Faces of ScienceKan een computer afbeeldingen van negentiende-eeuwse treinongelukken vinden?8 augustus 2017Kan een computer afbeeldingen van negentiende-eeuwse treinongelukken vinden?Bronnen zijn steeds vaker digitaal beschikbaar. Kun je hierdoor makkelijker afbeeldingen vinden met behulp van een computerprogramma?
‘De wortels van de celebritycultuur zijn gelegd in de negentiende eeuw’24 januari 2017Opkomst van het imago van de dichter tijdens de Romantiek“Ik ben tegenwoordig in de mode en gewild als een paar oranje handschoenen”, schreef de jonge dichter Nicolaas Beets in 1835. Het imago van beroemde Nederlandse dichters uit de negentiende eeuw staat ...
Wat gaat het allemaal snel, toch!?28 april 2023Wat gaat het allemaal snel, toch!?Technologische ontwikkelingen volgen zich in rap tempo op. Sommige mensen verlangen naar de tijd dat het langzamer ging. Toch blijkt dat mensen nieuwe technologie in feite al eeuwen niet meer bijbenen...
Geschiedenis als politiek wapen16 februari 2023Recensie van De macht van het verleden van Ivo van de WijdevenWat hebben Vladimir Poetin, Recep Erdogan en Xi Jinping gemeen? Ze zetten het verhaal van het verleden van hun land sluw naar hun hand. Dat laat historicus Ivo van de Wijdeven zien in ‘De macht van he...
De evolutie van de voedselproductie13 januari 2023De evolutie van de voedselproductieEen overzicht van hoe onze voedselproductie met hulp van micro-organismen en genetische kennis door de jaren heen is veranderd.
Paradijselijk leven met elektrische apparaten11 november 2022Recensie ‘Het elektrisch paradijs’De afgelopen 150 jaar veranderde ons leven flink door uitvindingen die we in en om het huis gebruiken, zo laat het boek ‘Het elektrisch paradijs’ zien.
Typisch Nederlands: het Chin.Ind.Rest.20 september 2022Typisch Nederlands: het Chin.Ind.Rest.Het Chinees-Indisch restaurant is een typisch Nederlands fenomeen. Zo kenmerkend zelfs, dat het in 2021 is uitgeroepen tot Immaterieel Erfgoed. Maar hoe is het Chinees-Indisch restaurant ontstaan?
Op zoek naar de stamboom van het leven27 juli 2022Op zoek naar de stamboom van het levenWetenschappers proberen al decennialang een stamboom van alle levende wezens op aarde te maken. Dit helpt hen bij het ontwikkelen van medicijnen en het aanpassen van gewassen.
Onscheurbare shirts van spinnendraad voorlopig nog niet massaal in winkels14 augustus 2020Onscheurbare shirts van spinnendraad voorlopig nog niet massaal in winkelsJapanse onderzoekers hebben spinnendraad nagemaakt in mariene bacteriën. Maar of het genoeg is om de wereld ervan te voorzien is nog maar de vraag.
Iedereen kan aan wetenschap doen21 april 2020Boekbespreking ‘Citizen Science. Hoe burgers de wetenschap uitdagen’Burgers denken, analyseren en onderzoeken steeds vaker mee met wetenschappers. In het boek ‘Citizen Science’ maken we kennis met burgerwetenschap. Inclusief tips om zelf aan de slag te gaan.
Lantaarn was het eerste visuele massamedium3 januari 2020Hoe de ‘Laterna Magica’ de collegezalen veroverde in de negentiende eeuwKun jij je een workshop of college indenken zonder PowerPoint erbij? De nu bijna vergeten toverlantaarn was de PowerPoint van de negentiende eeuw.
Nette dames vechten voor kiesrecht20 maart 2019100 jaar vrouwenkiesrecht: een pragmatische keuzeDe politiek was geen plek voor vrouwen, zo was de consensus tot het einde van de negentiende eeuw. Hoe kregen de vrouwen dan toch hun stemrecht in 1919?
Oude Bijbelteksten werpen unieke blik op Nederlandse creooltaal8 januari 2018Oude Bijbelteksten werpen unieke blik op Nederlandse creooltaalHet _Virgin Islands Dutch Creole_ is een Nederlandse creooltaal, die tot in de negentiende eeuw werd gesproken op de Maagdeneilanden. Cefas van Rossem onderzocht voor zijn promotie een groot aantal ou...
Arbeidersgeluk in beton13 oktober 2017Tuindorp Watergraafsmeer en de tuindorpgedachteDe negentiende eeuw is de eeuw van de vooruitgang en toenemende welvaart, maar ook van stijgende ongelijkheid. Arbeiders kwamen nauwelijks rond en leefden hutjemutje in krottenwijken. Revolutionaire t...
Zonne-energie: van droom naar stroom13 september 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenAl in de jaren vijftig droomde men van een maatschappij die draait op zonne-energie. Dankzij geleidelijke technologische vooruitgang en een cruciale overheidsmaatregel wordt dat ideaalbeeld van toe...
Ziekmakers: van ‘iets in de lucht’ naar één organisme2 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenDe ontdekking van bacteriën, virussen en ander klein gespuis veranderde onze kijk op ziektes volledig. Is de labgerichte visie op ziektes inmiddels doorgeslagen?
Atheense Akropolis is geen symbool van de democratie13 juli 2023Deel 4 in serie Hardnekkige mythesAls je het over democratie hebt, kan je bijna niet om de Atheense Akropolis heen. Maar in de oudheid was deze tempel helemaal niet de zetel van de democratie.
'Vrouwen werden ontslagen om ruimte te maken voor mannen'25 augustus 2023Niet normaal meer: ontslag na het huwelijkLange tijd was het gebruikelijk dat vrouwen ontslag kregen zodra ze in het huwelijk traden. Dat is gelukkig verleden tijd, maar de vooroordelen en taboes zijn niet verdwenen, waarschuwt socioloog P...