Rouwen om de natuur22 september 2023Ruimte voor verdriet over verloren soortenWe lossen graag snel de biodiversiteits- en klimaatcrisis op, maar gaan daarin voorbij aan rouw en verdriet om wat verloren is gegaan. Langzaam zien wetenschappers en kunstenaars hoe ecologische rouw ...
Even over evolutie: het is geen kansspel21 juli 2023Even over evolutie: het is geen kansspelHoe ziet het leven op aarde er over duizend jaar uit? Hoewel biologen daar weleens over speculeren, laat evolutie zich niet zomaar voorspellen. Toch is evolutie niet helemaal willekeurig.
Hoe dieren ziektes verspreiden en waarom dit niet de laatste keer is13 april 2020Over de hoefijzerneusvleermuis, civetkat en dromedarisHet coronavirus heeft zich over de wereld verspreid. Het is niet de eerste keer dat dieren ziekteverwekkers naar mensen overbrengen. En het zal ook niet de laatste keer zijn.
Covid-19 gaat over méér dan voldoende IC's31 maart 2020Covid-19 gaat over méér dan voldoende IC'sEen artikel op NEMO Kennislink waarin de impact van het nieuwe coronavirus wordt gerelativeerd, haalde in enkele dagen een kwart miljoen views – en leverde veel reacties o...
Walvis op de snijtafel30 maart 2020Interview met walvisonderzoeker Lonneke IJsseldijkDe 28-jarige Lonneke IJsseldijk leidt het landelijke onderzoek naar de strandingen van walvissen. Ze ontleedde al ruim duizend dieren, voornamelijk bruinvissen. “Het is spannend om de doodsoorzaak ...
Neanderthaler niet uitgestorven door de moderne mens3 december 2019Neanderthaler niet uitgestorven door de moderne mensNieuw onderzoek laat zien dat de neanderthaler waarschijnlijk op natuurlijke wijze is uitgestorven, en niet door confrontatie met de moderne mens.
Natuurlijke selectie brengt je niet vanzelfsprekend naar de top28 november 2019Studie in gist laat zien dat de meest succesvolle stammen ook het meest kwetsbaar zijn voor schadelijke mutatiesWat is belangrijker in de evolutie: gevoelig zijn voor genetische veranderingen of juist een beetje robuust? Een groot experiment in gist laat zien dat de meest succesvolle stammen ook steeds kwets...
Vietnamees dwerghert blijkt toch niet verdwenen14 november 2019Vietnamees dwerghert blijkt toch niet verdwenenEen klein Vietnamees hert waarvan gevreesd werd dat hij was uitgestorven, blijkt toch nog te leven. Door lokale bevolking te interviewen en cameravallen te plaatsen, legden wetenschappers zijn best...
Faces of ScienceDieren beschermen met data17 januari 2022Een digitale tweeling van de natuurVeel diersoorten dreigen te verdwijnen door klimaatverandering. Dat wil ik voorkomen door data te verzamelen om zo de gezondheid van onze natuur en wilde dieren bij te houden.
Faces of ScienceValkuilen binnen epidemiologisch onderzoek23 december 2021Verband en oorzaakNeuro-epidemiologen proberen het centraal zenuwstelsel beter te begrijpen, maar daarbij liggen er allerlei valkuilen op de loer.
Burgers maken beleid30 mei 2023Tips om inwoners mee te laten praten over klimaataanpakIn een burgerberaad praat een door loting gekozen groep inwoners mee over beleid. Hoe werkt deze democratische vernieuwing? Bestuurskundigen en politicologen geven tips.
Bloed uit het lab2 mei 2023Op bezoek in het bloedonderzoeksinstituutAls het aan Sanquin-onderzoekers ligt, komt bloed in de toekomst niet meer van donoren maar uit het lab. NEMO Kennislink nam een kijkje.
Waarom wilde natuur niet meer bestaat3 april 2023Recensie van ‘Waarom wilde natuur niet meer bestaat’ van Emma MarrisMilieuactiviste Emma Marris daagt in haar boek 'Waarom wilde natuur niet meer bestaat' de lezer uit anders te kijken naar natuurbehoud.
'Ik vind het abstracte juist het mooiste van de wiskunde'18 december 2020'Ik vind het abstracte juist het mooiste van de wiskunde'NEMO Kennislink sprak met twee jonge onderzoekers in de fundamentele wetenschap. Wat zijn hun drijfveren en hoe leggen ze hun onderzoek uit op een feestje?
'De natuur is het beste experiment'9 oktober 2020Enrico Sandro Colizzi probeert met computermodellen grip te krijgen op evolutieVan ieder voor zich naar samen staan we sterker. Zo zijn ooit meercellige levensvormen ontstaan. Maar hoe ging dat in z’n werk? Enrico Sandro Colizzi zoekt de drijfveren achter dit belangrijke mome...
Verstoord slaapritme leidt tot gestreste vaatwand6 oktober 2020Verstoord slaapritme leidt tot gestreste vaatwandEen verstoord slaapritme lijkt misschien niet zo'n groot probleem, maar de stress die dit veroorzaakt, kan leiden tot een vergrote kans op hart- en vaatziekten.
De aarde redt zich wel – zo redden we onszelf1 oktober 2020Recensie A life on our planetIn 'A life on our planet' blikt de 93-jarige David Attenborough terug op zijn leven. Zijn boodschap is helder: we kunnen de aarde herstellen, maar moeten het wel willen.
Lezersvraag: Waarom zijn het vaak vleermuizen die coronavirussen overbrengen?24 juni 2020Lezersvraag: Waarom zijn het vaak vleermuizen die coronavirussen overbrengen?In mei riepen wij onze nieuwsbrieflezers op om vragen voor te leggen aan onze coronadenktank. Hier geven wij kort antwoord op een lezersvraag en wijzen we op relevante artikelen op Anne van Kessel Lees artikel