Naar de content

Lezersvraag: Waarom zijn het vaak vleermuizen die coronavirussen overbrengen?

Een vleermuis die aan een rots in een grot hangt.
Een vleermuis die aan een rots in een grot hangt.
Marie Jullion via CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

In mei riepen wij onze nieuwsbrieflezers op om vragen voor te leggen aan onze coronadenktank. Hier geven wij kort antwoord op een lezersvraag en wijzen we op relevante artikelen op NEMO Kennislink.

Eén van onze lezers had de volgende vraag voor de coronadenktank:

“Waarom zijn het vaak vleermuizen die coronavirussen overbrengen?”

Vleermuizen lijken de ideale gastheer voor een coronavirus. Viroloog Xander de Haan van de Universiteit Utrecht legt uit: “Ze leven in grote populaties dicht op elkaar, met soms meerdere soorten door elkaar. Hierdoor springen virussen makkelijker over van het ene op het andere dier. Ze leven bovendien relatief lang, waardoor dieren chronisch ziek kunnen zijn en dus lang een virus kunnen overdragen.”

Het feit dat ze vliegen, maakt de verspreiding makkelijk. Daarnaast eten veel vleermuizen fruit. Andere dieren verorberen aangevreten fruit en lopen zo ook het virus op. Vleermuizen zelf hebben weinig last van het virus. Dat komt mogelijk doordat ze vliegen en daardoor een snelle stofwisseling hebben.

Verder lezen:

Wij brachten een groep experts uit de volle breedte van de wetenschap bijeen in onze coronadenktank en bevroegen hen naar de gevolgen van deze crisis voor ons leven en onze samenleving. Ga naar de denktank.

ReactiesReageer