Je leest:

Lezersvraag: Waarom zijn het vaak vleermuizen die coronavirussen overbrengen?

Lezersvraag: Waarom zijn het vaak vleermuizen die coronavirussen overbrengen?

Auteur: | 24 juni 2020

In mei riepen wij onze nieuwsbrieflezers op om vragen voor te leggen aan onze coronadenktank. Hier geven wij kort antwoord op een lezersvraag en wijzen we op relevante artikelen op NEMO Kennislink.

Eén van onze lezers had de volgende vraag voor de coronadenktank:

“Waarom zijn het vaak vleermuizen die coronavirussen overbrengen?”

Vleermuizen lijken de ideale gastheer voor een coronavirus. Viroloog Xander de Haan van de Universiteit Utrecht legt uit: “Ze leven in grote populaties dicht op elkaar, met soms meerdere soorten door elkaar. Hierdoor springen virussen makkelijker over van het ene op het andere dier. Ze leven bovendien relatief lang, waardoor dieren chronisch ziek kunnen zijn en dus lang een virus kunnen overdragen.”

Het feit dat ze vliegen, maakt de verspreiding makkelijk. Daarnaast eten veel vleermuizen fruit. Andere dieren verorberen aangevreten fruit en lopen zo ook het virus op. Vleermuizen zelf hebben weinig last van het virus. Dat komt mogelijk doordat ze vliegen en daardoor een snelle stofwisseling hebben.

Verder lezen:

Wij brachten een groep experts uit de volle breedte van de wetenschap bijeen in onze coronadenktank en bevroegen hen naar de gevolgen van deze crisis voor ons leven en onze samenleving. Ga naar de denktank.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 24 juni 2020

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

Thema: Leven in tijden van corona

Melanie Kranenburg
Leven in tijden van corona
Wat zijn de gevolgen van de coronapandemie - nu, en in de toekomst? Wij verbinden ervaringen uit de samenleving met wetenschappelijk onderzoek. Voor iedereen die op de hoogte wil blijven, maar ook voor wie zelf wil meepraten.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.