Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Summer school in de Alpen

In een ‘Sound of Music’-landschap ontdekken waar Nederland goed in is.

Joyce Browne voor Nemo Kennislink

Deze blog schrijf ik op een paar duizend meter hoogte, op de terugreis van Alpbach (Oostenrijk) naar Nederland.

1 september 2014

Afgelopen week nam ik deel aan een summer school over Europese gezondheidszorg samen met 22 andere deelnemers uit heel Europa (o.a. Oostenrijk, Polen, Engeland, Schotland, Moldavië, Nederland, Bosnië, Duitsland, Italië, Portugal, Kroatië, Servië, Rusland). Deze summer school werd tijdens de jaarlijkse Alpbach conferentie georganiseerd door de Medische Universiteit van Wenen.

Voordat ik zal vertellen waar de zomerschool over ging, een indruk van de omgeving (een prachtig _Sound of Music_-waardig Alpenlandschap).

Joyce Browne voor Nemo Kennislink

Mijn uitzicht vanaf mijn plek in de klas (ja, we zaten in een klaslokaal van een middelbare school!)

Joyce Browne voor Nemo Kennislink

Mijn studiegenoten.

Joyce Browne voor Nemo Kennislink

De volledige naam van de summer school was “health care and social systems in transition”, en dit vat goed samen waar het over ging.

Verzilvering
Omdat de maatschappij verandert door vergrijzing (of verzilvering zoals sommige 50+’ers het graag horen), een toename van het aantal chronische zieken (zoals suikerziekte, hart- en vaatziekten en kanker) en de grote kostenlast van de huidige gezondheidszorg, vinden er in veel Europese landen hervormingen in de gezondheidsstelsels plaats. Deze hervormingen moeten ervoor zorgen dat de kwaliteit van zorg verbetert en het zorgstelsel toekomstbestendig is. Door de economische crisis van de afgelopen jaren zijn hervormingen in een stroomversnelling gebracht, met name in Zuid- en Oost-Europese landen.

Slimme technologie
Concrete voorbeelden van deze veranderingen zijn bijvoorbeeld zorgen dat mensen langer en gezonder thuis kunnen blijven, een eigen bijdrage invoeren, of proberen de zorg patiëntvriendelijker en slimmer te organiseren zodat mensen betere zorg krijgen tegen lagere kosten. Ook kun je slimme nieuwe technologieën op de juiste manier inzetten, dit noem je M-health. Daarbij worden apps op mobiele telefoons of tablets gebruikt om bijvoorbeeld een patiënts suikerspiegel of bloeddruk te monitoren, of tussendoor contact te hebben zonder dat de patiënt naar het ziekenhuis hoeft.

Gemopperd
Wat ik me voor deze zomerschool niet gerealiseerd had, is wat voor een voorbeeldfunctie het Nederlandse stelsel eigenlijk heeft. In Nederland wordt er regelmatig gemopperd over de gezondheidszorg, de veranderingen die het kabinet wil doorvoeren en de kwaliteit van de geleverde zorg. Maar Nederland scoort eigenlijk op heel veel punten ontzettend goed, zo werd meerdere keren aangehaald tijdens de zomerschool. Waar Nederland dan met name zo goed in is? De rol van de huisarts springt eruit. De huisarts neemt in bijna geen enkel ander land zo’n belangrijke rol in als centraal punt binnen de zorg. Veel andere landen proberen dit over te nemen. Een ander punt waar Nederland veel mooie voorbeelden van heeft, is geïntegreerde zorg; zorg die zo wordt georganiseerd dat de patiënt centraal staat.

Oftewel, een bijzondere week waar ik ontzettend veel heb geleerd en fantastische mensen heb ontmoet. En er komt nog een vervolg… op de laatste dag werd bekend gemaakt dat ik namens de zomerschool een van de twee beurzen heb gekregen voor een volgende conferentie over Europese gezondheidszorg in oktober!

Maar nu eerst.. mijn eigen zomervakantie! De komende twee weken roadtrip ik door de Balkan!

Tot na de vakantie!

P.s. Lijkt deze zomerschool je ook wat? Het wordt elk jaar georganiseerd, dus grijp je kans! Mocht je meer willen weten hierover, mail me!

ReactiesReageer