Faces of Science1 op de 3 jongeren heeft last van prestatiedruk26 juni 2023Opgroeien met prestatiedrukEen gevoel dat je moet voldoen aan verwachtingen en eisen. Wat zijn de effecten van prestatiedruk en stress op de mentale gezondheid van jongeren? En is prestatiedruk nieuw of van alle tijden?
De kracht van een cultuurclash7 april 2023Wat de klimaataanpak kan leren van de maanmissieTijdens de Koude Oorlog leidde een culturele strijd tot een opmerkelijke prestatie: mensen op de maan. Kunnen de huidige spanningen ook leiden tot een andere opmerkelijke prestatie: de energietransiti...
Een jaar uit het leven van activiste Greta Thunberg14 oktober 2020Recensie documentaire I am GretaIn het meeslepende _I am Greta_ volgen we de 15-jarige Greta Thunberg. We zien de tiener vanaf haar eerste schoolstaking uitgroeien tot bekende milieuactiviste.
Een eetlepel rijst voor je bloeddruk14 juli 2020Een eetlepel rijst voor je bloeddrukWetenschappers ontwikkelden genetisch gemodificeerde rijst die bloeddrukverlagers produceert. De rijst is een mogelijk alternatief voor bestaande medicatie, maar met minder bijwerkingen.
Student, spreek je moerstaal!17 februari 2020Student, spreek je moerstaal!Tegenwoordig is driekwart van de masteropleidingen in het Engels. Maar wat betekent de verengelsing van ons onderwijs voor de maatschappij?
'De ultieme uitdaging is om een alternatief te maken voor plastic dat net zo goed werkt'19 december 2019Interview met chemicus Ilja Voets over haar prijswinnende materialenonderzoekIlja Voets krijgt de KNCV Gouden Medaille 2019 voor haar onderzoek naar de opbouw van materialen.
Nederland in 2039: rijk en succesvol door aangepaste genen7 januari 2020Nederland in 2039: rijk en succesvol door aangepaste genenHet komende jaar vinden er door heel Nederland ‘DNA-dialogen’ plaats. Dat zijn dialogen die gaan over de vragen of we het DNA van embryo’s moeten...
Faces of ScienceStrijd tegen het water kunnen we niet staken12 oktober 2021Strijd tegen het water kunnen we niet stakenAdriaan Duiveman kreeg een prestigieuze essayprijs, maar dubt over de stelling van zijn winnende betoog. We moeten meer water in ons landschap en onze geschiedenis tolereren, maar wat nou als dat niet...
Faces of ScienceHoe je intuïtie je op het verkeerde been zet bij het selecteren van de beste voetballer29 september 2020Scouten, selecteren, en voorspellen in sport, deel 1Na een roerige tijd is het voetbalseizoen inmiddels weer in volle gang. De transfermarkt is echter nog niet gesloten. Wat kan er allemaal misgaan bij het scouten en selecteren van voetbalspelers? ...
Faces of ScienceWat Michael Jordan ons leert over talentherkenning3 juni 2020Wat Michael Jordan ons leert over talentherkenningMichael Jordan is volgens velen de beste basketballer ooit. In 13 jaar tijd werd hij met zijn team maar liefst zes keer kampioen. Wie had dat kunnen voorspellen?
Plastic: van wondermateriaal naar ellendige rotzooi26 juli 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenDestijds werd plastic onthaald als wondermateriaal: goedkoop te produceren en overal inzetbaar. Nu stapelt het zich op in de natuur en willen veel mensen er zo snel mogelijk vanaf.
Woorden kunnen je raken als een klap in je gezicht2 mei 2023Woorden kunnen je raken als een klap in je gezichtOoit gebruikelijke termen als 'mongooltje', 'bejaarde' en 'allochtoon' zijn verworden tot scheldwoorden die fysiek pijn doen. Wat maakt taal toch zo pijnlijk?
Hoe vrouwen in de wetenschap over het hoofd werden gezien4 januari 2023Recensie Ongekend van Margriet van der HeijdenIn de geschiedenisboeken kom je ze vrijwel niet tegen: vrouwen die belangrijke natuurwetenschappenlijke ontdekkingen deden. Margriet van der Heijden schreef een uitstekend boek vol biografische schets...
Vechtende filosofen kiezen nooit de makkelijkste weg13 juli 2022Vechtende filosofen kiezen nooit de makkelijkste wegFilosofen zijn toch mensen die vooral veel vanuit een stoffige kamer in een ivoren toren nadenken? Welnee, natuurlijk niet! Dit laat Pablo Lamberti overtuigend zien. In zijn boek Strijdvaardig Leve...
Moderne energieopslag volgens stokoude technieken24 juni 2022Moderne energieopslag volgens stokoude techniekenLang was energie opslaan nauwelijks nodig. De aarde had voor ons genoeg steenkool, olie en gas bewaard om eeuwen mee door te komen. Maar nu de nadelen van fossiele energie zich overal wreken, moet ...
Hoe we elkaar begrijpen - of soms juist niet14 april 2021Hoe we elkaar begrijpen - of soms juist nietCommuniceren is meer dan alleen het uitwisselen van woorden en zinnen. Gesprekspartners creëren samen een kleine bubbel waarbinnen zij de boodschap begrijpen – of dat althans proberen.
‘Er valt veel te winnen met vaccineren. Benadruk dat’14 januari 2021Do’s & don’ts voor een goede publiekscampagneHoe zet je een goede publiekscampagne op over vaccinatie? Communicatiewetenschappers Enny Das en Bas van den Putte geven acht vuistregels.
De dunne scheidslijn tussen beter maken en verbeteren4 januari 2021Peter Joosten laat in zijn boek ‘Supermens’ goed de mogelijkheden en dilemma’s van mensverbetering zienIedereen mijmert wel eens over hoe het is om een superheld te zijn. In zijn boek Supermens laat Peter Joosten zien wat er al kan, en wat er gaat komen.