleverd. Chemici hebben een route gevonden waarmee je uit hetzelfde molecuul zowel de onderdelen van Ons brein is een puzzel van 86 miljard stukjes16 mei 2023We weten steeds meer over delen van de hersenen, maar nog weinig over het geheelWe willen allemaal weten wie we zijn. En als het even kan zo precies mogelijk, van hersencel tot persoonlijkheid. Neurowetenschappers kijken steeds dieper in het brein, maar er zijn nog altijd veel vr...Faces of ScienceHistorische raadsels ontrafelen: samen puzzelen naar nieuwe ontdekkingen23 juni 2023Historische raadsels ontrafelen: samen puzzelen naar nieuwe ontdekkingenVeel mensen denken dat geschiedenis maar saai is, maar zonder een uitgebreid netwerk met wie je de nieuwste en coolste vondsten en ideeën deelt, kom je als historicus niet bijzonder ver.Reken je een breuk aan elliptisch biljart en halfedele kunstonyx9 oktober 2018Recensie van ‘Denkraam, puzzels voor breinbazen’Wiskundige en puzzelontwerper Jaap Klouwen publiceert zijn derde en - zegt hij zelf - laatste bundel 'Briljante breinbrekers'.
Ons brein is een puzzel van 86 miljard stukjes16 mei 2023We weten steeds meer over delen van de hersenen, maar nog weinig over het geheelWe willen allemaal weten wie we zijn. En als het even kan zo precies mogelijk, van hersencel tot persoonlijkheid. Neurowetenschappers kijken steeds dieper in het brein, maar er zijn nog altijd veel vr...
Faces of ScienceHistorische raadsels ontrafelen: samen puzzelen naar nieuwe ontdekkingen23 juni 2023Historische raadsels ontrafelen: samen puzzelen naar nieuwe ontdekkingenVeel mensen denken dat geschiedenis maar saai is, maar zonder een uitgebreid netwerk met wie je de nieuwste en coolste vondsten en ideeën deelt, kom je als historicus niet bijzonder ver.
Reken je een breuk aan elliptisch biljart en halfedele kunstonyx9 oktober 2018Recensie van ‘Denkraam, puzzels voor breinbazen’Wiskundige en puzzelontwerper Jaap Klouwen publiceert zijn derde en - zegt hij zelf - laatste bundel 'Briljante breinbrekers'.