Naar de content

Wat zit er in je schoen?

choufi (moblog), flickr.com, (CC BY-NC-ND 2.0)

Je staat er waarschijnlijk nooit bij stil, maar jouw schoen bestaat uit ruim 5700 onderdelen. Naast het leer of textiel, gaat het ook om lijm, metaal, coatings en kleurstoffen. NEMO Kennislink duikt in het verhaal achter het maken van je schoen en vertelt wat er allemaal bij komt kijken.

Elke dag loop je op je schoenen. Of het nu sneakers, sandalen of pumps zijn. Je wandelt met ze door de sneeuw, het zand en over de stoep. We gebruiken ze voortdurend, maar eigenlijk hebben we geen flauw idee waar ze van zijn gemaakt en uit hoeveel stukjes ze wel niet bestaan. Vaak weten we wel of ze van leer of nubuck zijn gemaakt, maar dat is slechts een onderdeel van het schoeisel. Want in één schoen zitten maar liefst meer dan 5700 onderdelen, zo liet Judith de Leeuw in haar documentaire ‘Mijn Schoen’ zien.

Denk alleen maar aan leer en textiel (voor de buitenkant en de voering), rubber en kurk (voor de zool), metaal (voor de ringetjes waar de veters doorheen gaan of voor een rits), en plastic (voor de neus van een schoen of het uiteinde van een veter). Om nog niet te spreken over lijm, coatings, en diverse kleurstoffen. Door het mengen en bewerken van verschillende soorten materialen, wordt het gewenste effect bereikt: het kunnen verkopen van een stevige, goed-passende, waterdichte, en modieuze schoen. Bovendien is er nog het gebruik van chemicaliën bij het maken van al deze onderdelen, de CO2-uitstoot en het waterverbruik bij de productie en natuurlijk het vervoer per vrachtwagen, boot of vliegtuig om alle onderdelen bij elkaar te brengen.

Kan dat duurzamer?

Als we duurzamere schoenen en ook kledingstukken willen maken, dan moeten we naar al deze onderdelen kijken. Het zijn als het ware allemaal puzzelstukjes, waarmee jouw schoen is opgebouwd. Één onderdeel groener produceren heeft weinig nut, want dat is slechts één puzzelstukje van een veel groter bouwwerk. NEMO Kennislink interviewde Pim Croes over een nieuwe aanpak waarbij bedrijven zelf een eerlijke prijs kunnen berekenen om hun kleding en schoenen duurzaam en zonder kinderarbeid te produceren. Daarnaast spraken we nog met vier experts die vertellen hoe jij jouw kledingkast kan vergroenen. Door bijvoorbeeld kleren van één vezel te kopen en kledingstukken te recyclen. Je leest er meer over in dit artikel.

Bronnen
  • Harmsen, P., & Bos, H. (2020). Textiles for circular fashion: Part 1: Fibre resources and recycling options. (Groene grondstoffen). Wageningen Food & Biobased Research. https://doi.org/10.18174/517183
  • Jia, F., Yin, S., Chen, L., Chen, X. (2020). The circular economy in the textile and apparel industry: A systematic literature review. Journal of Cleaner Production, Volume 259, 120728, doi:10.1016/j.jclepro.2020.120728.
ReactiesReageer