'Kernafval opruimen met lasers, dat moet kunnen'17 mei 2019Interview met Nobelprijswinnaar Gérard MourouDe Nobelprijswinnaar Gérard Mourou die een echte krachtpatser van de laser maakte, voorziet nog veel meer mogelijkheden voor zijn uitvinding.
Een scheervlucht langs de gaten in het heelal8 maart 2023Recensie Gaten in het heelal (Ans Hekkenberg)Zwarte gaten zijn onverzadigbaar, en zo ook onze honger naar kennis daarover. Wetenschapsjournalist Ans Hekkenberg springt daar handig op in met haar heldere en humorvolle boek _Gaten in het heelal_.
Faces of ScienceNobelprijs6 oktober 2016Nobelprijs“Ben Feringa heeft de Nobelprijs gewonnen!” Ik dacht eerst dat mijn collega een grapje maakte. We maken er al jaren geintjes over dat Ben wel eens zou kunnen winnen. Vooral begin oktober wanneer de...
Faces of ScienceVerzamelen op hoog niveau6 juli 2016Verzamelen op hoog niveauIn de zomer van 2012 begon mijn collega en natuurkundige David van Woerkom met een nieuwe verzameling. Waar hij in het begin nog een beetje werd uitgelachen, is hij nu de trotse bezitter van dertie...
Faces of SciencePoten thuis: Interviews met seksistische politici12 juni 2015Poten thuis: Interviews met seksistische politiciVoor veel vrouwelijke wetenschappers is seksisme nog steeds een dagelijkse realiteit.
Faces of ScienceInspiratie!10 februari 2015Van playboy-bunny tot gerespecteerd onderzoekerBoston, april 2013. Het internationale congres voor Experimentele Biologie. Alle disciplines – variërend van anatomie en pathologie tot biochemie en fysiologie – zijn hier vertegenwoordigd. Ontzett...
Nobelprijs voor zuurstofwaarneming in cellen7 oktober 2019Nobelprijs voor zuurstofwaarneming in cellenWilliam Kaelin, Peter Ratcliffe en Gregg Semenza krijgen de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde voor hun onderzoek naar zuurstofdetectie in cellen.
Wel of geen gemodificeerde baby's? Stand blijft 1-121 oktober 2019iGEM Leiden in discussie met het publiekNiet iedereen staat achter genetische modificatie, daarom gingen studenten van iGEM Leiden met een divers publiek in gesprek.
Nobelprijs voor Literatuur 'een behoudende keuze'11 oktober 2019Nobelprijs voor Literatuur 'een behoudende keuze'Dit is een bijzonder jaar voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Er zijn niet één, maar twee winnaars: Olga Tokarczuk in 2018 en Peter Handke in 2019.
Hoe jij betere keuzes maakt dankzij kleine zetjes in de juiste richting2 oktober 2019Boekrecensie ‘Nudging’We weten vaak wat de beste keuze is, maar gedragen ons er niet naar. Het boek 'Nudging' laat zien hoe kleine zetjes in de gewenste richting, zogenoemde nudges, kunnen helpen.
Verhalen rond het kampvuur16 mei 2022Een korte geschiedenis van de mensWelkom in het Antropoceen. Het tijdperk waarin onze invloed op de aarde vergelijkbaar is met een geologische kracht zoals vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. Waar we ooit begonnen als jagers en v...
'Astronomie is als een boswandeling'25 juni 2021Leverde Nobelprijswinnaar Reinhard Genzel hét bewijs voor het bestaan van zwarte gaten?Als het heelal een woud is, dan zag Nobelprijswinnaar Reinhard Genzel het grootste monster dat er woont: een kolossaal zwart gat. Hij observeerde het jarenlang en bewondert het nog steeds.
In vijf stappen door het mysterie van het leven22 oktober 2020Nobelprijswinnaar Paul Nurse schrijft helder en toegankelijk over een van de grootste wetenschappelijke vragenHet fenomeen 'leven' is nog lang niet helemaal begrepen, maar in zijn boek 'Wat is leven?' praat Paul Nurse je snel bij. Een prima instapboek voor dit ingewikkelde onderwerp.
Liveblog Nobelprijzen: dit gaan we uitzoeken5 oktober 2020Liveblog Nobelprijzen: dit gaan we uitzoekenHoofdredacteur Leon Heuts vraagt de vakredacteuren om een eerste duiding en blikt met hen alvast vooruit op de impact van het gelauwerde onderzoek op de wetenschap en de samenleving.
Faces of ScienceHet geheime leven van driejarigen7 juli 20223 opvallende momenten met meertalige kinderen op de opvangHoe spelen meertalige peuters met elkaar? Ik reis kriskras door heel Nederland om daar achter te komen. Soms is het net alsof ik in het tv-programma ‘Het geheime leven van vierjarigen’ zit, maar da...
Faces of ScienceBaanbrekende ontdekkingen in kankeronderzoek3 september 2019Bij de Nobelprijslezing voor de geneeskundeTijdens mijn onderzoeksperiode kreeg ik de kans om de Nobelprijslezing voor de geneeskunde bij te wonen. Een inkijkje in het leven van Tasuku Honjo en James Allison.
Faces of ScienceMay-Britt Moser: Ruimte, tijd en geheugen21 december 2017May-Britt Moser: Ruimte, tijd en geheugenHoe onthoud en herken je locaties om je heen, zodat je niet verdwaald? Mijn inspiratiebron May-Britt Moser deed er jarenlang baanbrekend onderzoek naar en won er de Nobelprijs mee.
Faces of ScienceEen megagroot scheikundefeest in Californië10 april 2017Een megagroot scheikundefeest in CaliforniëEen belangrijk deel van onderzoek doen is je resultaten delen. Meestal gaat dat via een publicatie, maar soms ga je ook naar een conferentie. Een van de grootste scheikundeconferenties is die van de A...