Moderne energieopslag volgens stokoude technieken
Nu de nadelen van fossiele energie zich overal wreken, moet de mens zijn energie bewaren. Ingenieurs grijpen daarvoor naar stokoude technologieën.
Nu de nadelen van fossiele energie zich overal wreken, moet de mens zijn energie bewaren. Ingenieurs grijpen daarvoor naar stokoude technologieën.
Het aandeel wind- en zonne-energie stijgt snel, maar het aanbod is grillig. Een Zwitsers bedrijf wil dit probleem oplossen met gigantische blokkentorens die via het ophijsen van betonblokken energie opslaan.
Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw algoritme geschreven waarmee ze grote pakketten data op DNA opslaan. DNA werkt dan als een soort super computergeheugen. Het nieuwe systeem doet het beter dan eerdere pogingen.
Voor het eerst hebben onderzoekers van de TU Delft een geïntegreerd batterij-elektrolyse-apparaat geproduceerd, een zogenoemde ‘battolyser’. Deze kan elektriciteit opslaan of leveren op een manier die net zo efficiënt is als een batterij. Bovendien kan hij water splitsen in waterst...
Sinds 13 september 2017 heeft Nederland er een nieuwe faciliteit voor de opslag van radioactief afval bij. COVRA is in Nederland verantwoordelijk voor het beheer en de opslag van radioactief afval. Kennislinkredacteur Roel van der Heijden ging een jaar geleden bij hen op bezoek.
Nederlandse energiereuzen maakten september 2017 bekend met Duitse en Deense collega’s een kunstmatig eiland in de Noordzee te gaan bouwen om zonne- en windenergie op te slaan. Redacteur Roel van der Heijden legt uit waarom.
De opslag van CO2 in de bodem hangt af van de prijs die bedrijven moeten betalen voor het in de lucht pompen van dit broeikasgas. Door de lage prijs van emissierechten op dit moment, komt CO2-opslag moeilijk van de grond.
Benzine is uit. Al jaren gonzen er geruchten dat waterstof hét alternatief is waar automobilisten naar zoeken. Toch duurt het nog wat jaartjes voor de eerste waterstofwagen bij de dealer om de hoek staat.
Data die we met zorg digitaliseren kan binnen enkele decennia onleesbaar worden voor nieuwe computers, waardoor de informatie voorgoed verloren gaat. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse informatiewetenschapper Jerome McDonough. Door informatie vrij toegankelijk te maken voor alle soorten medias...
In een tijd dat wetenschappers zoeken naar alternatieve opslag van CO2, krijgen ze hulp van de Europese bossen. Deze jonge bossen blijken meer dan 10% meer koolstof, onderdeel van CO2, op hebben geslagen in afgelopen 50 jaar. Dit komt door de toename van bossen volgens een nieuw artikel van ee...
Natuurlijke opslag van CO2 vindt plaats in verschillende reservoirs zoals de atmosfeer, de planten en de oceaan. Toch is niet bekend waar alle CO2 wordt opgeslagen. Er bestaat een zogenaamde ‘missing sink’, een missend reservoir. Onderzoek wijst uit dat woestijnbodems veel CO2op zouden kunnen ...
Zaden vormen het verspreidingsmechanisme voor een plant. Door hun vermogen om uit te drogen zijn zaden ideaal om op te slaan. De mens maakt van deze eigenschap gretig gebruik. Zaadkieming is de start van de groei van een nieuwe generatie, maar verloopt helaas niet altijd zonder problemen.