Vervoer in 2050: efficiënt delen
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt in vier delen het vervoer van de toekomst. Tijd voor de laatste aflevering: hoe delen we ons vervoer zoveel mogelijk?
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt in vier delen het vervoer van de toekomst. Tijd voor de laatste aflevering: hoe delen we ons vervoer zoveel mogelijk?
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt het vervoer van de toekomst. Deze maand: hoe maken we het vervoer zo goedkoop mogelijk?
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt het vervoer van de toekomst. Deze maand: hoe maken we het vervoer zo duurzaam mogelijk?
Bouwputten zijn getransformeerd tot glimmende stations. Onder het centrum van Amsterdam zoeven de metrotreinen van de nieuwe Noord/Zuidlijn ondanks tegenslagen en zware kostenoverschrijdingen. NEMO Kennislink reist alvast mee, langs de bouwkundige hoogte- en dieptepunten.
Taxi’s staan een flink deel van hun tijd stil of rijden rond zonder passagier. Dat roept de vraag op hoeveel taxi’s minimaal nodig zijn om aan de vraag te voldoen. Een nieuwe studie gepubliceerd in Nature geeft een wiskundige oplossing die ook praktisch bruikbaar is.
De NS begint deze maand opnieuw een proef met contactloos in- en uitchecken. Eerdere proeven faalden. Robert Visscher zocht destijds uit waarom.
Ook ik wees de privatisering van voormalige overheidssectoren als de zorg, de kinderopvang en het treinverkeer lange tijd af. Voorheen was de dienstverlening immers vaak beter, maar kostte minder. Toch is niet zozeer de vrije markt het probleem, als wel het gebrek daaraan. Dit hebbe...
In 2013 is het precies anderhalve eeuw geleden dat de eerste metro in Londen ging rijden. Inmiddels is de London tube immens populair en vervoert hij meer dan een miljard reizigers per jaar.
In 2006 schreven we over de Superbus van Wubbo Ockels, Nederlands eerst man in de ruimte en nu professor aan de TU Delft. De langgerekte sportwagen zou met hoge snelheid (150 tot 250 km/u) op een eigen ‘Superbaan’ rijden en deur-tot-deur vervoer verzorgen. Zover is het nog niet, ma...
Files zijn ziekelijk vervelend en – belangrijker nog – kostbaar. Erik Verhoef, hoogleraar Ruimtelijke Economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, ziet de oplossing in rekeningrijden: “Door prijsbeleid is het mogelijk files aanzienlijk te verkorten, zonder dat huidige automobilist...