Zoet + zout = stroom!24 april 2014Blue Energy op de Afsluitdijk: wat is RED en hoe werkt het?Bekroonde innovators gaan medische isotopen maken, woestijnen beplanten en energie opwekken uit water. Lees op NEMO Kennislink meer over deze technologieën.
'Het is een utopie dat we in Europa hetzelfde gaan denken over embryo’s'26 januari 2023'Het is een utopie dat we in Europa hetzelfde gaan denken over embryo’s'In Nederland mogen wetenschappers geen embryo’s maken voor onderzoek, maar in België wel. We spraken hierover met de Vlaamse bio-ethicus Heidi Mertes.
'De Koran is geen telefoonboek waarin je het antwoord opzoekt'25 oktober 2019Interview met Mohammed Ghaly, hoogleraar Islam en Biomedische ethiek, over het aanpassen van embryo-DNAGenbewerkingstechniek CRISPR-Cas maakt het mogelijk om het DNA van embryo’s aan te passen. Dit brengt veel ethische, filosofische en religieuze v...
Glasvezel als alternatief voor röntgen1 februari 2019Glasvezel als alternatief voor röntgenIn het UMC Utrecht zijn voor het eerst patiënten geopereerd met behulp van een nieuwe technologie, waarmee bloedvaten in 3D in beeld worden gebracht.
'In het ziekenhuis staat straks een ingenieur naast je bed'28 december 2018'In het ziekenhuis staat straks een ingenieur naast je bed'Omdat artsen steeds meer met nieuwe technologie werken, is de kans groot dat er straks niet alleen een dokter, maar ook een ingenieur naast je bed staat.
Hey, blijf van dat gen af!27 april 2017De voors en tegens van gen-editing op embryo’sDe medische biotechnologie is steeds meer in opmars. We kunnen inmiddels al genetisch materiaal in embryo’s manipuleren om ziektes te voorkomen. Maar moeten we dat ook willen? Wat zijn eigenlijk de...
‘Voor biologen is een gekweekt mini-orgaantje gewoon een klompje cellen’25 januari 2017Annelien Bredenoord wil de ethische vragen rond organoids op de agenda zettenBij nieuwe biomedische technologieën moet je meteen oog hebben voor de ethische vragen, vindt medisch-ethicus Annelien Bredenoord. Daarom zwengelt ze nu in _Science_ de discussie aan over organoids, g...
'Duct tape' in de operatiekamer27 februari 2016'Duct tape' in de operatiekamerWat als je een pleister hebt die ook aan de binnenkant van ons lichaam blijft plakken? Een uitkomst bij allerlei operaties, om lekkages te voorkomen en gaatjes te dichten. General Adhesive Tiss...
Smartphone helpt bij vaststellen kanker14 april 2015Smartphone helpt bij vaststellen kankerOnderzoekers van het Massachusetts General Hospital hebben een nieuwe methode ontwikkeld die snel, accuraat én goedkoop vaststelt of een tumor goed- of kwaadaardig is. Deze methode maakt gebruik va...
Google Glass helpt chirurgen23 augustus 2013Google Glass helpt chirurgenGoogle Glass, een computerbril met camera, heeft een meerwaarde in de operatiekamer. Tot die conclusie komen chirurgen van het UMC St Radboud, die als eersten in Europa ee...
Overal elektriciteit, maar nergens batterijen20 december 2021Delftse wetenschappers zoeken naar manieren om ‘gratis energie’ te oogstenVan de bewegingen die je maakt, tot het licht dat op de muur valt: het barst van de gratis energie. Onderzoekers van de TU Delft werken aan een batterijloze technologie om dit te benutten.
'Ook niet-levende dingen beïnvloeden ons gedrag'18 november 2021'Ook niet-levende dingen beïnvloeden ons gedrag'Volgens de Taiwanese filosoof Ching Hung zouden we meer aandacht moeten besteden aan de dingen die we ontwerpen, maken en gebruiken.
‘Databases manipuleren onze identiteit’8 november 2021Interview met filosoof Jos de MulWordt wie wij zijn en wat we interessant vinden straks door algoritmes gestuurd? Een gesprek met filosoof Jos de Mul over de plek van de mens in een wereld die verandert in een database.
'Niezen in de elleboog is niet de goede oplossing'30 juli 2020Interview met Ruud Verdaasdonk over aerosolen en druppels bij het coronavirusVanaf 1 december geldt er een mondkapjesplicht in openbare ruimtes. Maar hoe goed werken mondkapjes? NEMO Kennislink legde die vraag eerder voor aan Ruud Verdaasdonk.
2019 was een veelbewogen jaar27 december 2019De redactie van NEMO Kennislink blikt terug op de wetenschap van 20192019 bracht ons een heel droevige noot. Op 29 juni overleed onze hoofdredacteur Sanne Deurloo aan de gevolgen van kanker. In de week van Oud & Nieuw kijken we terug op een veelbewogen jaar.
Nederland in 2039: rijk en succesvol door aangepaste genen7 januari 2020Nederland in 2039: rijk en succesvol door aangepaste genenHet komende jaar vinden er door heel Nederland ‘DNA-dialogen’ plaats. Dat zijn dialogen die gaan over de vragen of we het DNA van embryo’s moeten...
Faces of ScienceDe Waarde van Wetenschapscommunicatie13 april 2021Interview met Muriël van OersTijdens mijn Instagramweek raakte ik in gesprek met Muriël van Oers. Tachtig procent van haar tijd gaat naar wetenschapscommunicatie, en ik wilde meer weten.
Faces of ScienceSummer school in de Alpen1 september 2014In een ‘Sound of Music’-landschap ontdekken waar Nederland goed in is.Deze blog schrijf ik op een paar duizend meter hoogte, op de terugreis van Alpbach (Oostenrijk) naar Nederland.